In 6 stappen de juiste maten voor je koel-vriescombinatie bepalen

Zo kies je een inbouw koelvriescombinatie met de juiste afmetingen, afgestemd op de nismaten in je keuken.
Om een inbouw koelvriescombinatie probleemloos in te kunnen bouwen moeten de afmetingen overeen komen met de nismaten in je keuken. Meet de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte daarom goed op. Pas als deze maten overeenkomen met de hoogte, breedte en diepte van je inbouw koel-vriescombinatie kan deze zonder problemen worden ingebouwd. Verder is het van belang de hoogte van het onderste deurpaneel op te meten en te kiezen voor het juiste deursysteem. Ontdek hoe je de maten in 6 stappen eenvoudig zelf opmeet. Kom je er niet uit stuur dan een foto van het typenummer van jouw huidige inbouw koel vries combinatie.

Opmeten van de nishoogte

Stap 1: De nishoogte meten

De ruimte waarin de inbouw koel-vriescombinatie wordt geplaatst, heet een nis. Stap 1 bij het bepalen van de juiste nismaten is het opmeten van de nishoogte. Hiervoor is het van belang dat je jouw huidige koelvriescombinatie eerst uit de nis haalt. Meet nu met een rolmaat de nishoogte van de onderkant tot de bovenkant van de nis. Houd de rolmaat hierbij goed strak, anders komen de afmetingen niet meer volledig overeen met de werkelijke nishoogte. Noteer de opgemeten hoogte zodat je deze bij stap 6 kunt vergelijken met de hoogte vermeld op de inbouwtekening. Jouw nieuwe koel vries combinatie mag immers niet hoger zijn dan de zojuist opgemeten nis.

De meest verkochte inbouwkoelkasten hebben een nishoogte van 158 of 178 cm.

Opmeten van de nisbreedte voor een inbouw koel-vriescombinatie

Stap 2: De nisbreedte meten

In stap 2 meten we de breedte van de nis waarin jouw koel-vriescombinatie zal worden ingebouwd. De meeste inbouw koel-vriescombinaties hebben een standaard breedtemaat van ronde de 56 centimeter. Er zijn echter ook inbouwmodellen met een afwijkende maat. Daarom is ook het nauwkeurig bepalen van de breedte van belang. Hiervoor span je de rolmaat tussen de linker- en rechterkant van de nis aan. Let op dat je de rolmaat goed straktrekt. Zo weet je zeker dat je de juiste afmeting kunt noteren. Deze breedtemaat gaan we bij stap 6 vergelijken met de breedte vermeld op de inbouwtekening.

Opmeten van de nis breedte voor een inbouw koelkast vriescombinatie

Stap 3: De nisdiepte meten

De derde stap bij het opmeten van de juiste nismaten is het meten van de nisdiepte. Hoewel de meeste inbouw koelkasten standaard 55 centimeter diep zijn kan de maat ook hier soms afwijken. Vandaar is ook het goed opmeten van de diepte een belangrijke stap. Zo weet je straks zeker dat jouw nieuwe koel-vriescombinatie precies past. Hiervoor zet je de rolmaat helemaal achter in de nis en trek je deze vervolgens naar je toe.

Houd er daarnaast rekening mee dat er stroomaansluiting in de buurt is om de inbouw koel- en vriescombinatie op aan te sluiten.

Opmeten van de hoogte van het onderste deurpaneel

Stap 4: Het onderste deurpaneel meten

Meet de hoogte van het onderste deurpaneel. Dit is het deurtje dat op de onderste deur van de koel-vriescombinatie zit. Dit doe je op de volgende manier:

  • A. Meet eerst de hoogte van het onderste deurpaneel.
  • B. Meet nu het stukje deurpaneel dat onder de koelkast uitsteekt.
  • C. Trek nu wat je bij B hebt opgemeten van stap A af. Dit is de hoogte van je onderste deurpaneel.

Stap 5. Welke deursystemen kies je?

Welk deursysteem heb ik nodig voor mijn inbouw koel-vriescombinatie?
Bij een inbouw koel-vriescombinatie worden de deuren van het koelgedeelte en diepvriesgedeelte aan de deuren van je keukenkast bevestigd. Hierbij heb je de keuze uit 2 soorten deursystemen: met sleepgeleiders of met een deur-op-deur bevestiging. Deze verschillende deursystemen lichten we hieronder kort toe.

Voorbeeld werking sleepdeursysteem van een koelkast

Sleepdeursysteem
Bij het sleepdeursysteem hebben de deuren van het koel- of vriesgedeelte en je keukendeuren elk eigen scharnieren. Beide deuren zijn door middel van sleepgeleider aan elkaar bevestigd. Dit is een soort railsysteem waarmee deze deuren tegelijk geopend worden.

Heb je een oude inbouw koel-vriescombinatie met sleepdeursysteem? Dan kun je deze vervangen door een inbouw koel-vriescombinatie met sleepdeursysteem of deur-op-deursysteem.

Voorbeeld werking deur-op-deursysteem koelkast

Deur-op-deursysteem
Bij het deur-op-deursysteem worden de keukendeuren met een vlakscharnier direct op de deuren van het koel- en vriesgedeelte gemonteerd. Met een deur-op-deursysteem kunnen de deuren van de koel-vriescombinatie verder open. Daarnaast is deze constructie steviger, en ziet deze er netter uit.

Heeft je oude koelvriescombinatie een deur-op-deursysteem? Dan zijn alleen inbouw koel-vriescombinaties met deur-op-deursystemen geschikt voor je keuken.

De nismaten vergelijken met de maten op de inbouwtekening

Stap 6: Controleer de inbouwmaten

Alle belangrijke afmetingen zijn op dit moment in jouw bezit. Hiervoor heb je de nishoogte, nisbreedte, nisdiepte en hoogte van het onderste deurpaneel
genoteerd. De laatste stap is het vergelijken van deze maten met de afmetingen op de inbouwtekening. Deze vind je op de product pagina van elke inbouw koel-vriescombinatie. Vaak wordt er op inbouwtekeningen gesproken over minimale en maximale nismaten. Vallen jouw maten tussen de range? Dan past de koel vries combinatie die je op het oog hebt.

Wil je gelijk op de juiste nishoogte zoeken? Gebruik dan de filter “Geschikt voor nishoogte” op de categoriepagina van de inbouw koel-vriescombinaties.

Toon alle inbouw koel-vriescombinaties

Het typenummer vind je terug aan de binnenkant van de koel-vriescombinatie.

Hulp nodig?

Op deze manier kies je de juiste inbouw koel vries combinatie
Nadat je de nismaten en de hoogte van het onderste deurpaneel met de inbouwmaten hebt vergeleken, kies je voor een inbouw koel-vriescombinatie die voldoet aan jouw maten met het juiste deursysteem. Op deze manier voorkom je teleurstelling en ben je er zeker van dat hij perfect in jouw keuken past.

Problemen met opmeten?

Vind je het opmeten van de nismaten lastig? Zoek dan naar het typenummer van jouw huidige koel-vriescombinatie. Het typenummer bevindt zich aan de binnenkant van de koelvriescombinatie. Op onze klantenservice (070 – 301 34 74) kunnen ze je dan precies vertellen aan welke maten jouw nieuwe inbouw model moet voldoen. Onze klantenservice is dagelijks tot 23:00 uur geopend. Heb je nog een handleiding van jouw huidige inbouw koel vries combinatie dan kun je het typenummer en de maten daar ook in terugvinden.