De juiste keukenapparatuur kiezen

Het kiezen van de juiste keukenapparatuur is een belangrijk aspect bij de aankoop van een nieuwe keuken. Een moderne keuken is immers voorzien van de nodige apparatuur. Welke keukenapparaten zijn echt noodzakelijk en waar moet u tijdens het kiezen zoal op letten? Bemmel en Kroon help u bij het maken van de juiste keuzes!

Regelmatig wordt er gesproken over de vijf standaard apparaten die in een moderne keuken niet mogen ontbreken. Hiermee bedoelen we de kookplaat, afzuigkap, koelkast, vaatwasser en oven. Stuk voor stuk apparaten die ons werk in de keuken een stukje eenvoudiger maken. Tegenwoordig komt daar vaak nog een (combi)magnetron en vriezer bij. Sommige keukens zijn tevens voorzien van zaken als een inbouw espressomachine, een Quooker en een wijnkast.

De 5 standaard keukenapparaten

Zet voor uzelf op een rij welke apparatuur u zeker nodig denkt te hebben. Zo zijn er 5 standaard keukenapparaten die in een eigentijdse keuken eigenlijk niet mogen ontbreken. Bekijk hieronder de apparaten die in vrijwel elke keuken onmisbaar zijn. Per apparaat vermelden we hier belangrijke aandachtspunten die bepalend zijn voor uw keuze.

Kookplaat

Gas op glas kookplaat van Atag

Type, onderhoud, veiligheid en breedte
Gaat u voor een elektrische kookplaat of kookt u liever op gas? Een gaskookplaat is makkelijk te bedienen en goedkoper dan een keramische kookplaat. Maar een kookplaat op gas of gasfornuis is wel gevaarlijker en schoonmaken is lastiger. Daarentegen past een elektrische kookplaat beter bij een strakke moderne keuken en is de temperatuur nauwkeuriger in te stellen. Een elektrische kookplaat verbruikt echter weer meer energie en hebben de kookzones meer tijd nodig om af te koelen. Zorg er als laatste voor de afzuigkap is afgestemd op de breedte van uw kookplaat.

Toon kookplaten

Vaatwasser

Inbouw vaatwasser van Bosch

Model, energieverbruik en grootte
Aangezien bijna niemand afwassen en afdrogen als favoriete hobby heeft valt de vaatwasser onder de “must have” keukenapparatuur. Bijna ieder huishouden beschikt tegenwoordig over een vaatwasser, maar naar wel model gaat uw voorkeur uit? Het nadeel van een vrijstaand model is dat deze in tegenstelling tot een vaatwasser met bedieningspaneel of een volledig geïntegreerd model niet netjes in uw keuken kan worden ingebouwd. Let bij uw keuze verder ook op het energieverbruik en hoe vaak u de vaatwasser gebruikt. Bent u alleen of met z’n tweeën dan kunt u ook voor een kleine vaatwasser kiezen.

Toon vaatwassers

Afzuigkap

Wandschouw afzuigkap van Siemens

Type, design en breedte.
De keuze voor het type afzuigkap wordt voornamelijk bepaald door de afvoermogelijkheden. Waar een afzuigkap met motor wordt aangesloten op een afvoerpijp naar buiten is een kap zonder motor ideaal voor aansluiting op een centraal afzuigsysteem. Is luchtafvoer niet mogelijk dan is er nog de recirculatie afzuigkap. Door de ruime keuze in design is er altijd wel een afzuigkap te vinden die qua stijl perfect aansluit bij uw keukenstijl. Een goed gekozen afzuigkap wordt zo de blikvanger van uw nieuwe keuken. Aangezien de afzuigkap direct boven de kookplaat wordt geplaatst moeten ze qua stijl wel bij elkaar passen. Daarnaast moet de breedte van beide keukenapparaten op elkaar zijn afgestemd.

Toon afzuigkappen

Oven

Bosch serie 8 ovens

Type, gebruik en formaat
Er zijn verschillende type ovens te koop, maar welke oven sluit het beste aan bij uw kookstijl? Bereid u regelmatig meerdere ovengerechten tegelijkertijd? Dan is de aanschaf van een heteluchtoven met meerdere niveaus een verstandige keuze. Gebruik u de oven minder intensief, dan is een combi-oven een efficiënte en ruimtebesparende keuze. Wilt u gezonder en smaakvoller eten? Kies dan voor een stoomoven waarin gerechten door middel van stoom worden bereid. Hierdoor blijven de vitamines en smaak veel beter behouden. Het formaat van de oven is afhankelijk van uw kookgedrag en de ruimte in uw keuken. Compacte ovens en ovens breder van 60 cm behoren hierbij tot de mogelijkheden.

