De ideale keukenindeling

Keukenindeling: Tips voor de ideale indeling van uw keuken

Wat is de ideale keukenindeling? Bij de ideale indeling van een keuken zijn alle elementen op de juiste manier opgesteld. De eerste stap is het kiezen van de keukenopstelling. Vervolgens is de plaatsing van de kookplaat, spoelbak en koelkast binnen de gekozen opstelling aan de beurt. Samen vormen deze de werkdriehoek of keukendriehoek. Hoe beter de indeling, hoe minder afstanden u tijdens het koken hoeft af te leggen en hoe sneller en nauwkeuriger u kunt werken.

Een perfecte keukenindeling voorkomt dus dat u te veel loopt, te veel handelingen moet uitvoeren of op een andere ongezonde of niet-ergonomische manier bezig bent in de keuken. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar uw huidige keuken en bedenk wat u in de nieuwe situatie graag anders zou willen. Welke keukenapparatuur gebruikt u vaak en in welk keukenkastjes komt u nooit? Met de volgende tips werkt u in uw nieuwe keuken prettiger en overzichtelijker dan ooit!

De keukendriehoek: ideale indeling van de keuken

De keukendriehoek: ideale indeling van de keuken

Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid is tijdens het koken heel belangrijk. Keukenfabrikanten hebben daarom onderzoek gedaan naar de afstand die mensen tijdens hun keukenactiviteiten afleggen. Hierbij is vastgesteld dat zij tijdens het koken vooral bewegen tussen de koelkast, de spoelbak en het fornuis of de kookplaat. Hier is een vanzelfsprekend verklaring voor. Bij het koken haalt u eerst voedsel uit de koelkast, dan spoelt u het af en tot slot doet u het in een pan op de kookplaat. De koelkast, spoelbak en kookplaat (of fornuis) vormen gezamenlijk de werkdriehoek of keukendriehoek.

Natuurlijk pakt u ook boodschappen uit en doet u nog meer in de keuken. Dit val echter buiten de zojuist besproken ‘werkdriehoek’, zoals de vakmensen ‘m noemen.

De loopafstand berekenen

De loopafstand wordt berekend door de lengte van de zijden op te tellen. Bij een ergonomische ingedeelde keuken zal deze afstand tussen de 7 en 9 meter liggen. Het is slim om de afstand tussen de spoelbak en kookplaat onder de 2 meter te houden. Tussen deze twee keukeneenheden vind namelijk de meeste interactie plaats. Pannen kunnen hierdoor gemakkelijk met water worden gevuld en u hoeft minder te lopen.

Keukenindeling voor linkshandige of rechtshandige.

De ideale keukenindeling volgens keukenexperts

Keukenexperts gaan nog een stapje verder en delen de keuken verder in op vijf verschillende zones:

  • Voorraadzone
  • Opbergzone
  • Spoelzone
  • Werkzone
  • Kookzone

Zoals uit de naam van de zones al kunt opmaken hebben al deze zones hun eigen functie. Door deze zones efficiënt over de keuken te verdelen hoeft er minder te worden gelopen. De perfecte keukenindeling is van links naar rechts: Opbergzone, Voorraadzone, Spoelzone, Werkzone en Kookzone. Met deze ergonomische indeling voor uw keuken hoeft u gewoonweg veel minder te lopen.

Linkshandig of rechtshandig

Over het algemeen werken rechtshandige mensen met de klok mee en linkshandigen juist tegen de richting van de klok in. Houd hier bij het kiezen van de indeling van de keuken rekening mee. Zoals ten aanzien van de werkruimte naast de spoelbak of de kookplaat. Keukenkastjes links naast de spoelbak draaien naar links open (greep rechts). En kastjes rechts van de spoelunit draaien naar rechts open (greep links). Voor de volgorde van het werkproces worden over het algemeen de volgende stappen aangehouden: voedsel pakken, snijden en schoonmaken, bereiden, opmaken en serveren.

