Wasmachine stinkt? Zo los je het op!

Wasmachine stinkt? Zo los je het op!

Alles over de oorzaak van een stinkende wasmachine en wat je er tegen kunt doen

Een frisse, schone was is een van de fijnste dingen in het leven. Maar wat als je wasmachine stinkt? Dan wordt je wasgoed niet alleen minder schoon, maar ook minder fris. Een stinkende wasmachine kan verschillende oorzaken hebben, maar gelukkig zijn er ook verschillende oplossingen. In dit artikel leggen we je uit hoe je een stinkende wasmachine kunt voorkomen en verhelpen.

Waarom stinkt mijn wasmachine?

Een stinkende wasmachine is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervaren. Het kan verschillende oorzaken hebben, maar de meest voorkomende is de aanwezigheid van vetluis. Vetluis is een zeepbacterie die zich ophoopt in de wasmachine door vuil- en zeepresten. Vetluis gedijt in een warme en vochtige omgeving en geeft een muffe, zure geur af. Daarnaast kan vetluis ook grijze of bruine vlekken op je schone wasgoed veroorzaken. Meestal hoopt vetluis zich op in de rubberen ring van de wasmachinedeur en het zeepbakje van de wasmachine.

Vetluis (zeepbacterie) door ophoping van vuil- en zeepresten in de wasmachine.Vetluis (zeepbacterie) door ophoping van vuil- en zeepresten in de wasmachine.
Gebruik bij het wassen niet te veel wasmiddel.Gebruik bij het wassen niet te veel wasmiddel.

Tegenwoordig wassen wasmachines ook goed schoon op lage temperaturen zoals 30 of 40 graden. Dat is beter voor je kleding en goed voor het milieu. Maar helaas houdt vetluis ook van deze lage temperaturen.

Verder is de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt ook een oorzaak voor een onaangename geur. In veel huishoudens wordt namelijk teveel wasmiddel gebruikt. Hierdoor moet de wasmachine harder werken om het overtollige wasmiddel weg te spoelen. Bovendien gebruiken moderne wasmachines vaak maar weinig water. Zo wassen ze heel zuinig. Echter hopen zeepresten die achterblijven zich hierdoor op in de wasmachine omdat ze minder goed worden weggespoeld. Deze zeepresten zorgen er weer voor dat je wasmachine stinkt.

Als laatste kan ook te weinig wasmiddel voor nare geurtjes in je wasmachine zorgen. Want met onvoldoende wasmiddel wordt je wasgoed mogelijk niet schoon genoeg.

Nadelen stinkende wasmachine.

Nadelen stinkende wasmachine

Een stinkende wasmachine kan verschillende nadelen hebben, zoals:

  • De levensduur van de wasmachine vermindert. Dit komt doordat vetluis de onderdelen kan aantasten.
  • Daarnaast wordt het energieverbruik van de wasmachine hoger. Want de machine moet harder moet werken om het wasgoed schoon te krijgen.
  • Verder wordt het wasresultaat beïnvloedt, omdat het wasgoed niet meer fris ruikt en vlekken kan hebben.
  • Ook kan vetluis gezondheidsproblemen zoals huidirritatie, allergieën of infecties veroorzaken.

Hoe los je een stinkende wasmachine op? 5 tips

Je weet nu hoe stank in een wasmachine ontstaat. Ook heb je gelezen wat de nadelen van een stinkende wasmachine zijn. Als je wasmachine stinkt zijn er gelukkig verschillende manieren een zure, muffe geur in je machine te voorkomen en op te lossen. Daarom geven we hieronder 5 tips om je wasmachine weer fris en schoon te krijgen.

Tip 1: Gebruik vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder.

Tip 1: Gebruik vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder

Een van de eerste dingen die je kunt doen om een stinkende wasmachine te voorkomen en te verhelpen, is het gebruik van vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder. Omdat vloeibaar wasmiddel beter oplost laat het minder zeepresten achter. Poederwasmiddel kan namelijk klonteren en blijven plakken in de wasmachine. Dit is één van de belangrijkste oorzaken bij het ontstaan van vetluis.

Verder is het belangrijk om de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken. Te veel of te weinig wasmiddel kan leiden tot zeepresten of onvoldoende reiniging. Daarom moet je de aanbevolen dosering die op de verpakking van het wasmiddel staat aanhouden. Ook een maatbeker of een doseerbol zijn goed te gebruiken om de juiste hoeveelheid af te meten.

Tip 2: Laat de deur en het doseerbakje openstaan na elke wasbeurt

Een andere eenvoudige tip om een stinkende wasmachine te voorkomen en te verhelpen, is het laten openstaan van de deur en het doseerbakje na elke wasbeurt. Zo kan de wasmachine drogen en ventileren. Dit voorkomt dat er vocht en schimmel ontstaat in de wasmachine, wat ook kan bijdragen aan nare geurtjes.

Gebruik daarnaast ook af en toe een doekje of een spons om het doseerbakje en het rubber van de wasmachine schoon te maken. Hier kunnen zich ook vetluis en zeepresten ophopen, die je makkelijk verwijdert met wat water en azijn. Het doseerbakje kun je natuurlijk ook uit de wasmachine halen en afspoelen onder de kraan.

