Kookeiland of keukeneiland keukens

Kookeiland of keukeneiland voor elk interieur

Keukens met een kookeiland of keukeneiland verbinden de keuken met de eetkamer of woonruimte. Een kookeiland is hierdoor vaak het middelpunt van de woning. Eiland keukens om samen gezellig in te koken en praten. Landelijk of modern, welke keukenstijl u ook kiest een kookeiland-opstelling past in ieder interieur.

Aanbod keukens met kookeiland

Kookeiland: meer dan koken alleen

De kookeiland of keukeneiland opstelling is de droom van veel keukenkopers. Het kookeiland maakt koken, wonen en leven in één ruimte mogelijk. Eiland keukens om samen gezellig in te koken en ondertussen een praatje te maken met familie en vrienden. Het koken in een keuken met een kookeiland is zo onderdeel van het samenzijn in plaats van een onderbreking. De stijl van uw interieur wordt door het materiaalgebruik en de centrale ligging van uw keukeneiland benadrukt. Dit effect wordt extra geaccentueerd indien de stijl van het keukeneiland aansluit bij het design van de ruimte waarbinnen de keuken wordt geplaatst.

Kookeiland keukeneiland in wit hoogglansIn wit hoogglans uitgevoerd keukeneiland
Design keuken met kookeiland afgestemd op het interieurDesign keuken met kookeiland afgestemd op het interieur

Soorten eiland keukens

Niet alle keukens zijn geschikt voor een kookeiland. Vooral de beschikbare ruimte is bepalend voor wat mogelijk is. Heeft u voldoende ruimte, dan behoort een kookeiland tot de mogelijkheden. Naast de keuken met kookeiland bestaan er echter ook andere soorten eiland keukens. Zo zijn er het spoeleiland en het kookeiland met bar of tafel. Voor keukens die net iets te klein zijn voor een kookeiland of spoeleiland is er vervolgens nog het schiereiland. De verschillen tussen deze eiland keukens zullen wij hieronder in het kort toelichten.

 

Keuken met kookeiland

Kenmerken kookeiland

Bij een kookeiland bevindt de kookplaat zich op een vrijstaand eiland. U kookt hierdoor als het ware in het centrum van uw keuken. Zo kan u tijdens het koken meestal goed contact houden met de woonkamer. Extra gezellig wordt het wanneer er mensen aan het kookeiland zitten. Dit wordt mogelijk zodra u er barkrukken voor plaatst.

Aandachtspunten kookeiland
Kies je voor een kookeiland opstelling dan is het verstandig vooraf goed na te denken over de afzuiging van de kookplaat. Hoewel de afzuigkap vroeger nog wel eens roet in het eten kon gooien hoeft dit tegenwoordig geen probleem meer te zijn. Een afzuigkap kan vrij hangen, maar ook verwerkt worden in het plafond, keukenblad of zelfs in de kookplaat. Hierdoor merkt u in eerste instantie niet eens dat deze aanwezig is!

Keuken met spoeleiland

Kenmerken spoeleiland

Een spoeleiland is een eiland keuken met een gootsteen, en eventueel een vaatwasser. Het verschil met een kookeiland is dat zich op het losstaande keukengedeelte een spoelbak in plaats van een kookplaat bevindt. De kookplaat van dit type eilandkeuken bevindt zich in dat geval op een keukenblok dat aan de muur is bevestigd. Een afzuigkap boven het eiland is hierdoor overbodig. Nu zijn er tegenwoordig overigens mooie oplossingen om een afzuigkap beter te integreren, bijvoorbeeld de kookveldafzuigingen en kookvelden van BORA.

Aandachtspunten spoeleiland
Indien u geïnteresseerd bent in een spoeleiland moet u er wel rekening mee houden dat er midden in de keuken een afvoer gemaakt zal moeten worden.