Toon ovens

Koelkast

Amerikaanse koelkast van het merk Samsung

Vrijstaan of inbouw, inhoud en energieverbruik
De eerste keuze die u moet maken is of u voor een inbouw koelkast of vrijstaande koelkast gaat. Een inbouwmodel kan netjes worden weggewerkt achter de keukenfronten. Een design koelkast, Amerikaanse koelkast of Side by Side koel/vriescombinatie kan echter een echte eyecatcher in uw keuken zijn. De grootte van uw huishouden is bij deze keuze vaak bepalend. Hierbij kunt u voor een standaard voorraad per gezinslid een inhoud van 50 liter aanhouden. Een ander belangrijk aandachtspunt is uiteraard het energieverbruik, deze apparaten staan immers de hele dag aan.

Toon koelkasten

Verlengde garantie

Bij aanschaf van minimaal 4 inbouwapparaten GRATIS een verlengde garantie naar 5 jaar.

Gratis garantie verlenging naar 5 jaar
Bij de merken Siemens, AEG, Bosch, Bauknecht, Whirlpool, NEFF, Smeg, Boretti en Zanussi. ontvangt u bij aanschaf van minimaal 4 inbouwapparaten GRATIS een verlengde garantie van 5 jaar. U ontvangt hierbij bovenop de 2 jaar wettelijke garantie een verlengde garantie van 3 jaar! Voorwaarde hiervoor is wel dat de 4 inbouwapparaten van hetzelfde merk moeten zijn. Zie voor meer informatie de website van de desbetreffende fabrikant.
Bovenstaande actie geldt alleen voor consumenten in Nederland.

Handige extra apparatuur

Sommige keukenapparatuur is niet geheel noodzakelijk maar gewoon handig om te hebben. Indien u de ruimte en het budget er voor heeft is onderstaande apparatuur dan ook het overwegen waard. Zet voor uzelf op een rij hoeveel extra gemak deze apparatuur u kan bieden en wat de extra kosten zullen zijn. Ook bij deze extra keukenapparatuur vermelden we belangrijke aandachtspunten die u kunnen helpen bij het maken van een slimme keuze.

Inbouw koffiemachine

Inbouw koffieautomaat van Bosch met cappuccino ervoor

Espresso, cappuccino, latte macchiato, of gewone koffie
In steeds meer keukens wordt een ouderwets filterkoffieapparaat of het Senseo koffiezetapparaat ingeruild door een inbouw koffiemachine of espressomachine. Met dit keukenapparaat straalt uw toekomstige keuken klasse uit! Een inbouw koffiemachine ziet er nu eenmaal veel strakker uit dan een lomp apparaat op het keukenblad. Naast dit esthetisch voordeel produceert dit apparaat heerlijke koffie, die puurder en sterker smaakt. Espresso, latte macchiato, of ‘gewoon’; bij de keuze voor een inbouw koffiemachine kiest u eenvoudig uit vele koffievarianten.

Toon koffiemachines

Combimagnetron

Combimagnetron van het merk Pelgrim

Type, inhoud en onderhoud 
Een inbouw combimagnetron is een combinatie van een magnetron en een oven. Dit is een verstandige keuze wanneer u niet veel ruimte heeft in uw keuken of als u de magnetron- en ovenfunctie efficiënt in één apparaat wilt combineren.  Afhankelijk van het type combi-magnetron kan het een combinatie zijn van een magnetron met een oven met heteluchtfunctie, conventionele oven, grill, stoomoven of Crips (combifunctie met de grill). De inhoud van een magnetron is afhankelijk van het aantal mensen waar u voor kookt en hoe groot de schalen en borden zijn die u wilt gebruiken. Hierbij varieert ook de grootte van het draaiplateau. Let verder bij uw keuze ook op het bedienings- en onderhoudsgemak.

Toon combimagnetrons

Quooker kokendwaterkraan

Quooker: direct kokend water

Reservoir, model en finish
De Quooker is een kraan die direct kokend water levert. Kraan op het aanrecht, reservoir in het kastje eronder. Deze kokendwaterkraan wordt inmiddels in één op de vijf keukens geplaatst. U heeft hierbij de keuze uit een kokendwaterkraan met bijpassende mengkraan, of de Quooker Fusion, één kraan voor warm, koud en kokend water. Allebei de kranen zijn even veilig, en verkrijgbaar in negen kraanmodellen (waaronder de nieuwe Quooker flex) en drie finishes. Daarnaast heeft u de keuze uit drie soorten reservoirs. De PRO3 voor direct kokend water, COMBI voor direct kokend én warm water en de COMBI+ voor direct kokend en onbeperkt warm water.

