Afmetingen wasmachine

Wat zijn de afmetingen van een wasmachine?

Een standaard wasmachine heeft een breedte van 60 cm, hoogte van 85 cm en een diepte van 60 cm. Deze wasmachine afmetingen gelden voor de gemiddelde voorlader wasmachine. Want een bovenlader wasmachine is meestal 90 cm hoog en slechts 40 cm breed. En wasmachines met een hoger vulgewicht hebben vaak een grotere trommel. Doordat een grote wastrommel meer ruimte inneemt zijn deze modellen vaak 65 cm of 70 cm diep. Lees snel verder en ontdek alles over de afmetingen van een wasmachine!

Wasmachine afmetingen per soort

Als we het over standaard wasmachines hebben, bedoelen we doorgaans een 60 cm brede frontlader of voorlader wasmachine. Bij frontlader modellen zit de deur aan de voorkant. Deze wasmachinemodellen zijn breder dan een toplader of bovenlader, waarbij de deur zich aan de bovenkant van de machine bevindt.

Bovenladers hebben meestal een hoogte van 85 tot 90 cm, een breedte van 40 cm en de diepte bedraagt zo’n 60 cm. Ook is het vulgewicht kleiner dan een bij voorlader. Door het kleinere formaat kan je in een bovenlader minder wasgoed in één keer wassen dan in een voorlader. Ben je op zoek naar een wasmachine voor kleinere ruimtes, dan is een toplader wellicht de beste keuze!

FormaatAfmetingen voorlader (vullen aan de voorkant)Afmetingen bovenlader (vullen aan de bovenkant)
Breedte60 cm40 cm
Hoogte85 cm90 cm
Diepte60 tot 70 cm (inclusief uitsteeksels)60 cm
VoorladersBovenladers

Hoogte, breedte en diepte

Hoe groot moet mijn nieuwe wasmachine zijn? Bij de keuze voor een wasmachine let je waarschijnlijk vooral op het vulgewicht van de machine. Maar de afmetingen zijn vaak ook van belang. Zeker als je jouw nieuwe wasmachine in een kast, nis of onder een werkblad wilt plaatsen. Meet daarom voor je een wasmachine koopt de plek waar je deze gaat plaatsen goed op. Zo voorkom je teleurstellingen na de aankoop. Daarom zetten we hieronder alles over de hoogte, breedte en diepte van een wasmachine voor je op een rijtje.

Hoogte wasmachine

Hoogte wasmachine

De standaard hoogte van een voorlader wasmachine is 85 centimeter. Een bovenlader is gemiddeld 90 centimeter hoog. Hierdoor is het gemiddelde hoogteverschil tussen een voorlader en een bovenlader model 5 centimeter. Wil je een droger op je wasmachine zetten of je machine op een hogere verdieping plaatsen? Meet dan vooraf na of de wasautomaat in het washok en door het trapgat past.

Breedte wasmachine

Breedte wasmachine

Voorladers hebben een standaard breedte van 60 centimeter. Bovenladers zijn standaard 40 centimeter breed en daardoor een stuk smaller. Daarom neemt de bovenlader wasmachine minder ruimte in beslag, maar biedt de trommel ook minder ruimte voor je wasgoed. Het maximale vulgewicht van een bovenlader is 7 kilogram. Hiermee doe je de was van 1 of 2 personen. Heb je een groter huishouden en voldoende ruimte, kies dan een voorlader. Je hebt dan de keuze uit ruimere modellen met een trommelinhoud van tot wel 17 kg.

Diepte wasmachine

Diepte wasmachine

Als je een wasmachine koopt is ook de diepte van groot belang. Bij een bovenlader is de standaard diepte 60 centimeter. Ook een voorlader model is standaard 60 centimeter diep.

Maar let op:

  1. De diepte van een voorlader wasmachine is al gauw 5 tot 10 cm dieper. Dit komt door de deur en uitsteeksels aan de achterkant van de machine, zoals de slangen. Hierdoor varieert de diepte van 60 tot 70 cm. Niet onbelangrijk dus, als je de wasmachine in een nis of kast plaatst.
  2. Daarnaast moet jouw wasruimte ook voldoende ruimte bieden om de trommeldeur goed te kunnen openen. Op de productpagina van elk model vind je maatschetsen waar je alle wasmachine afmetingen terug vindt.
Vulgewicht nieuwe wasmachine bepalen

Vulgewicht wasmachine

De afmeting van een wasmachine hangt nauw samen met het vulgewicht van de machine. Het vulgewicht is hoeveel kilo wasgoed de machine in één wasbeurt kan wassen. Meestal stem je het vulgewicht af op de grootte van je huishouden. Dus ben je op zoek naar een kleine wasmachine, dan gaat dit waarschijnlijk ten koste van de vulcapaciteit van de wastrommel. Bepaal dus vooraf of deze voldoende is voor het aantal personen waar je voor moet wassen.

Grootte huishouden
Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen is het vulgewicht dus een belangrijk aandachtpunt. Middels de opsomming hieronder helpen we je op weg:

  • 1 tot 2 personen: 6 kg vulgewicht
  • 3 tot 4 personen: 7 kg of 8 kg vulgewicht
  • 5 of meer personen: 9 kg of 10 kg vulgewicht en meer
Wasmachine kopen met het juiste formaat.

Nieuwe wasmachine kopen?

Als je bovenstaande informatie hebt gelezen weet je inmiddels alles over de afmetingen van een wasmachine. Daarnaast weet je nu wat bij de aankoop van een nieuwe wasmachine de belangrijkste aandachtspunten zijn.

Ben je ook echt op zoek naar een nieuwe machine, dan wil je hiervoor natuurlijk niet teveel betalen. Gelukkig koop je wasmachines bij ons voor de laagste internetprijs. Bovendien vind je bij Bemmel & Kroon het grootste aanbod met wasmachines van A-merken zoals Miele, Siemens, Bosch, AEG, Samsung en LG. Vergeet niet een kijkje te nemen bij onze wasmachine aanbiedingen. Hier vind je modellen met extra kassakorting op onze laagste prijzen.

Wasmachine kopen