Reinigings-, onderhouds- en gebruiksinstructies voor uw keuken

Reinigings-, onderhouds- en gebruiksinstructies voor uw keuken

U heeft veel tijd en energie in de planning van uw nieuwe keuken gestoken. Daarom willen wij graag, dat u vele jaren lang, elke dag plezier aan uw keuken beleeft. Onze keukens staan niet alleen bekend om hun goede kwaliteit door hoogwaardige verwerking en moderne techniek, maar ook om hun esthetisch en functioneel design. De belangrijkste details en aanwijzingen voor het onderhoud en gebruik van uw nieuwe, hoogwaardige keuken hebben wij overzichtelijk voor u samengevat. Het lezen vergt relatief weinig tijd. U profiteert echter jarenlang van uw kennis voor het juiste onderhoud en gebruik van uw merkkeuken. En als u het niet exact weet, dan heeft Bemmel & Kroon, ook na de koop, altijd een luisterend oor voor u! Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe keuken! Indien de genoemde reinigings-, onderhouds- en gebruiksinstructies niet worden nageleefd, zou er schade kunnen ontstaan.

Reiniging van de kasten

In het huishouden zijn er veel substanties, die zich na een bepaalde inwerkingsduur op bepaalde materialen, niet meer probleemloos laten verwijderen. Vetspatten en vlekken moeten altijd direct verwijderd worden.
Voor de reiniging van kasten, legplanken, besteklades en uittrekelementen heeft u niets anders nodig dan een licht vochtige doek voorzien van wat vloeibare huishoud- of glasreiniger.
Belangrijk is het naderhand afdrogen van de elementen met een zachte droge doek. Een te natte lap kan er voor zorgen dat er vocht ophoopt in naden en kieren. Het opzwellen van de meubelen is dan het ongewenste gevolg. Ook voor de binnenkant van de kasten geldt: gebruik geen schuurmiddelen, meubelpolitoer, boenwas, nitro- en kunst-harsverdunner, aceton en soortgelijke chemicaliën. Gebruik tevens geen staalwol of schuursponzen.

Onderhoudsvoorschriften fronten

Onderhoud kunststof fronten

Met kunststof beklede fronten (melamine, HPL-plaat)

De oppervlakken van onze meubeldelen bestaan uit vezelplaat met hoogwaardige melaminehars of kunststof bekleding. Met kunststof beklede fronten zijn onderhoudsvriendelijk. Een zachte doek, warm water en een klein beetje schoonmaak-middel zijn voldoende voor het schoonmaken. Gebruik echter alleen schone, vuil- en vetvrije schoonmaakdoeken. Bijzonder hardnekkige vlekken kunnen met in de handel verkrijgbare reguliere kunst-stofreiniger verwijderd worden. Daarbij wordt aangeraden om het middel eerst op een niet zichtbare plek uit te proberen, om er zeker van te zijn, dat het niet te agressief is. Gebruik ook bij kunststof fronten geen schoonmaakmiddel met oplosmiddelen.

Onderhoud laklaminaat fronten

Polymere foliefronten

Fronten met gesloten polymere oppervlakken zijn onderhoudsvriendelijk. Een zachte doek, warm water en een klein beetje schoonmaakmiddel zijn voldoende voor het schoonmaken. Gebruik echter alleen schone, vuil- en vetvrije schoonmaakdoeken. Resten van vlekken kunnen met een warme oplossing van groene zeep eventueel met behulp van een afwas- of nagelborstel voorzichtig uitgeborsteld worden. Aansluitend de zeepresten met lauwwarm water afwassen en met een zeemlap droogwrijven. Ingedroogde of lange tijd ingewerkte substanties kunnen eventueel niet meer volledig worden verwijderd! Bij het gebruik van agressieve reinigings- of schuurmiddelen wordt de oppervlakte gepolijst, wat tot glansplekken leidt.

Onderhoud Satijnlak-fronten

Gelakte fronten (matlak, structuurlak)

De lakoppervlakken bestaan uit hoogwaardige lakken. Een zachte doek, warm water en een klein beetje schoonmaakmiddel zijn voldoende voor het schoonmaken. Gebruik echter alleen schone, vuil- en vetvrije schoon-maakdoeken. Hardnekkige vlekken moeten direct verwijderd worden.
Eventueel aanwezig vuil, zoals zand- of stofkorrels, kan tot krassen in het front leiden. Op deze gebruikssporen kan de fabrikant geen garantie geven. Indien bij het poetsen mineraal- of metaalstof wordt opgenomen, moeten de poetsdoeken continu zeer zorgvuldig worden uitgespoeld, zodat het vuil geen krassen op de gelakte fronten achter kan laten.

Onderhoud fluweelmat-lak-fronten

Hoogglans-fronten (HPL-plaat, folie, lak)

Hoogglansfronten hebben als kenmerk dat zij zeer gemakkelijk schoon te maken zijn omdat het oppervlak compleet gesloten is. De fronten mogen niet droog gereinigd worden. Vlekken kunnen zonder veel kracht met warm water en een beetje afwasmiddel makkelijk en grondig verwijderd worden. Vlekken mogen niet indrogen. Vlekken, ook vetspatten en vetophopingen, kunnen met een warme en dunne oplossing van groene zeep verwijderd worden. Sommige vlekken, voornamelijk van sterk gekleurde substanties en vloeistoffen dienen direct met water, eventueel met toevoeging van in de handel verkrijgbare, niet schurende, huishoudreiniger afgewassen te worden. Let er beslist op, dat de poetsmiddelen (gebruik waar mogelijk alleen katoenen doeken – geen microvezel-doeken!) helemaal schoon zijn. Eventueel aanwezig vuil, zoals zand- of stofkorrels, kan krassen in het front veroorzaken. Op deze gebruikssporen kan de fabrikant geen garantie geven. Indien bij het poetsen mineraal- of metaalstof wordt opgenomen, moeten de poetsdoeken continu zeer zorgvuldig worden uitgespoeld, zodat het vuil geen krassen op de hoogglansfronten achter kan laten.

Onderhoud hoogglanslak fronten

Hoogglans-fronten (acryl)

Fronten met een acryl toplaag worden gekenmerkt door een uitstekende hoogglans. Om ervoor te zorgen dat de fronten niet bij de verwerking of het transport beschadigd kunnen worden, zijn deze van een beschermfolie voorzien. Deze folie mag pas in de laatste montagestap worden verwijderd. Om een robuust resp. krasbestendig opper-vlak te krijgen, moeten de fronten na het verwijderen van de beschemfolie meteen met ULTRA GLOSS Superpolisch+DGS gepolijst worden. (Verkrijgbaar bij uw keukendealer). Het product wordt kristalhard en de hoogglansoppervlakken worden duidelijk krasresistenter.
Acryl fronten hebben als kenmerk dat zij zeer gemakkelijk schoon te maken zijn omdat het oppervlak compleet gesloten is. Een zachte doek (geen microvezeldoek), warm water en afwasmiddel is voldoende. Gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen. Gebruik altijd alleen helemaal schone schoonmaakmiddelen (doekjes, sponsjes e.d.). Schoonmaakmiddelen die eventueel mineraal vuil bevatten, als zand- of stofkorrels, veroorzaken krassen op het oppervlak en mogen daarom niet worden gebruikt. Op deze gebruikssporen kan de fabrikant geen garantie geven.

