Bemmel & KroonThuiswinkel Waarborg
Achterwand keuken

Achterwand keuken

Bij de aankoop van een nieuwe keuken is de achterwand vaak niet het eerste waar u aan denk. Toch is het verstandig hier vooraf al over na te denken. De achterwand – ook wel keukenwand of spatplaat genoemd – bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling van uw keuken. Tegenwoordig heeft u voor de keuken achterwand de keuze uit tegels, afwasbare muurverf, behang, keramiek, kunststof of een glazen achterwand. Bij een achterwand van glas kunt u bovendien nog kiezen uit glanzend glas, mat glas of glas met een print. Voor de nieuwste keukentrend wordt voor het aanrechtblad en achterwand gebruik gemaakt van hetzelfde materiaal. Het keukenblad op uw aanrecht wordt dan doorgetrokken op de achterwand. De wand en uw keukenblad vormen zo één geheel.

Materialen keuken achterwand

Vroeger werd er vooral gekozen voor tegels op de achterwand van een keuken. Begrijpelijk, want betegelde achterwanden zijn eenvoudig schoon te maken en vaak tijdloos. Tegenwoordig zijn er echter veel meer mogelijkheden voor de wand achter het aanrechtblad. Glas, kunststof, afwasbare verf en behang, keramiek, natuursteen en nispaneel achterwand systemen bieden veel mogelijkheden om uw keuken verder te personaliseren. Ontdek de verschillende materialen die als wand- en nisbekleding dienst kunnen doen.

Glazen achterwand

Glas geeft uw keuken een strakke en luxe uitstraling. Omdat een glazen achterwand licht reflecteert oogt uw keuken bovendien veel lichter en ruimtelijker. Voor wand- en nisbekledingen van glas heeft u de keuze uit een glanzende of matte afwerking. Deze effenkleurige glanzende of matte glazen wandplaten zijn leverbaar in een breed palet een kleuren.

Glazen achterwanden zijn niet alleen, mooi maar bieden ook praktische voordelen. Meestal bestaan ze uit één stuk waardoor ze makkelijk zijn schoon te maken. Spetters en vetspatten veroorzaakt tijdens het koken kunt u dus eenvoudig verwijderen. Doordat een glazen keuken achterwand geen of minder naden heeft blijft er geen vuil in de naden achter. Hierdoor behoort voegjes schrobben tot het verleden.

Tegels op keuken achterwand

Vroeger werd er vooral gekozen voor tegels op de achterwand van een keuken. Tegenwoordig zijn er echter veel meer materialen berschikbaar om de achterwand tegen spetters en vatspatten te beschermen. Mede door de comeback van de landelijke keuken wint de betegelde keukenachterwand echter weer aan populair. Tegels zijn verkrijgbaar in allerlei formaten, vormen en kleuren. Een achterwand van tegels is bovendien makkelijk schoon te houden en in veel gevallen tijdloos.

Tegels voor aan de wand beschermen niet alleen tegen vuil, vocht en vet, maar geven ook een extra sfeer aan het geheel. Zo geven tegels met meer aardse tinten een landelijke keuken een warmere uitstraling. Maar ook witte tegels, donkere tegels of tegels met meer kleur kunnen bijzonder goed uitpakken. Het is daarom belangrijk dat er een goede keus wordt gemaakt wanneer het aankomt op de tegels.

Kunststof achterwand

Een nieuwe keukentrend is om het keukenblad materiaal ook voor de achterwand van de keuken te gebruiken. Naast kunststof wordt hierbij ook steeds vaker gekozen voor graniet, natuursteen, composiet en keramiek. Door te kiezen voor een kunststoffen achterwand kunt u het keukenblad en de achterwand van uw keuken perfect op elkaar aan te laten sluiten. Een kunststof achterwand wordt naadloos geplaatst en perfect afgewerkt. Een bijkomstig voordeel is dat kunststof een relatief goedkoop materiaal is voor de achterwand.

Het gebruik van kuststof voor zowel het aanrechtblad als de achterwand voor kunststof zorgt voor een mooie uniforme uitstraling en voorkomt vuile tussennaden. Regelmatig wordt hierbij gekozen voor een achterwand van 25 cm hoog. Een achterwand van kunststof is vaak praktisch. Kunststof is namelijk duurzaam, vuil- en waterafstotend en makkelijk schoon te houden.

