Waspoeder of vloeibaar wasmiddel: wat is de beste keuze?

Als je een wasmachine hebt, heb je ook een wasmiddel nodig. Maar welk soort wasmiddel kun je het beste gebruiken? Waspoeder of vloeibaar wasmiddel? Beide hebben hun voor- en nadelen. Daarnaast hangt het ook af van je persoonlijke voorkeur, de soort was die je draait en hoe milieubewust je bent. Op deze adviespagina zetten we de belangrijkste verschillen op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel: wat is beter?

Wat is het verschil tussen waspoeder en vloeibaar wasmiddel?

Waspoeder is een poedervormig wasmiddel dat meestal in een kartonnen doos zit. Het bevat vaak zuurstofbleekmiddel en optische witmakers. Deze toevoegingen maken je was witter en helderder.

Vloeibaar wasmiddel is een vloeibare substantie die meestal in een plastic fles zit. Omdat vloeibare wasmiddelen geen bleekmiddel bevatten zijn deze milder voor de kleuren van je wasgoed.

Waspoeder: wat zijn de voor- en nadelen?

In bepaalde gevallen is het gebruik van waspoeder wellicht een meer voor de hand liggende keuze. Daarom hieronder een opsomming van de voordelen en nadelen van waspoeder. Je kunt dan afhankelijk van je wasgoed, de was temperatuur en het gekozen wasprogramma een weloverwogen keuze maken.

De voordelen van waspoeder

De voordelen van waspoeder.

Waspoeder heeft een aantal voordelen ten opzichte van vloeibaar wasmiddel:

  • Waspoeder is goedkoper in aanschaf en gebruik. Je hebt voor een schone was minder poeder nodig .
  • Het is beter voor het milieu. Dat komt doordat het verpakkingsmateriaal makkelijker is te recyclen en het productieproces minder water verbruikt.
  • Bij het wassen op hoge temperaturen is wasmiddel in poedervorm effectiever. Zo worden vuil, bacteriën en vlekken beter verwijderd, vooral bij de witte was.
  • Poeder laat een frissere geur achter op je kleding. Want het parfum in waspoeder is sterker en blijft daardoor langer hangen.

De nadelen van waspoeder

De nadelen van waspoeder.

Waspoeder heeft ook een aantal nadelen ten opzichte van vloeibaar wasmiddel:

  • Het kan strepen of vlekken achterlaten op je kleding. Dit komt doordat het poeder niet goed oplost bij korte of lage temperatuur programma’s.
  • Door het bleekmiddel in waspoeder kunnen de kleuren van je kleding worden aangetast. Dit bleekmiddel kan de kleurstoffen afbreken of verbleken.
  • Omdat het poeder kan gaan klonteren of koeken in de trommel of de lade kan het resten achterlaten in je wasmachine. Dit kan leiden tot verstoppingen of beschadigingen.
  • Waspoeder kan allergische reacties veroorzaken doordat het poeder meer contact maakt met je huid dan het vloeibare middel.

Vloeibaar wasmiddel: wat zijn de voor- en nadelen?

De meeste consumenten gebruiken vloeibaar wasmiddel, dus laten we daarmee beginnen. In welke situaties ligt het gebruik van vloeibaar wasmiddel voor de hand? Hieronder een opsomming van de voordelen en nadelen:

De voordelen van vloeibaar wasmiddel

De voordelen van vloeibaar wasmiddel.

Vloeibaar wasmiddel heeft ook een aantal voordelen ten opzichte van waspoeder:

  • Omdat je vloeibaar wasmiddel eenvoudig kunt doseren en toevoegen aan je was is het makkelijker in gebruik.
  • Het is beter voor het beschermen van de kleuren. Het bevat geen bleekmiddel en is zachter voor de stoffen van je kleding.
  • Ook lost het beter op in het water. Dit voorkomt dat er strepen of vlekken ontstaan op je kleding, vooral bij korte of lage temperatuur programma’s.
  • Er blijven geen resten achter in je wasmachine. Hierdoor voorkom je dat er vetluis of schimmel in de trommel of de lade ontstaat.

De nadelen van vloeibaar wasmiddel

De nadelen van vloeibaar wasmiddel.

Vloeibaar wasmiddel heeft ook een aantal nadelen ten opzichte van waspoeder:

  • Het is duurder in aanschaf en gebruik omdat je meer vloeibaar middel nodig voor een schone was.
  • Ook is het slechter voor het milieu. Dit komt doordat het verpakkingsmateriaal moeilijker is te recyclen en het productieproces meer water verbruikt.
  • Daarnaast is het minder effectief bij het wassen op hoge temperaturen. Vuil, bacteriën en vlekken, worden minder goed verwijderd, vooral bij de witte was.
  • Bovendien laat het een minder frisse geur achter op je kleding. Want het parfum in vloeibaar middel is zwakker en vervliegt sneller.

Hoe maak je de beste keuze tussen waspoeder en vloeibaar wasmiddel?