Onderhoud houten fronten

Houten fronten

Hout is een natuurlijk product. De houttekening en kleur maken van elke keuken iets bijzonders. Afwijkingen in de structuur en/of kleur – bijv. door verschillende licht- en zoninwerking – zijn karakteristiek voor het natuurproduct en daarom geen reden tot reclamatie. De oppervlakken van echt houten fronten zijn meermaals met een hoogwaardige lak verzegeld. Om deze te reinigen is het voldoende om de oppervlakken met een licht natte doek in de richting van de nerf af te nemen. Zo wordt het vuil uit de poriën van het hout geveegd. Vetspatten of andere verontreinigingen mogen niet indrogen en dienen direct verwijderd te worden. Als (levend) product komt hout in beweging als het telkens blootgesteld wordt aan extreem vochtige of extreem droge lucht. Ondanks hoogwaardige lakbescherming zet hout uit of krimpt het. Schakel daarom bij het koken altijd uw afzuigkap in en zorg voor voldoende frisse lucht. De luchtvochtigheid in uw keukenruimte dient volgens onderzoek van de “Deutsche Gütegemeinschaft Möbel e.v.” tussen de 45 en 55% op jaarbasis te liggen. Vooral in de wintermaanden moet erop worden gelet dat de bovengenoemde waarden worden aangehouden.

Glazen fronten en glazen achterwanden

Transparant glas kan met milde schoonmaakmiddelen en gebruikelijke huishoudelijke glasreinigers worden schoongemaakt. Chemicaliën of sterk bijtende middelen moeten meteen met water worden verwijderd, ter bescherming van het glasoppervlak. Ook schuren of krassen tast het glasoppervlak aan. Gesatineerd glas heeft t.o.v. transparant glas een licht ruw oppervlak, dat eveneens goed gereinigd kan worden met een doek of spons en een gebruikelijke glasreiniger. Het glasoppervlak niet behandelen met schoonmaakmiddelen op basis van siliconen of zuren. Substanties met vet of olie creëren op gesatineerde oppervlakken vlekken met schaduweffect. Die kunnen echter met een glasreiniger probleemloos worden verwijderd. Gehard glas is een sterk materiaal, maar niet onbreekbaar. Harde klappen of stoten tegen de glasplaat moeten derhalve worden uitgesloten. Voor de productie van glas worden natuurlijke grondstoffen gebruikt, daarom kunnen er lichte kleurverschillen optreden.

Reinigen glazen fronten keuken
Reinigen glazen achterwand

Grepen, greeplijsten en beslag onderhouden

Onderhoudsinstructies grepen en greeplijsten

Onderhoudsinstructies grepen en greeplijsten

Voor de reiniging van onze grepen en greeplijsten adviseren wij een licht voch-tige doek met een beetje afwasmiddel te gebruiken. Iedere vorm van mechanische wrijving moet worden vermeden, die bijvoorbeeld ook door het polijsten met grove linnen doeken kan ontstaan, evenals het gebruik van agressieve, vaak geconcentreerde huishoudreinigers (schoonmaakmiddelen met azijn of staal of staalsponsjes enz.).

Onderhoudsinstructies beslag

Onderhoudsinstructies beslag

Voor een soepele loop van de uittrekelementen is het noodzakelijk dat de rails schoon worden gehouden. Met name vuil dat in de geleiding is gekomen, moet onmiddellijk met een kwastje worden verwijderd. Het door ons gebruikte beslag is onderhoudsvrij. U mag dit nooit invetten of insmeren met middelen die olie bevatten.

Onderhoud werkbladen

Onderhoud kunststof werkbladen

Onderhoudsvoorschriften HPL-werkbladen

Al onze werkbladen zijn kwaliteitsproducten van gerenommeerde Europese fabrikanten. U dient uw werkblad nooit als snijplank te gebruiken, omdat messen zelfs in het hardste kunststof sporen achterlaten. Ook het direct neerzetten van hete pannen en potten op het werkblad is af te raden. Gebruik hiervoor pannenonderzetters. Servies van aardewerk of porselein heeft vaak een ruwe rand. Het werken hiermee en gebruiken ervan direct op het werkblad kan kleine krassen veroorzaken. Met hout omlijmde, gelakte delen en werkbladvoegen moeten worden beschermd tegen hitte en stilstaand water. Bij uitsparingen van kookplaten en spoelbakken mag geen water blijven liggen. Water zo snel mogelijk verwijderen en afdrogen. Werkbladen met hoogglanzende of zijde-matte oppervlakken vallen op door hun buitengewone optiek. Houd er rekening mee dat deze glanzende oppervlakken zichtbare gebruikssporen versterken. Dit is normaal en geen materiaalfout en/of reden tot reclamatie.