Afwasbare verf

Afwasbare verf is op dit moment de meest voorkomende optie om de achterwand vorm te geven. In een keuken wordt gewerkt en daarmee loopt u het risico dat er spetters op de muur terecht komen. Het voordeel van muurverf is dat het water- en vetafstotend is. En mocht de muur na verloop van tijd toch niet meer netjes ogen, dan kunt u deze eenvoudig opnieuw verven.

Door het oneindige aanbod aan kleuren is afwasbare muurverf ideaal om uw keuken en de rest van uw interieur in elkaar over te laten lopen. Zo zorgt een lichte kleur voor een rustige uitstraling. En met een felle kleur laat uw de achterwand van uw keuken er echt uitspringen. Naast alle uitgebreide keuzemogelijkheden in kleur, kan een krijt- of kalkverf op de muur ook erg mooi zijn.

Glas met print

Een glazen achterwand met print is een echte blikvanger voor uw keuken. De dessins overtuigen door hun helderheid en diepe kleuren. Het doet zeer speciaal aan, wanneer u een keuken binnenkomt met een wandbekleding van echt glas met motiefdessin. Glas met een print op de achterwand maakt uw keuken extravagant en smaakvol. Bovendien zijn een spatplaat of een spatscherm achter de kookplaat bij een glazen achterwand overbodig. En uiteraard is glas ook nog eens zeer praktisch en onderhoudsvriendelijk.

Hieronder vind u een greep uit de vele motiefdessins.

Achterwand glasprint - Koffiebonen
Achterwand glasprint - Specerijen
Achterwand glasprint - Kruiden
Achterwand glasprint - Geraspte groenten
Achterwand glasprint - Zen stenen
Achterwand glasprint - Olijven
Achterwand glasprint - Philodendron
Achterwand glasprint - Lavendel
Achterwand glasprint - Kruidenweide
Achterwand glasprint - Regendruppels
Achterwand glasprint - Bamboo bos
Achterwand glasprint - Gras in de wind

Achterwand behangen

Een andere mogelijkheid is het behangen van de muur. Behang op de achterwand van uw keuken kan ontzettend sfeerbepalend zijn, maar het heeft wel wat haken en ogen. Zo kan verkeerd gekozen behang erg kwetsbaar zijn wanneer het om vocht gaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende oplossingen beschikbaar waardoor u wél behang tegen uw keukenmuur kunt plakken.

Zo zijn er speciale rollen behang die waterdicht, hittebestendig en makkelijk zijn schoon te maken. De collectie bestaat onder andere uit trendy Portugese tegelpatronen, steenpatronen en sloophoutmotief, genoeg keuze voor elk mogelijk interieur dus.

Nispaneel achterwand-systeem

Met een nispaneel op de achterwand wordt het potentieel van uw keuken pas ten volle benut. Door de ruimte tussen het werkblad en bovenkasten te voorzien dit modulair opgebouwde systeem gaat werken in de keuken veel gemakkelijker en efficiënter.

Dat hier jarenlange ervaring van professionele koks is geïntegreerd, is direct bij het eerste gebruik merkbaar. De keukenrol om iets op te deppen – één handeling. Het groentemes uit het messenblok – paraat. Keramische bakjes in diverse afmetingen, planken als praktisch aflegvlak. Zelfs kruiden, kooklepels, olijfolie en verse basilicum … alles is direct binnen handbereik. Een nispaneel-systeem bengt, wat u bij het dagelijkse koken nodig heeft, meteen ter plaatse.

Een achterwand achter uw kookplaat?

Wilt u niet gelijk heel de achterwand van uw keuken stylen? Ga dan voor de meest praktische oplossing, alleen een achterwand achter uw kookplaat of fornuis. Zo is de wand achter de kookplaat toch bestendig tegen hitte en spatten. Hiervoor zijn talloze oplossingen beschikbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor tegels of een RVS achterwand.