Toon alle Quookers

Wijnkoelkast

Een wijnklimaatkast van Miele

Type, inhoud en rijping 
Een wijnkoelkast wordt gebruikt om wijn onder de juiste omstandigheden te bewaren. Het type wijnkoelkast dat voor u het meest geschikt is wordt bepaald door het koelsysteem. De drie beschikbare koelsystemen zijn de wijnkoelkast, de wijnklimaatkast en de mini-koeler. Mini-koelers zijn compact van formaat en ruimte bieden ruimte aan een klein aantal wijnflessen. De meer ervaren liefhebbers raden wij de ‘wijnkoelkast’ aan die vaak ook geschikt is voor zakelijk gebruik. Voor de echte wijnfanaat is er nog de wijnklimaatkast. Hierin worden wijnen niet alleen gekoeld maar kunnen ze ook gerijpt worden. Het unieke van een klimaatkast is dat deze meerdere klimaatzones heeft voor verschillende soorten wijn.

Toon wijnkoelkasten

Afspraak inplannen advies keukenblad kopen

Heeft u liever persoonlijk advies?

Na het lezen van bovenstaande informatie bent u inmiddels al een stuk wijzer. Maar weet u voldoende om de juiste keukenapparatuur te kunnen kiezen? Wat zijn bijvoorbeeld uw wensen wat energieverbruik, onderhoud, veiligheid en design betreft? Lees hier meer over op deze website. Heeft u liever persoonlijk advies over keukenapparatuur? Kom dan gerust lang in één van onze winkels voor een persoonlijk advies volledig afgestemd op uw kookstijl, keuken en budget.

In onze mega showrooms bieden wij u het grootste aanbod vrijstaande en inbouwapparatuur. Onze prijzencontroleurs zorgen er bovendien voor we met onze vaatwassers, magnetrons, koelkasten, ovens, afzuigkappen en kookplaten de goedkoopste van Nederland zijn. Kom dus snel langs en vraag een van onze verkopers voor advies of maak voor aanschaf van een complete keuken inclusief apparatuur een afspraak!

Ja, ik wil vrijblijvend advies

Elektriciteitseisen keukenapparatuur

Een belangrijk aspect aan de hierboven beschreven keukenapparatuur is de eis die het apparaat stelt aan de elektriciteitsinstallatie van de woning. Apparaten zoals een vaatwasser, oven, combi-magnetron en Quooker hebben eigenlijk een eigen groep nodig. Indien u elektrisch gaat koken (keramisch, inductie, elektrisch of halogeen) dan is er zelfs een dubbele groep nodig. Voor deze dubbele groep is een drie-fase aansluiting vereist. Als deze nog niet in de woning aanwezig is zal deze aangelegd moeten worden. Dit brengt dan weer extra kosten met zich mee waar u dus rekening mee moet houden.

Groepen overzicht

Het precieze aantal groepen dat u voor een keuken nodig heeft is grotendeels afhankelijk van de aansluitvermogens van de apparatuur. Bepaalde apparaten worden vaak gecombineerd op één groep omdat de meeste apparaten maar af en toe vol vermogen nemen. In bestaande situaties is het soms ook lastig of erg duur nieuwe groepen aan te leggen. In onderstaande tabel kunt u zien welke apparaten het beste een eigen groep kunnen krijgen:

ApparaatEigen groep
VaatwasserJa
OvenJa
Combi magnetronJa
Elektrische kookplaat (incl. inductie)Ja, tweemaal
QuookerJa
KoelkastNee
VriezerNee
AfzuigkapNee
3 fasen aansluiting
Voorbeeld van een 3 fasen aansluiting.

Tot slot

Om per type apparaat een goede keuze te kunnen maken zult u hier tijd en energie in moeten steken. Veel mensen vinden dat niet erg uitnodigend. Maar bedenk wel dat een complete nieuwe en hedendaagse keuken een flinke investering is. En dan is het toch wel vanzelfsprekend dat u daar zoveel mogelijk plezier en comfort voor terug krijgt. Het laatste wat u toch wilt is immers een dure nieuwe keuken met keukenapparatuur die eigenlijk niet helemaal voldoet. Probeer dus een goed beeld te krijgen van al de keuze die er tegenwoordig is.
Dit kan door zelf op internet informatie te vergaren of door deskundig advies van een ervaren keukenspecialist.