• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis
  • Scherpe prijzen
  • 3 échte winkels
  • Klantwaardering 9.1 uit 10
Vorige

In 5 stappen de juiste maten voor je inbouw vaatwasser bepalen

Zo kies je een vaatwasser met de juiste afmetingen, afgestemd op de nismaten in je keuken.
Om een inbouw vaatwasser probleemloos in te kunnen bouwen moeten de afmetingen overeen komen met de nismaten in je keuken. Meet de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte daarom goed op. Pas als deze maten overeenkomen met de hoogte, breedte en diepte van je inbouwvaatwasser kan deze zonder problemen worden ingebouwd. Verder is het opmeten van het formaat van je frontpaneel ook van belang. Ontdek hoe je de maten in 5 stappen eenvoudig zelf opmeet. Kom je er niet uit stuur dan een foto van het typenummer van jouw huidige vaatwasser.

Meet de nishoogte vanaf de kale keukenvloer tot de hoogte van de nis.

Stap 1: De nishoogte meten

De ruimte waarin de inbouw vaatwasser wordt geplaatst, heet een nis. Het is belangrijk om eerst de hoogte van de nis te meten. Hierdoor weet je of de hoogte van je vaatwasser overeen komt met de opgemeten nishoogte. Houd hierbij wel rekening met de vloer die voor de nis ligt.

Meet vanaf de kale keukenvloer
Omdat de vloer onder het keukenblok meestal niet wordt doorgelegd ligt de vloer in de keuken vaak wat hoger. Meet daarom vanaf de kale keukenvloer tot de hoogte van de nis. Zorg hierbij altijd dat je de rolmaat strak houdt. Is de opgemeten nishoogte een paar centimeter hoger dan je vaatwasser? Geen probleem, dit is met de stelpootjes onder de vaatwasser eenvoudig op te lossen.

LET OP!
Heb je een greeploze keuken met greeplijst? Meet dan vanaf de kale keukenvloer tot de onderkant van de greeplijst.

Stap 2. Meet de hoogte van het frontpaneel

Met het frontpaneel geef je een inbouwvaatwasser hetzelfde uiterlijk als je keukenkastjes. Hiervoor bevestig je het paneel op de voorzijde van je vaatwasser. Dat het frontpaneel van je keuken precies op de voorkant van de vaatwasser past is van groot belang. Als het paneel hoger is dan de vaatwasser, kan je de vaatwasmachine namelijk niet goed openen en sluiten. Je hebt 2 soorten vaatwassers met een frontpaneel: volledig geïntegreerd en half geïntegreerd.

Welk type vaatwasser heb je?

Meet bij een volledig geïntegreerde vaatwasser de hoogte van het gehele frontpaneel op.

Volledig geïntegreerd
Bij volledig geïntegreerde vaatwassers zit het bedieningspaneel aan de binnenzijde. Hierdoor bedekt het frontpaneel de gehele buitenkant van de vaatwasser. Meet daarom de hoogte van het gehele frontpaneel op.

Meet bij een half-geïntegreerde vaatwasser het gedeelte tot aan het bedieningspaneel.

Half geïntegreerd
Bij half geïntegreerde vaatwassers zit het frontpaneel niet helemaal over de bediening heen, maar stopt het paneel daaronder. Zo blijft de bediening dus zichtbaar. Hier meet je dus het gedeelte tot aan het bedieningspaneel.

Meet de nisbreedte, deze is meestal of 45 cm of 60 cm breed.

Stap 3: De nisbreedte meten

De nisbreedte van je keukenblok of inbouwkast is doorgaans of 45 cm of 60 cm breed. Meet voor de juiste breedte altijd de binnenkant van de nis. Hiervoor span je de rolmaat dus in de nis van de linker- naar de rechterkant.

Reguliere of smalle vaatwasser?
Voor een standaard vaatwasser is de nisbreedte 60 centimeter. Hier kun je de meeste vaatwassers dus in plaatsen. Heb je een smalle keukenkast, dan is de nisbreedte hiervan waarschijnlijk 45 centimeter. Hier kun je dan ook het beste een smalle afwasmachine in plaatsen.

Bij het meten van de nisdiepte meet je vanaf de achterzijde tot de voorkant van de nis.

Stap 4: De nisdiepte meten

Bij het meten van de nisdiepte meet je vanaf de achterzijde tot de voorkant van de nis. Meet de nis altijd door je rolmaat tegen de linker- of rechterzijde van de nis aan te houden. De dieptemaat is belangrijk omdat achter de vaatwasser nog ruimte moet zijn voor ventilatie en leidingen. Een afwasmachine kan dus niet helemaal strak tegen de muur staan. Houd hier rekening mee wanneer je kijkt naar de vaatwasser formaten.

Houd er daarnaast rekening mee dat er een water- en stroomaansluiting in de buurt is om de vaatwasser op aan te sluiten.

Meet de hoogte van de plint en bepaal het deursysteem

Stap 5: Het juiste deursysteem kiezen

Meet de hoogte van de plint en bepaal het deursysteem
De hoogte van de plint bepaalt vaak het te kiezen deursysteem. Meet de hoogte van de plint onder jouw keuken daarom goed op. Is de plint lager dan 9 centimeter, kies dan voor een vaatwasser met een sleepdeursysteem. Hierbij schuift het keukenpaneel tijdens het openen naar boven. Zo komt hij niet tegen de plint aan. Is de plint 9 centimeter of hoger? Dan kun je kiezen uit een deur-op-deur-systeem of een sleepdeursysteem.

Het typenummer van de vaatwasser bevindt zich aan de binnenkant.

Hulp nodig?

Op deze manier kies je de juiste inbouwvaatwasser
Nadat je alles nauwkeurig hebt opgemeten, kies je voor een inbouwvaatwasser die voldoet aan jouw maten en het bedieningspaneel op de juiste plek heeft zitten. Op deze manier voorkom je teleurstelling en ben je er zeker van dat de vaatwasser perfect in jouw keuken past.

Problemen met opmeten?

Vind je het opmeten van de nismaten lastig? Zoek dan naar het typenummer van jouw huidige vaatwasser model. Onze klantenservice (070 – 301 34 74) kan je dan precies vertellen aan welke maten jouw nieuwe inbouw vaatwasser moet voldoen. Onze klantenservice is dagelijks tot 23:00 uur geopend. Heb je nog een handleiding van jouw huidige inbouwvaatwasser dan kun je de maten hier natuurlijk ook in terugvinden.

Toon alle inbouw vaatwassers

Den Haag
Neckar 24Industrieterrein Forepark
Donderdag koopavond
Routebeschrijving
Zoeterwoude
Hoge Rijndijk 269Rijneke Boulevard
Donderdag koopavond
Routebeschrijving
Cruquius
Cruquiusplein 50Cruquiusplaza
Vrijdag koopavond
Routebeschrijving
Copyright © 2002 - 2023 - Bemmel & Kroon
Volg ons op:
iDealBancontactCreditcardCreditcardPinnen bij afleveringVooruitbetalen per bankThuiswinkel WaarborgCBW Erkend