Vooral bij moderne of strakke keukens wordt vaak gekozen voor enkel een spatplaat van roestvast staal. Een RVS spatplaat is een betaalbare oplossing om alleen de wand achter de kookplaat of het fornuis langdurig te beschermen. Dit omdat een RVS spatscherm gemakkelijk is schoon te maken. Het nadeel van RVS is dat het wel gevoelig is voor krassen. Natuurlijk zijn er nog genoeg andere opties mogelijk. Onze keukenadviseurs in de winkels, vertellen u graag meer.

Voor elke keukenstijl de juiste achterwand

Tips voor het kiezen van een bij de keukenstijl passende achterwand.
Voor het kiezen van een keuken achterwand zijn er oneindig veel mogelijkheden. Hierdoor is er voor elke keukenstijl wel een passende achterwand te vinden. Mogelijk vraagt u zich af welke achterwand nu goed aansluit bij een bepaalde stijl. Daarom geven wij u graag een aantal voorbeelden:

  • Landelijk/klassiek: bij deze stijl wordt vaak gekozen voor een tegelwand of worden alleen achter het fornuis tegels gebruik. Door alleen achter het fornuis voor tegels te kiezen wordt het fornuis – wat vaak centraal staat in deze keuken – extra geaccentueerd.
  • Modern: kies voor een een glazen keukenwand goed of bijvoorbeeld een kunststof achterwand. Indien u kiest voor glas zou u hier bijvoorbeeld ook nog ledverlichting aan toe kunnen voegen. Zo wordt uw keuken in de avond een echte blokvanger. Valt uw keuze op kunststof dan kan de achterwand naadloos op het keukenblad aansluiten. Dit zorgt voor een mooi geheel dat super strak oogt.
  • Industrieel: een stenen, betonnen of rvs achterwand staat perfect bij deze stijl. De robuuste uitstraling wordt hierdoor helemaal doorgevoerd in uw keuken.
  • Hout: bij een houten keuken kunt u kiezen voor een houten achterwand. Hierbij adviseren wij u dan om voor de keukenkasten en het werkblad verschillende kleuren te gebruiken. Op die manier krijgen alle elementen in uw keuken een mooie uitstraling. Zijn uw keukenkasten en werkblad beide van hout, dan sluit een geverfde of beton achterwand hier bijvoorbeeld mooi bij aan.
  • Design: keramiek is een materiaal dat voor de bladen en fronten van design keukens steeds vaker wordt toegepast. De trend hierbij is om het blad op de achterwand van de keuken door te trekken. Zowel het keukenblad als de achterwand bestaat dan uit hetzelfde materiaal.

Voorbeelden

Een design keuken met een achterwand van keramiek
Het aanrechtblad en de achterwand van hetzelfde materiaal
De achterwand en het aanrechtblad van composiet

Zelf al keukeninspiratie opdoen?

Wilt u alvast wat inspiratie opdoen voor uw nieuwe droomkeuken? Kijk dan naar de mogelijkheden bij het samenstellen van een keuken via onze informatie pagina “Keukens”. U vindt hier informatie over de verschillende keukenstijlen en opstellingen, maar ook informatie over het kiezen van de juiste keukenapparatuur. Uw nieuwe keuken moet immers niet alleen mooi uitzien, maar moet ook functioneel zijn. Vergeet niet onze aankoop tips te lezen die u verder helpen bij het kopen van een nieuwe keuken.

Door de oneindige combinatiemogelijkheden met fronten, kastruimte en lades, keukenbladen, apparatuur en grepen en knopjes kunnen wij voor u altijd de perfecte keuken ontwerpen.

Keukenadvies op maat

Een keuken koopt u niet elke dag. Goed advies van een keukenspecialist is dan ook van groot belang. Samen met u zorgen wij ervoor dat uw nieuwe droomkeuken perfect is afgestemd op uw wensen, persoonlijke stijl en leefsituatie. U heeft hierbij de keuze uit een enorme collectie werkbladen, fronten, kasten en grepen. Onze keukenadviseurs zijn er speciaal voor u en willen u graag in alle rust informeren en adviseren.

Ja, ik wil vrijblijvend advies

Copyright © 2002 - 2023 - Bemmel & Kroon
Volg ons op: