Bijkeukens: een bijkeuken inrichten doe je zo!

Bijkeukens op maat

Tips en ideeën voor het praktisch inrichten van een bijkeuken

Een bijkeuken is een ruimte die grenst aan de keuken en die gebruikt wordt voor allerlei huishoudelijke klusjes, zoals wassen, drogen, strijken, opbergen en bewaren. In een bijkeuken plaatst u alle spullen die u niet in uw keuken wilt hebben. Een bijkeuken kan hierdoor een zeer handige en multifunctionele ruimte zijn, mits deze goed is ingericht. Maar hoe doet u dat? Op deze adviespagina geven we u tips en ideeën voor een praktische en stijlvolle bijkeuken.

Een functionele bijkeuken inrichting voor wassen, drogen en strijken.

Bepaal de functie van uw bijkeuken

Voordat u begint met het inrichten van uw bijkeuken, is het belangrijk om te bepalen welke functie u deze ruimte wilt geven. Wat wilt u er allemaal doen en opslaan? Denk bijvoorbeeld aan:

 • Wassen en drogen: heeft u ruimte voor een wasmachine en een droger? Wilt u deze op hoogte inbouwen of op de grond plaatsen? Heeft u een plek om uw was op te hangen of te vouwen?
 • Strijken: heeft u een strijkplank en een strijkijzer nodig? Waar gaat u deze opbergen?
 • Opslag: wat wilt u allemaal opbergen in uw bijkeuken? Denk aan voedselvoorraden, schoonmaakspullen, gereedschap, schoenen, kleding, etc. Hoeveel kasten en planken heeft u nodig? Wilt u open of gesloten opbergruimte?
 • Recycling: heeft u een systeem om uw afval te scheiden? Hoeveel afvalbakken heeft u nodig en waar gaat u deze plaatsen?
 • Werkruimte: wilt u een werkblad of een tafel in uw bijkeuken om bijvoorbeeld te knutselen, te bakken of te klussen? Hoe groot moet deze dan zijn en welk materiaal kiest u?

Door de functie van uw bijkeuken te bepalen, kunt u een beter beeld krijgen van de indeling en de benodigde meubels en apparaten.

Bijkeuken kastenwandEen zeer ruime maatwerk bijkeuken met kastenwand waarbij de wasmachine en wasdroger op werkhoogte zijn ingebouwd.
Een bijkeuken in dezelfde stijl als de keuken.

Kies een stijl die past bij uw keuken

Een bijkeuken hoeft niet langer het ondergeschoven kindje van het huis te zijn. Deze mag gezien worden en juist een mooie en leuke toevoeging zijn aan uw woning. Een manier om dat te bereiken, is door de stijl van uw bijkeuken aan te laten sluiten bij de stijl van uw keuken. Zo creëert u een uniforme en harmonieuze uitstraling.

U kunt dezelfde stijl, kleuren en materialen gebruiken als in uw keuken, of juist kiezen voor een contrast. Bijvoorbeeld, als u een moderne en strakke keuken heeft kunt u voor een landelijke en gezellige bijkeuken gaan. Of als u een houten keuken heeft, kunt u voor een betonlook bijkeuken kiezen.

Het is ook mogelijk om uw bijkeuken een eigen karakter te geven, bijvoorbeeld door een accentkleur, een behang, een vloerkleed of een kunstwerk toe te voegen. Zo maakt u van uw bijkeuken een unieke en persoonlijke ruimte.

Maak gebruik van slimme opbergoplossingen

Een van de grootste uitdagingen bij het inrichten van een bijkeuken, is het creëren van voldoende opbergruimte. Een bijkeuken kan al snel een rommeltje worden, als er niet genoeg kasten en planken zijn om alles in op te bergen. Gelukkig zijn er veel slimme opbergoplossingen om van uw bijkeuken een georganiseerde en overzichtelijke ruimte te maken. Daarom hieronder een aantal voorbeelden voor een functionele bijkeuken.

