Downdraft afzuigkappen – Welke verschillende uitvoeringen zijn er?

Downdrafts zijn afzuigkappen die direct achter of naast uw kookplaat staan of zelfs in de kookplaat zijn verwerkt. Een downdraft afzuigkap is hierdoor zeer geschikt voor gebruik bij een kookeiland. Een downdraft afzuigkap die achter de kookplaat zit kunt u vaak in het aanrecht laten wegzakken als hij niet wordt gebruikt. Deze downdraft modellen nemen vrij veel ruimte in je keukenkast in, en zijn vaak wat lawaaiiger dan de modellen die in de kookplaat zitten. Voordeel is wel dat ze ingebouwde verlichting hebben. Deze kappen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer €1000,- Het aanbod van in de kookplaat geïntegreerde downdraftmodellen wordt echter steeds groter. Deze uitvoeringen bieden een mooie oplossing maar zijn met een aanschafprijs van een paar duizend euro wel duurder.

Video Downdraft systemen vergelijking

Bent u op zoek naar een downdraft afzuigkap? Bekijk hier dan een video van de Consumentenbond over de verschillende type downdraft afzuigkappen en hun voor- en nadelen. Vanaf de IFA in Berlijn hebben zij naar de downdraft afzuigkappen gekeken. Met veel verschillende fabrikanten op dezelfde plek hebben zij goed kunnen vergelijken. Er zit namelijk nog wel wat verschillen tussen de systemen. Bekijk de video voor tips!

Onderhoud downdraft afzuigkap

Een in de kookplaat geïntegreerd downdraft uitvoering zal veelal in een kookeiland worden gebruikt. Deze systemen gebruikt u waarschijnlijk in recirculatiestand. Let er dan op waar de filters zitten en hoe makkelijk u daarbij kunt. De vetfilters moet u een keer per week schoonmaken. De koolstoffilter die de geurtjes opvangen hoeft u maar eens in de 3 á 4 maanden schoon te maken. Maar: het moet wel gebeuren, dus u moet er goed bij kunnen. Let er verder op wat er gebeurt met kookwater wanneer de boel overstroomt. Waar wordt het kookwater opgevangen en hoe kunt u daar bij om het schoon te maken?