In 5 stappen de juiste maten voor je 1-deurskoelkast bepalen

Zo kies je een 1-deurs inbouwkoelkast met de juiste afmetingen, afgestemd op de nismaten in je keuken.
Om een inbouw koelkast probleemloos in te kunnen bouwen moeten de afmetingen overeen komen met de nismaten in je keuken. Meet de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte daarom goed op. Pas als deze maten overeenkomen met de hoogte, breedte en diepte van je 1-deurs inbouwkoelkast kan deze zonder problemen worden ingebouwd. Verder is het van belang te kiezen voor het juiste deursysteem. Ontdek hoe je de maten in 5 stappen eenvoudig zelf opmeet. Kom je er niet uit stuur dan een foto van het typenummer van jouw huidige inbouw koelkast.

Opmeten van de nishoogte

Stap 1: De nishoogte meten

De ruimte waarin de inbouw koelkast wordt geplaatst, heet een nis. Stap 1 bij het bepalen van de juiste nismaten is het opmeten van de nishoogte. Hiervoor is het van belang dat je jouw huidige inbouw 1-deurskoelkast eerst uit de nis haalt. Meet nu met een rolmaat de nishoogte van de onderkant tot de bovenkant van de nis. Houd de rolmaat hierbij goed strak, anders komen de afmetingen niet meer volledig overeen met de werkelijke nishoogte. Noteer de opgemeten hoogte zodat je deze bij stap 5 kunt vergelijken met de hoogte vermeld op de inbouwtekening. Jouw nieuwe 1-deurskoelkast mag immers niet hoger zijn dan de zojuist opgemeten nis.

De meest verkochte inbouwkoelkasten hebben een nishoogte van 88 cm, 102 cm, 122 of 178 cm. Daarnaast zijn er ook inbouwmodellen van 140, 158 cm beschikbaar.

De nis breedte meten voor inbouw van een 1-deurskoelkast

Stap 2: De nisbreedte meten

In stap 2 meten we de breedte van de nis waarin jouw 1-deurskoelkast zal worden ingebouwd. De meeste 1-deurskoelkasten hebben een standaard breedtemaat van ronde de 56 centimeter. Er zijn echter ook inbouwmodellen met een afwijkende maat. Daarom is ook het nauwkeurig bepalen van de breedte van belang. Hiervoor span je de rolmaat tussen de linker- en rechterkant van de nis aan. Let wederom op dat je de rolmaat goed straktrekt. Zo weet je zeker dat je de juiste afmeting kunt noteren. Deze breedtemaat gaan we bij stap 5 vergelijken met de breedte vermeld op de inbouwtekening.

De nisdiepte meten voor inbouw van een 1-deurskoelkast

Stap 3: De nisdiepte meten

De derde stap bij het opmeten van de juiste nismaten is het meten van de nisdiepte. Hoewel de meeste inbouw koelkasten standaard 55 centimeter diep zijn kan de maat ook hier soms afwijken. Vandaar is ook het goed opmeten van de diepte een belangrijke stap. Zo weet je straks zeker dat jouw nieuwe 1-deur koelkast precies past. Hiervoor zet je de rolmaat helemaal achter in de nis en trek je deze vervolgens naar je toe.

Houd er daarnaast rekening mee dat er stroomaansluiting in de buurt is om de inbouw koelkast op aan te sluiten.

Stap 4. Welke deursystemen kies je?

Welk deursysteem heb ik nodig voor mijn inbouw koelkast?
Bij een inbouw koelkast wordt de deur van de koelkast aan de deur van je keukenkast bevestigd. Hierbij heb je de keuze uit 2 soorten deursystemen: met sleepgeleiders of met een deur-op-deur bevestiging. Deze verschillende deursystemen lichten we hieronder kort toe.

Voorbeeld werking sleepdeursysteem van een koelkast

Sleepdeursysteem
Bij het sleepdeursysteem hebben de deur van je inbouw koelkast en je keukendeur elk eigen scharnieren. Beide deuren zijn door middel van sleepgeleider aan elkaar bevestigd. Dit is een soort railsysteem waarmee beide deuren tegelijk geopend worden.

Heb je een oude inbouw koelkast met sleepdeursysteem? Dan kun je deze vervangen door een inbouw koelkast met sleepdeursysteem of deur-op-deursysteem.

Voorbeeld werking deur-op-deursysteem koelkast

Deur-op-deursysteem
Bij het deur-op-deursysteem wordt de keukendeur met een vlakscharnier direct op de deur van je inbouw koelkast gemonteerd. Met een deur-op-deursysteem kan de koelkastdeur verder open. Daarnaast is deze constructie steviger, en ziet deze er netter uit.

Heeft je oude koelkast een deur-op-deursysteem? Dan zijn alleen inbouw koelkasten met deur-op-deursystemen geschikt voor je keuken.

Maten inbouw nis vergelijken met de maten op de inbouwtekening

Stap 5: Controleer de inbouwmaten

Alle belangrijke afmetingen zijn op dit moment in jouw bezit. Hiervoor heb je de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte genoteerd. De laatste stap is het vergelijken van deze nismaten met de maten op de inbouwtekening. Deze vind je op de product pagina van elke inbouwkoelkast. Vaak wordt er op inbouwtekeningen gesproken over minimale en maximale nismaten. Vallen jouw maten tussen de range? Dan past de 1-deurskoelkast die je op het oog hebt.

Wil je gelijk op de juiste nishoogte zoeken? Gebruik dan de filter “Geschikt voor nishoogte” op de categoriepagina inbouw koelkasten.

Toon alle inbouw koelkasten

Het typenummer vind je terug aan de binnenkant van de koelkast.

Hulp nodig?

Op deze manier kies je de juiste 1 deur inbouwkoelkast
Nadat je de nismaten met de inbouwmaten hebt vergeleken, kies je voor een inbouwkoelkast die voldoet aan jouw maten met het juiste deursysteem. Op deze manier voorkom je teleurstelling en ben je er zeker van dat de 1-deurskoelkast perfect in jouw keuken past.

Problemen met opmeten?

Vind je het opmeten van de nismaten lastig? Zoek dan naar het typenummer van jouw huidige 1-deurskoelkast. Het typenummer bevindt zich aan de binnenkant van de koelkast. Op onze klantenservice (070 – 301 34 74) kunnen ze je dan precies vertellen aan welke maten jouw nieuwe inbouw koelkast moet voldoen. Onze klantenservice is dagelijks tot 23:00 uur geopend. Heb je nog een handleiding van jouw huidige inbouwkoelkast dan kun je het typenummer en de maten daar ook in terugvinden.