Onderhoud keramische werkbladen

Onderhoudsvoorschriften kwartsstenen/keramische werkbladen

Kwartsstenen/keramische werkbladen zijn vrijwel kras- en snijvast, wij raden wel aan altijd een snijplank te gebruiken, omdat anders de messen stomp kunnen worden, of te wel op de plaat metaalsporen achter kunnen blijven. Gebruik bij extreme hitte, zoals die kan ontstaan van potten en pannen die direct van de kookplaat worden neergezet, altijd onderzetters. Kwartsstenen/keramische werkbladen zijn levensmiddelecht. Door het porieloze oppervlak van de kwartsstenen/keramische werkbladen kunnen vloeistoffen of vetten bijna niet in de bladen dringen en vlekken veroorzaken. Het oppervlak blijft hygiënisch. Het niet zuigende oppervlak hoeft en mag, in tegenstelling tot natuursteen, niet extra behandeld te worden (impregneren of in de was zetten). Door deze onjuiste behandeling kunnen moeilijk te verwijderen vlekken ontstaan. De plaat is hierdoor natuurlijk ook heel erg onderhoudsvriendelijk. Wij raden aan neutrale huishoudreinigers te gebruiken en de plaat met een vochtige doek schoon te ma-ken. Hardnekkige vlekken door gedroogd vuil kunnen met een passende spatel uit kunststof voorzichtig verwijderd worden.

Veelgestelde vragen reiniging keukenbladen

Een TopLaminaat en DecorTop blad is nagenoeg onderhoudsvrij. Voor de dagelijkse reiniging en bij lichte vervuiling kunt u een spons met wat afwasmiddel gebruiken. Na het afnemen droogt u het blad met een schone doek.  Voor het onderhouden van uw werkblad kunt u ook een speciale laminaat reiniger gebruiken.

Vlekken verwijderen
Vlekken, zoals vet, koffie, thee of rode wijn, kunt u behandelen met een doekje gedrenkt in een sopje van afwasmiddel. Laat dit eventueel langer intrekken en spoel het weg met water. Ingetrokken vlekken van inkt, verf, nicotine, viltstift, lijmresten of coderingsstempels kunt u verwijderen met wasbenzine of terpentine, direct daarna uw blad grondig naspoelen met water. Kalkvlekken en zeepresten kunt u verwijderen met Cillit Bang PowerCleaner Vuil & Kalk, direct daarna grondig naspoelen met water.

Het Keramiek-keukenblad is nagenoeg onderhoudsvrij. Bij normale vervuilinQuartz Cleaner gebruiken.

Vlekken verwijderen
Vlekken kunt u behandelen met een sopje van een huishoudelijk schoonmaakmiddel of eventueel met wat Cif cream. Gebruik nooit schuurmiddelen (schuurpapier, diamant); ze kunnen het oppervlakte van uw blad onherstelbaar aantasten. Pas ook op met zuren en chemische producten, bij morsen altijd direct verwijderen!

Evora Quartz composietsteen bestaat overwegend uit kwarts, net als graniet. Daardoor is het ook hard, en heeft het zo’n natuurlijke uitstraling. Maar anders dan graniet is composietsteen een samengesteld product van mineralen, bindhars en pigmenten. In die toevoeging ligt ook het voordeel van composietsteen. Want de combinatie van mineralen, hars en het fabricageproces zorgen ervoor dat het blad niet poreus is en daardoor zeer eenvoudig in onderhoud.

Eenvoudig in onderhoud
Een blad van Evora Quartz (composietsteen) is nagenoeg onderhoudsvrij. Voor de dagelijkse reiniging en bij lichte vervuiling kunt u een van de zachte huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals groene Dreft gebruiken of Quartz Cleaner.
Om vetvlekken te verwijderen van composietsteen, kunt u Cif cream gebruiken. Daarna goed naspoelen en droogwrijven. Bij hardnekkig vuil kunt u ook de groene kant van een nylon schuursponsje gebruiken. Kalkvlekken op het blad en rond de kraan kunt u het beste behandelen met natuur-/ schoonmaakazijn en een wondersponsje.
Bij een mat oppervlak (gezoet) zult u sneller vetvlekken en vingerafdrukken zien. Op dergelijke plekken kunt u een klein beetje Cif cream gebruiken. Spoel het blad schoon met water en wrijf de plekken na met bijvoorbeeld keukenpapier of een droge doek.

