In 4 stappen de juiste maten voor je onderbouw koelkast bepalen

Zo kies je een onderbouw koelkast met de juiste afmetingen, afgestemd op de nismaten in je keuken.
Een onderbouw koelkast is inbouw koelkast speciaal voor montage onder het aanrechtblad. Om een onderbouw model probleemloos in te kunnen bouwen moeten de afmetingen overeen komen met de nismaten in je keuken. Meet de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte daarom goed op. Pas als deze maten overeenkomen met de hoogte, breedte en diepte van je onderbouwkoelkast kan deze probleemloos worden ingebouwd. Ontdek hoe je de maten in 4 stappen eenvoudig zelf opmeet. Kom je er niet uit stuur ons dan een foto van het typenummer van jouw huidige onderbouw koelkast.

Opmeten van de nishoogte voor een onderbouw koelkast

Stap 1: De nishoogte meten

Een onderbouw koelkast is een 82 cm hoge inbouw koelkast speciaal voor montage onder het aanrechtblad. De ruimte waarin het onderbouw model wordt geplaatst, heet een nis. Stap 1 bij het bepalen van de juiste nismaten is het opmeten van de nishoogte. Meet hiervoor met een rolmaat de nishoogte vanaf de vloer tot de onderkant van het keukenblad. Omdat de pootjes van de onderbouw koelkast zijn te verstellen is het geen probleem als jou nis wat hoger is. Via deze verstelbare pootjes sluit de koelkast goed aan op het keukenblad. Noteer de opgemeten hoogte zodat je deze bij stap 4 kunt vergelijken met de hoogte vermeld op de inbouwtekening.

Opmeten van de nisbreedte voor een onderbouw koelkasten

Stap 2: De nisbreedte meten

In stap 2 meten we de breedte van de nis waarin jouw onderbouw koelkast zal worden ingebouwd. Elke onderbouw koelkast is gemaakt voor een nis met een standaard breedte van 60 cm. Heeft de door jou opgemeten nis een standaard breedte van 60 cm dan sluit de breedte van de onderbouw koelkast hier dus prefect op aan. Span je de rolmaat tussen de linker- en rechterkant van de nis aan en noteer de opgemeten breedte. Deze breedtemaat gaan we bij stap 4 vergelijken met de breedte vermeld op de inbouwtekening.

Opmeten van de nisdiepte voor een onderbouw model

Stap 3: De nisdiepte meten

De derde stap bij het opmeten van de juiste nismaten is het meten van de nisdiepte. Hoewel de meeste onderbouw koelkasten standaard 55 centimeter diep zijn kan de maat ook hier soms afwijken. Vandaar is ook het goed opmeten van de diepte een belangrijke stap. Zo weet je straks zeker dat jouw nieuwe onderbouw model precies past. Hiervoor zet je de rolmaat helemaal achter in de nis en trek je deze vervolgens naar je toe.

Houd er daarnaast rekening mee dat er stroomaansluiting in de buurt is om de inbouw koelkast op aan te sluiten.

De nismaten vergelijken met de maten op de inbouwtekening

Stap 4: Controleer de inbouwmaten

Alle belangrijke afmetingen zijn op dit moment in jouw bezit. Hiervoor heb je de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte waarin de onderbouw koelkast wordt geplaatst genoteerd. De laatste stap is het vergelijken van deze nismaten met de maten op de inbouwtekening. Deze vind je op de product pagina van elke onderbouwkoelkast. Vaak wordt er op inbouwtekeningen gesproken over minimale en maximale nismaten. Vallen jouw maten tussen de range? Dan past de onderbouw koelkast die je op het oog hebt.

Toon alle onderbouw koelkasten

Het typenummer vind je terug aan de binnenkant van de koelkast.

Hulp nodig?

Op deze manier kies je de juiste onderbouw koelkast
Nadat je de nismaten met de inbouwmaten hebt vergeleken, kies je voor een onderbouwkoelkast die voldoet aan jouw maten. Op deze manier voorkom je teleurstelling en ben je er zeker van dat het door jou gekozen onderbouw model perfect in jouw keuken past.

Problemen met opmeten?

Vind je het opmeten van de nismaten lastig? Zoek dan naar het typenummer van jouw huidige onderbouw koelkast. Het typenummer bevindt zich aan de binnenkant van de koelkast. Op onze klantenservice (070 – 301 34 74) kunnen ze je dan precies vertellen aan welke maten jouw nieuwe onderbouw koelkast moet voldoen. Onze klantenservice is dagelijks tot 23:00 uur geopend. Heb je nog een handleiding van jouw huidige koelkast dan kun je het typenummer en de maten daar ook in terugvinden.