Landelijke rechte keuken I-keukenindeling

Keukenindeling: I-vormige keuken

Bij een I-vormige keuken (ook wel rechte keukenopstelling genoemd) liggen alle elementen van de keukendriehoek op één rechte lijn. Een rechte keuken wordt veel toegepast in kleinere of langwerpige ruimtes. Aangezien de spoelbak het meest wordt gebruikt is het slim deze centraal te plaatsen. Voor voldoende werkruimte is een vrije werkbladruimte van 3 meter aan te bevelen. Deze werkruimte mag worden onderbroken door de spoelbak, kookplaat of het fornuis. De rechte keuken is met name geschikt voor smalle ruimtes. Vanuit een praktisch en ergonomisch standpunt is deze opstelling minder geschikt.

Rechte keukens bekijken

Hoekkeuken - L-keukenindeling

Keukenindeling: L-vormige keuken

De L-vormige keuken, ook wel hoekkeuken genoemd, is één van de meest toegepaste keukenopstellingen. De werkdriehoek is bij deze keukenopstelling optimaal om de loopafstand tijdens het koken te minimaliseren. Door de L-vorm beschikt een hoekkeuken bovendien over veel bewegingsruimte. Het is hierdoor geen enkel om, zonder elkaar in de weg te lopen, met twee personen tegelijkertijd in de keuken bezig zijn. Door in de (verloren) hoek een draaicarrousel te plaatsen kunt u aan de onbruikbare keukenhoek ook een nuttige invulling geven.

Hoekkeukens bekijken

U-keuken keukenindeling

Keukenindeling: U-vormige keuken

Een U-vormige keuken is ideale keukenindeling. U legt een minimum aan afstanden af, alles is binnen handbereik en er is voldoende werk- en bergruimte. Bij de traditionele opzet van een U-keuken staan alle zijden tegen een muur. Plaatse u de U-keuken in een grotere ruimte dan kan er creatief met de keukenopstelling worden omgegaan. U kunt in dit geval één van de zijdes los in de ruimte plaatsen. Hierdoor wordt er een bar of eethoek gecreëerd met een zeer exclusieve uitstraling als resultaat. Voor voldoende loopruimte is het aan te raden U-vormige keukens alleen te plaatsen in ruimtes die minimaal 4 meter breed zijn.

U-keukens bekijken

Parallel keuken - Parallelle keukenindeling

Keukenindeling: Parallelle keuken

Parallelle keukens bestaan zoals de naam al doet vermoeden uit twee losse keukenelementen die recht tegenover elkaar staan. Deze keukenindeling is vanwege de optimale circulatie zeer populair bij professionele chef-koks. Dit keukentype kan met aan aan beide zijden een keukenblad worden ingedeeld of door één van de rijen volledig in te delen als kastenwand met één of meerdere inbouwapparaten. Kiest u voor een parallelle keuken met twee keukenbladen dan is het slim om de kookplaat en de spoelbak in hetzelfde keukenblok te zetten. Dit punt is al eerder besproken bij de “keukendriehoek” en voorkomt bovendien vlekken op de grond.

Parallelle keukens bekijken

Design kookeiland keukenindeling

Keukenindeling: Kookeiland

Keukens met een kookeiland zijn zeer geliefd bij woningen waarbij de keuken en woonkamer een geheel vormen. Een kookeiland maakt van de keuken het hart van uw huis en bakent de kookruimte visueel af van de woonkamer of eetkamer. Zo kunt tijdens het koken in contact blijven met de gasten. Een keukeneiland komt echter alleen tot zijn recht indien er voldoende ruimte beschikbaar is. Als dit niet het geval is, kunt u ook kiezen voor een schiereiland keuken (halfopen keukeneiland).

Kookeiland keukens bekijken

Samen ontwerpen wij de voor u ideale keukenindeling

Wat is de beste keukenindeling voor u? De ideale keuken indeling is afhankelijk van vele factoren en verschilt van persoon tot persoon. De ene thuiskok heeft nu eenmaal meer werkblad nodig dan de ander. Gaat u voor extra inbouwapparatuur of geeft u de voorkeur aan extra opbergruimte? Onze adviseurs gaan er tijdens een vrijblijvend gesprek met u goed voor zitten. Zo denken we met u na over:

  • Hoeveel keukenruimte heeft u beschikbaar en welke indelingen van keukens zijn hier binnen mogelijk?
  • Waar bevinden zicht de vaste punten zoals kozijnen, ramen en deuren?
  • Hoe wilt u uw keukenindeling gebruiken? Naast de kookfunctionaliteit kan bij een keukenindeling ook ruimte worden gecreëerd om te eten, ontspannen, koffie te drinken, te werken en te socializen met vrienden en familie.
  • Waar zitten de aansluitingen waar we rekening mee moeten houden?
  • Welk budget hebt u beschikbaar voor de indeling van de keuken?
  • Welke wensen heeft u? Moet de indeling van uw nieuwe keuken bijvoorbeeld veel kastruimte, aanrechtblad of inbouwapparatuur bieden. En wilt u wel of geen fornuis.

Uw wensen en de mogelijkheden worden tot in detail met u besproken. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken voor een keuken indelingen die bij u past als een warme jas.

Maak een afspraak voor vrijblijvend advies

Enkele Tips tot slot!

Afstemming keukenindeling en keukenruimte

Stem de keukenindeling af op de beschikbare ruimte. Met name bij een kleine ruimte kan het vinden van een efficiënte indeling lastig zijn. Welke vorm heeft de ruimte waar u de keuken wilt plaatsen? Stem de keukenopstelling af op deze ruimte:

  • Is de ruimte lange en smal? Kies dan voor een I-vormige keukenopstelling (rechte keuken) aan één wand. Zo houdt u de andere wand volledig vrij waardoor u voldoende bewegingsruimte heeft.
  • Heeft u een rechthoekige ruimte? Kies dan voor een L-vormige indeling (hoekkeuken). Dit is voor deze ruimte waarschijnlijk het meest efficiënt.
  • Is de ruimte vierkant? Is deze ruimte niet al te klein dan kunt u gaan voor de ideale ergonomische keukenindeling. De U-vormige keuken is van alle gemakken voorzien en kan optimaal worden ingericht.
  • Gaat uw keuken over in de woonkamer? Indien u hiervoor voldoende ruimte kunt u de eigenaar worden van een keuken met een kookeiland. Een eilandkeuken is voor de meeste Nederlanders dé droomkeuken die ze allemaal wensen.

De ideale plaatsing van uw oven en magnetron

De ideale plaatsing van uw oven en magnetron

Tijdens het koken is ook uw veiligheid van belang. Zeker als u hete gerechten uit de oven wilt halen, is het cruciaal dat u hiervoor geen halsbrekende toeren hoeft uit te halen. De allerbeste oplossing voor de indeling van uw oven of magnetron is dan ook op armhoogte. Wilt u de oven en magnetron niet naast elkaar maar boven elkaar plaatsen? Plaats deze inbouwapparaten dan dusdanig dat u niet hoger dan ooghoogte hoeft te werken. Zo loopt u niet het risico dat u de kokendhete gerechten die u uw gasten wilt voorschotelen over u heen krijgt.

Slimme opbergoplossingen

Slimme opbergoplossingen zoals een apothekerskast zorgen voor heel veel extra opbergruimte.

Zorg ervoor dat u de ruimte die u beschikbaar heeft zo optimaal mogelijk benut, Een apothekerskast zorgt voor heel veel extra opbergruimte, net als een carrousel hoekkast en dubbele, diepe lades. Er zijn vele mogelijkheden om in dezelfde ruimte meer spullen op te bergen. Laat u hierover goed adviseren door een keukenspecialist en bekijk welke oplossing het beste in uw nieuwe keuken past.