Voor de dagelijkse reiniging en bij lichte vervuiling kunt u een van de zachte huishoudelijke schoonmaakmiddelen, zoals allesreiniger, gebruiken. Om het blad lang mooi te houden, behandelt u het regelmatig met impregneermiddel. Door uw blad te impregneren, dicht u de poriën, zodat uw blad beter beschermd is. De eerste weken zult u uw blad vier keer moeten behandelen, daarna – afhankelijk van het gebruik – nog maar één of twee keer per jaar.

Vlekken verwijderen
Hardnekkige vlekken, ingetrokken vlekken en aangekoekte resten kunt u verwijderen met Glassex. U sprayt het middel op de plek, laat het even intrekken en neemt het vervolgens af met keukenpapier. Andere middelen die u ook kunt gebruiken zijn chloor, aceton of waterstofperoxide. Daarna zult u het blad wel opnieuw moeten behandelen met het geleverde impregneermiddel!
Kalkplekken op het blad en rond de kraan kunt u het beste behandelen met schoonmaakazijn of een van de gangbare ontkalkende middelen. Test u het middel wel eerst op een onopvallende plaats op het blad en leest u altijd eerst de aanwijzingen op de verpakking.
Bij een mat oppervlak (gezoet) van een granieten blad zult u sneller vetvlekken en vingerafdrukken zie. Op dergelijke plekken kunt u ook Glassex sprayen. Wrijf de plekken direct op met bijvoorbeeld keukenpapier of een droge doek.

Het Solid surface-keukenblad is nagenoeg onderhoudsvrij. Bij normale vervuiling is het voldoende om het blad af te nemen met een natte doek.

Vlekken verwijderen
Vlekken kunt u behandelen met een sopje van een huishoudelijk schoonmaakmiddel of eventueel met wat Cif. Daarna de plek naspoelen en droogwrijven. Bij meer hardnekkige vlekken kunt u een schuursponsje gebruiken. Kleine brandplekken, krassen, deuken en andere oneffenheden bewerkt u met fijnkorrelig schuurpapier en polijsten u met een huishoudschuursponsje of een vloeibaar schuurmiddel met water.
Gebruikt u nooit agressieve chemicaliën, zoals aceton, gechloreerde oplossingen, verfverwijderaars en sterke zuren. Bij morsen direct verwijderen met veel water!

Een rvs-blad is nagenoeg onderhoudsvrij. Bij normale vervuiling is het voldoende om het blad af te nemen met een natte doek. ioor de behandeling van roestvast/staal, welke tot hoogglans opgepoetst kunnen worden kunt u ook de speciale Rvs Cleaner gebruiken.

Vlekken verwijderen
Vlekken kunt u behandelen met Staalfix, waarbij u altijd in de polijstrichting werkt! Bij meer hardnekkige vlekken kunt u de behandeling meerdere keren herhalen.

Een natuurproduct als hout heeft regelmatig onderhoud nodig. Gewone plekken kunt u afnemen met een vochtige doek of een sopje. U zult de plekken wel direct moeten nadrogen. Ingetrokken plekken en slijtageplekken kunnen licht worden geschuurd met schuurpapier (korrel 180) en in de verzorgingsolie worden gezet. Om uitdroging te voorkomen moet een houten blad afhankelijk van het gebruik nog zes tot twaalf keer per jaar in zijn geheel worden geolied.U gebruikt u hiervoor de Verzorgingsolie voor Massief hout.

Vlekken verwijderen
Vlekken schuurt u weg met grover schuurpapier (korrel 280), dan de rest van het keukenblad met een schuursponsje opschuren en een normale onderhoudsbeurt geven. Gebruikt u liever geen geconcentreerde of schurende schoonmaakmiddelen en nooit uw massief houtenblad met staalwol behandelen.

Een blad van glas is nagenoeg onderhoudsvrij. Bij normale vervuiling is het voldoende om het blad af te nemen met een natte doek.

Vlekken verwijderen
(Ingetrokken) vlekken kunt u weg krijgen met een sopje van een huishoudelijk schoonmaakmiddel op zeepbasis. Kalkvlekken kunt u behandelen met natuurazijn. Bij sterke vervuiling kunt u Cif cream (zonder citroen) gebruiken.

Voor de dagelijkse reiniging kunt u het blad afnemen met water en zachte, groene zeep of een afwassopje. U doet er goed aan het blad vervolgens even na te drogen. Eens per twee jaar (afhankelijk van gebruik) behandelt u het blad nog met een beschermende coating. U krijgt bij aflevering van uw blad een boekje met aanwijzingen voor het gebruik en onderhoud.

Vlekken verwijderen
Bij ingetrokken vlekken kunt u Glorix gebruiken. Met veel water naspoelen en nadrogen met een droge doek.

Dagelijks uw blad afnemen met water en zachte, groene zeep of wassopje volstaat. Daarnaast kunt u het blad 3-4 x per jaar behandelen met meegeleverde polish; anders kunt u ook bijenwas of marmerwas gebruiken. Voor het instanthouden van zijdeglans het Terrazzo-blad regelmatig behandelen en ontvetten met Glassex.

Vlekken verwijderen
Om vlekken te verwijderen kunt u Cif cream (zonder citroen) gebruiken. Daarna behandelt u het keukenblad met wasmiddel Driehoek-zeep. Kalkvlekken op het blad en rond de kraan kunt u het beste behandelen met natuur-/ schoonmaakazijn of een van de gangbare ontkalkende middelen. Leest u altijd eerst de aanwijzingen op de verpakking.

Reiniging inbouwspoelbakken en kookplaten

Edelstaal functioneert als glanzend element in de keuken. Om deze glans te behouden dient u spoelbakkenkookplaten en soortgelijke elementen uit edelstaal het beste te reinigen met een spons of vliesdoek.
Voor het schoonmaken zijn milde schoon-maak- of reinigingsmiddelen of de bekende edelstaalreinigers geschikt. Gebruik geen schuurmiddel, staalwol of schuursponzen.
Vliegroest – zoals ijzerslijpsel na de installatie van (nieuwe) waterleidingen – zal zelden in de keuken voorkomen. Mocht het toch voorkomen dan dient u de geoxideerde ijzerdeeltjes direct met een gebruikelijke edelstaalreiniger te verwijderen. De krassen die door het gebruik ontstaan, zijn normaal en karakteristiek voor het materiaal. Houd rekening met de genoemde onderhoudsvoorschriften en andere speciale instructies van de fabrikant.

Voorschriften inbouwspoelbakken
Voorschriften kookplaten
Voorschriften keramische kookplaten

Reiniging keramische kookplaten

U dient de keramische kookplaat na elk gebruik schoon te maken. Zelfs de kleinste vuilresten kunnen bij een volgend gebruik inbranden. Verwijder lichte vuilresten met een vochtige doek eventueel voorzien van een in de handel verkrijgbaar schoonmaakmiddel. Daarna goed droog maken. Hardnekkig vuil, kalk- en watervlekken, evenals metaalachtig glanzend achterblijfsel van de pannen verwijdert u met de door de fabrikant aangeraden speciaal-reiniger voor kookplaten. Vastgebrande substanties (suiker, zout of suikerhoudende etensresten) verwijdert u het beste met de schraper, als deze nog warm zijn. Laat suiker nooit afkoelen. Bij het verwijderen kunnen beschadigingen aan het glasoppervlak ontstaan. Een in gebruik ontstane patina is normaal en behoort tot de producteigenschappen. Neem altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant in acht!