Hoge kasten

Hoge bijkeukenkasten zijn leverbaar met deuren, laden of manden.

Door gebruik te maken van de hoogte van uw bijkeuken, kunt u veel ruimte besparen. Hierbij heeft u keuze uit hoge kasten met deuren, laden of manden, waar u allerlei spullen in kunt opbergen. U kunt ook een hoge kast gebruiken om uw wasmachine of droger in te bouwen, zodat deze uit het zicht zijn.

Open planken

Een bijkeuken met open kasten en planken.

Open planken zijn ideaal om spullen die u vaak nodig hebt, binnen handbereik te hebben. Zo worden ze vaak gebruikt om bijvoorbeeld voorraadpotten, schoonmaakmiddelen, strijkijzer of kookboeken op te zetten. Daarnaast kunt u ook manden of bakken op de planken plaatsen, om kleinere spullen in te sorteren.

Ladekasten

Een ladekast met ladeverdelers.

Ladekasten zijn erg handig om uw spullen overzichtelijk en stofvrij op te bergen. Zo worden ze vaak gebruikt voor het opbergen van bestek, servies, bakspullen, gereedschap of kleding. Om uw lades nog beter te organiseren kunt u ladeverdelers of bakjes gebruiken.

Wandrekken

Wandrekken en haken zijn de ideale oplossing om bezems, dweilen, stofzuiger of een strijkplank aan op te hangen.

Wandrekken zijn een goede manier om de loze ruimte aan de muur te benutten. U kunt er bijvoorbeeld uw bezems, dweilen, stofzuiger of strijkplank aan ophangen. Maar ook haken, klemmen of magneten zijn te gebruiken om andere spullen aan de wand te bevestigen.

Zorg voor voldoende licht en ventilatie

Een bijkeuken is een ruimte waar u veel tijd doorbrengt. Het is dus belangrijk dat deze aangenaam en comfortabel is. Een goede verlichting en ventilatie zijn daarbij essentieel. Ze zorgen niet alleen voor een beter zicht en een frisse lucht, maar ook voor een betere sfeer en een hogere energie.

Om voor voldoende licht en ventilatie te zorgen, kunt u de volgende tips toepassen:

 • Maak gebruik van natuurlijk licht
  Als uw bijkeuken een raam heeft, maak daar dan optimaal gebruik van. Laat zoveel mogelijk daglicht binnen en vermijd zware gordijnen of jaloezieën. Ook kunt u een spiegel of een lichte kleur op de muur gebruiken om het licht te reflecteren en te versterken.
 • Kies voor kunstmatig licht
  Als uw bijkeuken geen raam heeft, of als u extra licht nodig heeft, kies dan voor kunstmatig licht. Zorg voor een goede basisverlichting, bijvoorbeeld met een plafondlamp of een wandlamp. Voeg ook een taakverlichting toe, bijvoorbeeld met een spotje of een lampje boven uw werkblad of uw wasmachine.
 • Installeer een ventilatiesysteem
  Een ventilatiesysteem is onmisbaar in een bijkeuken. Vooral als u er een wasmachine of een droger hebt staan. Met een ventilatiesysteem zorgt u voor een goede luchtcirculatie. Hierdoor voorkomt u vochtproblemen, schimmelvorming en nare geurtjes. Afhankelijk van uw situatie en uw budget kunt u kiezen voor een mechanisch of een natuurlijk ventilatiesysteem.
 • Zet een raam of een deur open
  Een eenvoudige manier om uw bijkeuken te ventileren, is door een raam of een deur open te zetten. Dit zorgt voor een frisse luchtstroom en een aangename temperatuur. Doe dit vooral als u de wasmachine of de droger aan hebt staan, of als u aan het strijken bent.
Maak altijd optimaal gebruik van een bijkeuken met een raam.Maak altijd optimaal gebruik van een bijkeuken met een raam.
Kustmatig licht boven het werkblad.Kustmatig licht boven het werkblad.