Zoals je ziet, zijn er voor- en nadelen aan beide soorten wasmiddel. Daarom hangt de beste af van je persoonlijke voorkeur, de soort was die je draait en hoe milieubewust je bent. Hier zijn een paar tips om je te helpen:

  • Kies voor waspoeder als je vooral witte was hebt, of als je op hoge temperaturen wilt wassen. Waspoeder maakt je was witter en schoner, en laat een frisse geur achter.
  • Heb je vooral gekleurde was, of wil je op lage temperaturen wassen? Kies dan voor vloeibaar wasmiddel. Want vloeibaar middel beschermt je kleuren beter, en laat geen strepen of vlekken achter.
  • Wissel af tussen waspoeder en vloeibaar wasmiddel. Zo profiteer je van de voordelen van beide, en voorkom je de nadelen van eenzijdig gebruik. Je kunt bijvoorbeeld waspoeder gebruiken voor de witte was, en vloeibaar middel voor de bonte was.
  • Let op de dosering van het wasmiddel. Gebruik niet te veel of te weinig, maar volg de aanwijzingen op de verpakking of in de handleiding van je wasmachine. Zo bespaar je geld, energie en water, en voorkom je schade aan je kleding of je machine.
  • Reinig regelmatig je wasmachine. Dit is belangrijk om resten van wasmiddel, vuil en bacteriën te verwijderen, en om nare geurtjes te voorkomen. Draai af en toe een lege was op 90 graden, en maak de trommel, de lade en het filter schoon.
Zo maak je de beste keuze tussen waspoeder en vloeibaar wasmiddel?Zo maak je de beste keuze tussen waspoeder en vloeibaar wasmiddel?

Waspoeder of vloeibaar wasmiddel: wat is de beste keuze? Zoals je hebt gelezen is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Het hangt vooral af van wat jij belangrijk vindt, en wat het beste past bij jouw situatie. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel meer inzicht gekregen in de verschillen tussen beide soorten wasmiddel, en kun je een weloverwogen keuze maken. Veel succes met wassen!

Wasmiddel capsules hebben dezelfde werking als vloeibaar wasmiddel.

En capsules dan?

Een andere optie naast waspoeder en vloeibaar wasmiddel zijn capsules. Wasmiddel capsules hebben dezelfde werking als vloeibaar wasmiddel, maar dan in een handige verpakking.

Het voordeel is dat je geen moeite hoeft te doen om het wasmiddel te doseren. Daarentegen is het nadeel dat je geen controle over de dosering hebt. Hierdoor loop je al snel het risico dat je te veel of te weinig wasmiddel gebruikt. Dit kan als gevolg hebben dat je wasmachine last kan krijgen van vetluis of dat je was niet helemaal schoon wordt. Daarom zijn wij geen voorstander van capsules.

Automatische wasmiddeldosering

Steeds meer wasmachines beschikken over automatische wasmiddel dosering. Een wasmachine met een automatisch doseren-functie bepaalt bij iedere wasbeurt zelf hoeveel wasmiddel er voor het wassen nodig is. Je hoeft er bij deze modellen alleen voor te zorgen dat je het reservoir met vloeibaar wasmiddel gevuld is. Enkele voorbeelden automatische wasmiddel doseersystemen zijn AEG AutoDose, Bosch i-DOS en Miele TwinDos. Automatische wasmiddel dosering heeft naast het gebruiksgemak de volgende voordelen:

Miele TwinDos wasmachine met automatische wasmiddel dosering.
  • Nooit te weinig of te veel wasmiddel gebruiken
    Slimme sensoren in de wasmachine wegen het wasgoed in de trommel en meten de vervuilingsgraad van het water. Daarna wordt de temperatuur, water en de hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter hierop afgestemd.
  • Het is voordeliger
    De meeste mensen gooien teveel wasmiddel in de wasmachine. Dat kost meer flessen wasmiddel dan ze voor schoon wasgoed daadwerkelijk nodig hebben. Hierdoor bespaart een wasmachine die automatisch doseert niet alleen geld, maar is deze ook beter voor je kleding en het milieu.
  • Water besparing
    Door teveel wasmiddel is er een extra spoelbeurt nodig om het overbodige schuim weg te spoelen. Dit wordt door de auto-dosering functie voorkomen. Het wasprogramma wordt hierdoor niet alleen sneller, het verbruikt ook minder water.
  • Een schonere wasmachine
    Door wassen met teveel wasmiddel ontstaat er vetluis. Dit is geen luis, maar een vettige substantie van huidvet en -schilfers die samenklonteren met onoplosbare stoffen uit het wasmiddel. Door deze voedingsbodem voor bacteriën krijg je vlekken op je kleding en ruikt je wasgoed muf. Allemaal redenen om te kiezen voor een wasmachine die automatisch doseert.

Tips om efficiënt en zuinig te wassen

Om de kosten en de impact op het milieu te beperken kun je zelf ook een hoop doen. Daarom hieronder een aantal tips waarmee je zuiniger en efficiënter kunt wassen:

  • Was je kleding niet vaker dan noodzakelijk. Zo was je ondergoed en sokken bijvoorbeeld vaker dan een spijkerbroek of een trui.
  • Draai je was op een zo laag mogelijke temperatuur. Dit is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Daarnaast voorkom je dat jouw favoriete trui in maat L is na één wasbeurt niet is gekrompen tot een maatje S.
  • Wassen doe je het liefst zoveel mogelijk met een goed gevulde trommel. Het is een verspilling van water en energie om telkens kleine wasjes te draaien voor vier kledingstukken.
  • Let op de dosering van je wasmiddel. Over het algemeen is iets minder wasmiddel dan de aanbevolen hoeveelheid ook prima. Zeker als je kleding niet zo vuil is.
  • Is de milieu impact voor jou belangrijk? Overweeg dan eens het gebruik van ecologische middelen.

Wasmachine kopen?

Ben je toe aan een nieuwe wasmachine? Kies dan voor een wasmachine die aan al jouw was behoeften voldoet en is afgestemd op jouw huishouden. Bij Bemmel & Kroon heb je keuze uit een enorme aanbod van A-merken als Miele, Bosch, AEG, Samsung, Siemens en LG. Deze koop je bij ons bovendien voor de laagste internetprijs. Ook vind je bij onze wasmachine aanbiedingen. Op deze modellen ontvang je extra kassakorting.

Wasmachine kopen