Reiniging inbouwapparatuur

Easy cleaning system, activClean, actieve koolstoffilters, pyrolyse, katalyse, enz. er zijn oneindig veel van deze technische vaktermen. Deze hier uit te leggen zou te ver gaan. In dit geval raden wij u aan om de gebruikershandleiding van de apparatuur-fabrikant nauwkeurig te lezen en op te volgen.

Voorschriften kookplaten
Inbouwapparatuur van Miele

Stoom, hitte en luchtvochtigheid

Ter bescherming van uw meubelen tegen stoom, vocht en hitte dienen alle bijgeleverde beschermingsmaterialen tijdens de montage te worden aangebracht. Laat stoom en hitte uit apparaten zoals magnetron, koffiemachine, water- of eierkoker niet direct op uw meubelen inwerken! Stoom zorgt voor het opzwellen van uw meubeldelen.

Belangrijke aandachtspunten

Om jarenlang plezier aan uw keuken te beleven, en schade aan uw kwaliteitsproduct te voorkomen, is het belangrijk onderstaande aanwijzingen in acht te nemen:

  • Zorg voor een luchtvochtigheid in de keukenruimte tussen de 40 en 60 procent
  • Zorg voor voldoende ventilatie voor koelapparaten én apparaten die warmte afgeven
  • Voorkom overtollig watergebruik tijdens het schoonmaken
  • Voorkom vocht in naden én kieren, waterresten met één doek droog maken
  • Voorkom langdurige inwerking van vocht
  • Controleer regelmatig of de afzuigkap goed functioneert
  • Gebruik tijdens het koken altijd, zelfs bij het koken van water, de afzuigkap
  • Reinig of vervang tijdig de filters van de afzuigkap
  • Controleer regelmatig de watertoe- en af voer op lekkage
  • Laat de oven niet afkoelen met een geopende deur
  • Laat de deur van een hete oven nooit onnodig lang open staan
  • Grilleer nooit met geopende deur
  • Koffiezetters, waterkokers e.d. nooit direct onder de hangkasten gebruiken
  • Laat de kookzone van een gaskookplaat nooit branden zonder een pan op het vuur
  • Open niet de deur van een inwerking zijnde afwasautomaat
  • Open niet de deur van een afwasautomaat met hete vochtige lucht
  • Zet oven-/vaatwasser deuren nooit op een kier open voor ventilatiedoeleinden.
    Uitstromende warmte/vocht heeft beschadigingen dan wel opzwellen van de meubelen tot gevolg.

De ideale luchtvochtigheid in huis

Voorkom een te hoge luchtvochtigheid in uw keuken

De luchtvochtigheid in huis speelt een belangrijke rol bij een fijn of juist minder prettig binnenklimaat. Maar wat is luchtvochtigheid precies? Hoe meet je de luchtvochtigheid en wat is de beste luchtvochtigheid? En wat merk je als de luchtvochtigheid in huis te laag of juist te hoog is?

Voorschriften vaatwassers

Voorschriften vaatwassers

Na afloop van het spoelprogramma mag u de vaatwasser niet direct openen, omdat anders de naar buiten komende waterdamp schade aan het bovengelegen werkblad en aangrenzende meubelen veroorzaken kan.
Na het einde van het programma condenseert de waterdamp op de binnenwanden van de vaatwasser en loopt naar beneden. Na ca. 30 minuten kunt u de vaatwasser zonder problemen uitruimen. Dit geldt ook voor apparaten met waarschuwingssignaal.

Lees hiervoor de gebruikershandleiding van de fabrikant!

  • Open de vaatwasser vervolgens compleet en vermijd kieropeningen, zodat geen waterschade kan ontstaan.
  • Let erop dat de benodigde wasembescherming (beschermplaat of folie) correct gemonteerd wordt boven de vaatwasser (en onder het werkblad).
  • Vermijd een overdosis van spoelmiddel. Dit kan zich bij onvoldoende naspoelen vast-zetten op de glazen/het servies, wat tot geurvorming in de kasten kan leiden.
  • Let erop dat u slechts (af)gedroogd servies in de kasten inruimt.