Schiereiland keuken

Kenmerken schiereiland

Is het eiland met de korte zijde tegen de wand geplaatst, dan spreken we van een schiereiland. Een keuken met schiereiland is ideaal wanneer u niet genoeg ruimte heeft voor een vrijstaand kookeiland. Er hoeft nu immers maar aan één korte zijde loopruimte te zijn. Bijkomend voordeel van een schiereiland in de keuken is dat uw keukenapparatuur eenvoudig kunt aansluiten aan leidingen en stopcontacten in de muur. Een schiereiland is hierdoor ook vaak geschikt voor kleinere keukens.

Door een aantal barkrukken aan het schiereiland te plaatsen, creëert u een gezellige plek waar u samen met familie en vrienden kunt eten en drinken. Gaat uw voorkeur toch uit naar een echt werkeiland in de keuken? Dan kunt u eventueel kiezen voor een klein kookeiland. Het is dan wel belangrijk om de ruimte goed op te meten zodat het kookeiland in de kleine ruimte past.

Kookeiland met bar of tafel

Zitplekken aan een kookeiland kunnen om heel veel redenen een goede oplossing zijn. Voor veel mannen is een bar in huis de ultieme wens. Maar ook een aan het keukeneiland bevestigde zitoplossing heeft zijn charmes. Beide oplossingen bieden toegevoegde waarde aan gezelligheid, openheid en conversatie. Koken wordt in een keer een sociale gebeurtenis waarbij familie en vrienden gezellig aanschuiven. Houdt bij het ontwerpen van de zitgelegenheid altijd rekening met de vaak aanwezige eettafel. Als deze te dicht bij staat zal het effect van een bar of tafel gering zijn.

Naast een functionele oplossing kan een barretje ook een esthetische oplossing bieden. Zo zorgt een houten bar al snel voor een spannend contrast met andere materialen. Afhankelijk van de gekozen oplossing zijn er in principe 3 zitniveaus. De standaard hoogte van een stoel aan een eettafel, een barstoel welke onder het keukenblad uitkomt, of een barkruk waarvoor een barhoogte benodigd is.

Kookeiland met barKookeiland met bar
Kookeiland met tafelKookeiland met tafel
De afmetingen van een kookeiland verschillen van keuken tot keuken

Afmetingen kookeiland

De afmetingen van een kookeiland verschillen van keuken tot keuken. Hierbij is het van belang voldoende bewegingsruimte om het werkeiland vrij te houden. Deze loopruimte mag ook weer niet te ruim zijn, anders legt u veel afstand af tijdens het koken. Een bewegingsruimte van 1 tot 1,20 meter rondom het kookeiland is daarom ideaal. De breedte van een kookeiland is meestal tussen de 2,00 en 2,60 meter. Een kookeiland is gemiddeld ongeveer 1 meter diep.

Afhankelijk van uw beschikbare ruimte bepaalt u de afmetingen van het kookeiland. Heeft u een grote ruimte, dan behoort een groot kookeiland tot de modelijkheden. Let hierbij op de verhoudingen om te voorkomen dat de ruimte te ruim of juist te druk oogt. Kies bij een kleine ruimte voor een klein kookeiland of schiereiland dat met één korte zijde tegen de wand is geplaatst. Heeft u meer ruimte tot uw beschikking? Ga dan voor een groot kookeiland of plaats extra keukenelementen, zoals een keukenblok of wandkasten met inbouwapparatuur.

Kookeilanden in elke keukenstijl

Een eilandkeuken is in vrijwel elke keukenstijl toe te passen. Het kookeiland zorgt ervoor dat uw keuken een geheel vormt met de woonkamer. Kenmerkend voor een landelijke keuken met eiland is het gebruik van hout en andere natuurlijke materialen. Een moderne eilandkeuken kan echter ook een mooi contrast vormen met een landelijk ingericht interieur.

Een wit kookeiland is vaak schitterend in een modern interieur. Daarnaast heeft een witte keuken met kookeiland een zeer ruimtelijke uitstraling. Een zwart keukeneiland behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. De zwarte kleur heeft een stoere uitstraling en geeft het kookeiland een industrieel aanzicht. Kortom, er zijn veel verschillende soorten stijlen wat betreft kookeilanden. Of uw voorkeur nou uit gaat naar een luxe keuken met eiland, design keuken eiland of een keukeneiland van hout: alles is mogelijk.

Afzuigkap kookeiland

Een kookeiland maakt het koken door de extra beschikbare werkruimte veel gemakkelijker. Door de rechtstreekse verbinding met de eetkamer of woonruimte is een kookeiland vaak ook het middelpunt van de woning. Want terwijl je kookt aan het eiland blijf je gezellig in contact met familieleden of vrienden. Er zijn echter ook een paar uitdagingen. Wat doet u bijvoorbeeld met de afzuigkap? Een wandafzuigkap tegen de muur is bij een vrijstaande kookplaat middenin uw keuken immers geen optie. Gelukkig zijn er tegenwoordig voor de afzuiging van de kookplaat voldoende oplossingen. Een afzuigkap kan vrij hangen, maar ook verwerkt worden in het plafond, keukenblad of zelfs in de kookplaat. Hierdoor merkt u in eerste instantie niet eens dat deze aanwezig is!

Vrijhangende eilandmodel afzuigkapVrijhangende eilandmodel afzuigkap
Plafond afzuigkapPlafond afzuigkap
Werkbladafzuiging van GaggenauWerkbladafzuiging van Gaggenau
In kookplaat geïntegreerde afzuigingIn kookplaat geïntegreerde afzuiging

Keukens en keukenapparatuur onder één dak

De meeste keukenwinkels verkopen alleen keukens. De keukenapparatuur voor uw nieuwe eilandkeuken moet u dan vanuit een catalogus samen met een verkoper uitzoeken. Bij Bemmel & Kroon geloven wij echter dat u de apparatuur net als de keuken moet kunnen zien, voelen, en zelf moet kunnen gebruiken. Naast een enorme hoeveelheid complete keukenopstellingen vind u bij ons daarom ook de grootste collectie aangesloten keukenapparaten. Daarin zijn wij uniek in Nederland. Alles wat u nodig heeft om uw keuken met kookeiland samen te stellen onder één dak. Onze keukenadviseurs zijn u graag van dienst om uw nieuwe keuken gezamenlijk tot in perfecte samen te stellen.

Maak een afspraak

Kookeilanden in showroomKookeilanden in showroom
Hypermoderne keukenapparatuur van SiemensHypermoderne keukenapparatuur van Siemens
Ontwerp uw droomkeuken met een keukenspecialist

Keukeneiland advies op maat

Wilt u de diverse mogelijkheden van keukeneilanden liever met eigen ogen bekijken? Bekijk uw ideale kookeiland dan in een van onze showrooms. Wilt u zich graag in alle rust laten informeren en adviseren? Maak dan vooraf een afspraak met een van onze adviseurs. Onze keukenadviseurs luisteren naar uw wensen en stellen met u een complete keuken met kookeiland samen. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat uw nieuwe eiland keuken perfect is afgestemd op uw wensen, persoonlijke stijl en leefsituatie.

Ja, ik wil vrijblijvend advies

Inspiratie opdoen?

Wilt u alvast wat inspiratie opdoen voor uw nieuwe keuken met kookeiland? Kijk dan naar de mogelijkheden bij het samenstellen van uw eiland keuken via de pagina “Keukens”. Hier vindt u informatie over de verschillende keukenstijlen en opstellingen, maar ook informatie over het kiezen van de juiste keukenapparatuur. Uw nieuwe keuken moet er immers niet alleen mooi uitzien, maar moet tevens functioneel zijn. Lees vooral ook onze aankoop tips die u verder helpen bij het kopen van een nieuwe keuken.

Door de oneindige combinatiemogelijkheden met keukendeurtjes, kastruimte en lades, keukenbladen en grepen en knopjes kunnen we samen uw droomkeuken ontwerpen. Een keuken met kookeiland en geavanceerde apparatuur die het koken nog eenvoudiger maakt. Of een eiland keuken waarin de moderne apparatuur en de landelijke stijl perfect zijn gecombineerd. Aan u de keuze.