Maak uw bijkeuken gezellig en persoonlijk

Een bijkeuken hoeft niet saai en kil te zijn. U kunt er ook een gezellige en persoonlijke ruimte van maken, waar u graag komt en waar u zich goed voelt. Er zijn veel manieren om uw bijkeuken op te fleuren en een eigen touch te geven. Bijvoorbeeld:

Gele bijkeuken kasten.

Voeg kleur toe

Kleur maakt een groot verschil in de uitstraling en de sfeer van uw bijkeuken. U kunt kiezen voor een kleur die past bij uw keuken, of juist voor een contrastkleur. Ook kunt u een accentkleur gebruiken om een bepaald element te benadrukken, zoals een kast, een muur of een deur. Kleur toevoegen doe t u vooral met verf, behang, tegels, accessoires of planten.

Textuur toevoegen kan met hout, metaal, steen, beton, kurk of stof.

Voeg textuur toe

Textuur geeft uwq bijkeuken meer diepte en karakter. U kunt textuur toevoegen met verschillende materialen, zoals hout, metaal, steen, beton, kurk of stof. Ook kunt u textuur creëren met patronen, zoals strepen, stippen, ruiten of bloemen. Textuur toevoegen doet u met meubels, vloeren, wanden, gordijnen of kussens.

Kunst kan voor meer persoonlijkheid en vrolijkheid zorgen.

Voeg kunst toe

Kunst kan uw bijkeuken meer persoonlijkheid en vrolijkheid geven. U kunt kunst toevoegen met schilderijen, posters, foto’s, kaarten, kalenders of quotes. Natuurlijk kunt u ook zelf iets maken, zoals een collage, een mozaïek, een borduurwerk of een schilderij. U kunt kunst ophangen aan de muur, neerzetten op een plank of een kast, of plakken op een deur of een raam.

Voorbeelden bijkeukens

Het aantal oplossingen voor het inrichten van een bijkeuken is bij Bemmel & Kroon enorm. Omdat deze ruimte door veel mensen op verschillende manieren wordt gebruikt en/of ingedeeld, hebben wij hieronder een aantal ideeën ter inspiratie voor u op een rijtje gezet.

Een smalle smalle deels verborgen stijlvolle bijkeuken.
Wasmand lade.
Kast t.b.v. de sortering van wasgoed.
Wasmanden achter de wasgoed sorteerkast.
Bijkeuken met wasbak en klein aanrecht.
Een open doorgang naar de bijkeuken.
Voorraadkamer met open kasten en laden.
Voorraadkast met uittrekladen.
Een uittreklade in de voorraadkamer t.b.v. de recycling van pet flessen.
Houten voorraad kratten geven uw bijkeuken meer diepte en karakter.
Houten kruisindeling in regalen voor opslag van wijnflessen.
Een slim onder de bijkeukenkast opgeborgen keukentrapje.
Het slim verborgen keukentrapje uitgeklapt.
Speciale droogkast voor wasgoed met bak voor wateropvang.
Kastindeling voor schoenen.
Een uitsparing onder de kast voor de robotstofzuiger.
Ontwerp uw bijkeuken samen met Bemmel & Kroon.

Maatwerk bijkeukeninrichting

Bij Bemmel & Kroon keukens leveren en monteren we bijkeukens op maat. Onze keukenadviseurs gaan dan ook graag met u aan de slag om de voor u ideale bijkeukeninrichting te bepalen. Volledig afgestemd op de oppervlakte van uw bijkeuken, wat u er in wilt doen en wat u er in wilt opslaan. Zo wordt uw bijkeuken een ruimte die gezien mag worden. Een mooie en leuke toevoeging aan uw woning.

Maak gerust een vrijblijvende afspraak en ontdek de vele opties om uw droombijkeuken naar wens vorm te geven. U bent zo verzekerd van een perfecte inrichting en bijkeukenkasten die perfect aansluiten bij uw stijl en behoeften.

Ja, ik wil vrijblijvend advies