Gebruiksaanwijzing

Interieurorganisatie

Van bestek, kookgerei, kruidenpotjes, levensmiddelen, borden tot elektrische apparaten – alles laat zich overzichtelijk en gebruiksvriendelijk inruimen.
Het omvangrijke artikelassortiment kunt u overigens probleemloos bij Bemmel & Kroon nabestellen.

Indeling houten bordenhouderGaatjesbodem met houten staafjes voor flexibele verstelmogelijkheden voor het opbergen van servies.
Indeling practische dekselhouderPlaatsbesparende dekselhouder achter het front.
Indeling broodtrommel voor korfLade-uitrusting “Multibox“ Beukenhouten bakken en brooddoos van witte keramiek.
Indeling bestekindeling eiken natuurBestekindeling, eiken natuur

(De)montage en afstellen van deuren

Deuren – demontage/montageDeuren – demontage/montage
Deuren – hoogteverstellingDeuren – hoogteverstelling
Deuren – zijdeverstellingDeuren – zijdeverstelling
Deuren – kantelverstellingDeuren – kantelverstelling
Deuren – opgezette demperDeuren – opgezette demper
Deuren – geïntegreerde demperDeuren – geïntegreerde demper

Uittreksystemen

Informatie over het uitnemen, plaatsen en afstellen van laden en uittrekelementen van de TANDEM en PRIMUS uittreksystemen.

Uittreksysteem: TANDEM

Uitnemen en plaatsen van laden en uittrekelementen.
Afstellen van laden.

TANDEM uittreksysteem - 1 Lade/uittrekelement – demontage1 Lade/uittrekelement – demontage
TANDEM uittreksysteem - 2 Lade/uittrekelement – montage2 Lade/uittrekelement – montage
TANDEM uittreksysteem - 3 Lade – hoogteverstelling3 Lade – hoogteverstelling
TANDEM uittreksysteem - 4 Lade – zijdeverstelling4 Lade – zijdeverstelling

Afstellen van uittrekelementen met reling.

TANDEM uittreksysteem - 1 uittrekelementen met reling hoogteverstelling1 Uittrekelement – hoogteverstelling
TANDEM uittreksysteem - 2 uittrekelementen met reling zijdeverstelling2 Uittrekelement – zijdeverstelling
TANDEM uittreksysteem - 3 uittrekelementen met reling kantelverstelling3 Uittrekelement – kantelverstelling

Afstellen van uittrekelementen zonder reling.

TANDEM uittreksysteem - 1 uittrekelementen zonder reling hoogteverstelling1 Uittrekelement – hoogteverstelling
TANDEM uittreksysteem - 2 uittrekelementen zonder reling zijdeverstelling2 Uittrekelement – zijdeverstelling
TANDEM uittreksysteem - 3 uittrekelementen zonder reling kantelverstelling3 Uittrekelement – kantelverstelling

Uittreksysteem: PRIMUS

Uitnemen, plaatsen en afstellen van laden en uittrekelementen

PRIMUS uittreksysteem - 1 Lade/uittrekelement – demontage1 Lade/uittrekelement – demontage
PRIMUS uittreksysteem - 2 Lade/uittrekelement – montage2 Lade/uittrekelement – montage
PRIMUS uittreksysteem - 3 Lade/uittrekelement – hoogteverstelling3 Lade/uittrekelement – hoogteverstelling
PRIMUS uittreksysteem - 4 Lade/uittrekelement – zijdeverstelling4 Lade/uittrekelement – zijdeverstelling
PRIMUS uittreksysteem - 5 Lade/uittrekelement – kantelverstelling5 Lade/uittrekelement – kantelverstelling
PRIMUS uittreksysteem - 6 Lage lade – hoogte-, zijdeverstelling6 Lage lade – hoogte-, zijdeverstelling

(De)montage van plintpanelen

(De)montage van plintpanelen - 1 Plintzijpaneel montage1 Plintzijpaneel – montage
(De)montage van plintpanelen - 2 Plintpaneel montage2 Plintpaneel – montage
(De)montage van plintpanelen - 3 Plintpaneel montage3 Plintpaneel – montage