Maak het rubber van de wasmachine regelmatig schoon.Maak het rubber van de wasmachine regelmatig schoon.
Schoonmaken wasmiddelladeEen wasmiddellade maak je schoon onder de kraan of reinig je in de vaatwasser.

Tip 3: Draai regelmatig een kookwas of een reinigingsprogramma

De derde tip om een stinkende wasmachine te voorkomen en te verhelpen, is het regelmatig draaien van een kookwas of een reinigingsprogramma . Dit helpt om de bacteriën te doden en de zeepresten te verwijderen die zich in de trommel, de leidingen en de filters ophopen. Hiervoor gebruik je een paar vaatwastabletten, soda, azijn of een speciale wasmachinereiniger. Doe dit in het doseerbakje of rechtstreeks in de trommel en laat de wasmachine draaien op de hoogste temperatuur of gebruik het speciale reinigingsprogramma. Dit doe je minstens één keer per maand of vaker als je veel op lage temperaturen wast.

Wasmachine reinigen met azijn:

Wasmachine reinigen met azijn (natuurazijn)

Om je wasmachine met azijn te reinigen giet je een flinke scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in de wasmiddellade). Vervolgens draai je een kookwas op 90 graden. Tijdens het wasprogramma werkt azijn als een natuurlijke ontkalker en verwijdert het nare geurtjes. Zo is je wasmachine snel weer blinkend schoon.

Wasmachine schoonmaken met soda:

Wasmachine reinigen met een soda

Naast azijn is ook soda een natuurlijk middel om de wasmachine vet, vuil en kalkvrij mee te maken. Gebruik niet meer dan een halve kopje soda  (niet hetzelfde als baksoda) en doe dit in de lege trommel. Draai vervolgens een kookwas. Vet en vuil wordt door de soda opgelost waarna de trommel van je machine weer brandschoon is.

Wasmachine reinigen met vaatwastabletten:

Wasmachine reinigen met een vaatwastablet

Last van stank in je wasmachine? Gebruik dan vaatwastabletten om vetluis te bestrijden. Hiervoor doe je twee tabletten in de wasmiddellade waarna je een kookwas draait. De vaatwastabletten hebben een vergelijkbaar effect als soda en azijn, maar zijn iets krachtiger. Hierdoor ruikt je trommel weer lekker fris.

Tip 4: Controleer en vervang de filters en de afvoerslang

Een vierde tip om een stinkende wasmachine te voorkomen en te verhelpen, is het controleren en vervangen van de filters en de afvoerslang van de wasmachine. Deze kunnen namelijk ook verstopt raken door vuil, pluisjes, haren en andere resten. Zo kan er een broedplaats voor bacteriën en schimmels ontstaan.

De filters en de afvoerslang kun je zelf makkelijk schoonmaken of vervangen. Hiervoor raadpleeg je de handleiding van je wasmachine of bekijk je een online instructievideo. Zorg er altijd voor dat je de stekker uit het stopcontact haalt voordat je aan de slag gaat.

Wasmachine filter controleren.Controleer regelmatig het wasmachine filter en maak het schoon.
Zeefje watertoevoer reinigen.Reinig het zeefje in de watertoevoer 2 x per jaar.
Stinkende wasmachine laten oplossen door een professional.

Tip 5: Roep de hulp in van een professional

Onze laatste tip om een stinkende wasmachine te voorkomen en te verhelpen, is het inschakelen van een professional. Dit doe je als alle bovenstaande schoonmaak tips niet helpen. Een professionele wasmachinereparateur kan je wasmachine grondig inspecteren, reinigen en als dat nodig is repareren. Zo kun je er zeker van zijn dat je wasmachine weer optimaal functioneert en dat je geen last meer hebt van nare geurtjes.

Je kunt online of via je telefoonboek een wasmachinereparateur bij jou in de buurt vinden. Als je wasmachine nog onder de garantie valt kun je ook contact opnemen met de fabrikant of de leverancier van je wasmachine.

Nieuwe wasmachine kopen?

Een stinkende wasmachine is een vervelend probleem dat je met bovenstaande tips vaak zelf kunt oplossen. Door je wasmachine goed te onderhouden en te reinigen, kun je nare geurtjes voorkomen en verhelpen. Zo zorg je ervoor dat je wasmachine langer meegaat en dat je wasgoed altijd fris en schoon is. Helpen onze tips niet, of is je wasmachine stuk en wil je deze niet te laten repareren? Dan is het kopen van een nieuwe energiezuinige wasmachine of was-droogcombinatie de beste oplossing. Gelukkig vind je bij Bemmel & Kroon het grootste wasmachine aanbod met merken als Miele, Bosch, AEG, Samsung, Siemens en LG. Deze A-merken koop hier bovendien voor de laagste internetprijs. Verder vind je bij onze wasmachine aanbiedingen modellen met extra kassakorting.

Wasmachines bekijken