Waterslot Wasmachine

Waterslot Wasmachine: alles wat je moet weten

Een waterslot voor een wasmachine is een onderdeel dat de watertoevoer naar de wasmachine beveiligt. Het voorkomt dat er te veel water naar de wasmachine stroomt, waardoor lekkage en waterschade kunnen ontstaan. Een waterslot, ook wel aquastop of waterstop genoemd is vooral handig als je de wasautomaat op een bovenverdieping hebt staan, of als je niet altijd thuis bent als de wasmachine draait.

Er zijn verschillende soorten watersloten voor wasmachines, zoals mechanische, elektronische, dubbele en slimme watersloten. Ze werken allemaal op een andere manier, maar hebben hetzelfde doel: de watertoevoer afsluiten als er een probleem is. Op deze wasmachineadvies pagina lees je hoe elk soort waterslot werkt, hoe je het aansluit op je wasmachine, en wat de voor- en nadelen zijn.

Toon wasmachines

Mechanisch waterslot

Hoe werkt een mechanisch waterslot voor een wasmachine?

Een mechanisch waterslot voor een wasmachine is een traditioneel slot dat de watertoevoer afsluit zodra een bepaald waterniveau is bereikt. Het slot werkt op basis van een drijvende schakelaar. Deze komt omhoog komt als het waterpeil stijgt, waardoor de klep sluit. Mechanisch watersloten worden meestal tussen de kraan en de aanvoerslang van de wasmachine bevestigd. Wanneer de hoeveelheid water te groot wordt blokkeert de watertoevoer.

Het voordeel van een mechanisch wasmachine waterslot is dat het eenvoudig en goedkoop is. Een nadeel is dat het niet erg nauwkeurig is. Bovendien werkt het slot alleen als de slang knapt of lekt. Indien er een lekkage aan de binnenkant van de wasmachine is, of als de trommel overloopt, helpt een mechanisch waterslot niet. Daarom is het verstandig om ook een lekbak onder de wasmachine te plaatsen. Deze zal dan bij een lekkage het water opvangen.

Elektronisch waterslot

Hoe werkt een elektronisch waterslot voor een wasmachine?

Het elektronische waterslot voor een wasmachine is geavanceerder. Dit slot schakelt de watertoevoer automatisch uit als het een afwijking in het waterniveau detecteert. Hiervoor gebruikt het sensoren om het waterverbruik te meten, en een elektronische klep om de watertoevoer te regelen. Vaak zit een elektronisch waterslot in de wasmachine ingebouwd, en heeft het een dubbelwandige aanvoerslang met een waterstop.

Een voordeel van een elektronisch waterslot is dat het nauwkeuriger en betrouwbaarder is dan een mechanisch waterslot. Ook kan het lekkages aan de binnenkant van de wasmachine of een overlopende trommel voorkomen. Dit doet het slot door de watertoevoer te stoppen zodra het een afwijking opmerkt. Het nadeel is dat het duurder en complexer is, en dat het stroom nodig heeft om te werken. Dus als de stroom uitvalt, kan het waterslot niet functioneren.

Dubbel waterslot

Hoe werkt een dubbel waterslot voor een wasmachine?

Een dubbel waterslot voor een wasmachine is een combinatie van een mechanisch en een elektronisch waterslot. Omdat het twee manieren heeft om de watertoevoer af te sluiten biedt dit slot extra veiligheid. Meestal zit een dubbel waterslot in de wasmachine ingebouwd. Daarnaast heeft dit waterslottype een dubbelwandige aanvoerslang met een waterstop.

Het grootste voordeel van een dubbel waterslot is dat het de voordelen van een mechanisch en een elektronisch waterslot combineert. Hierdoor is het nauwkeurig, betrouwbaar en werkt het slot ook als de stroom uitvalt. Een nadeel is dat het nog duurder en complexer is, en dat het meer ruimte in de wasmachine inneemt.

Slim waterslot

Hoe werkt een slim wasmachine waterslot?

Als laatste is er nog het slimme waterslot. Een slim waterslot voor een wasmachine kun je koppelen aan slimme apparaten, zoals je smartphone of tablet. Hiermee is het waterslot op afstand te bedienen, en ontvangen je meldingen als er een lekkage is. Meestal zit een slim waterslot in de wasmachine ingebouwd Ook heeft het een dubbelwandige aanvoerslang met een waterstop.

Een voordeel van een slim waterslot is dat het je meer controle en gemak geeft. Zo kun je het waterslot aan- en uitzetten, en de waterdruk en het waterverbruik in de gaten houden. Nadelig is de afhankelijkheid van een internetverbinding, en dat het niet compatibel is met alle slimme apparaten.

Een waterslot aansluiten op je wasmachine

Hoe je een waterslot op een wasmachine aansluit is onder meer afhankelijk van het type wasmachine, het specifieke model en de afmetingen. Ook het soort waterstop is van invloed op de aansluiting. De meeste aansluitstappen zijn voor iedere wasmachine en waterstop hetzelfde. Om een waterslot op je wasmachine aan te sluiten doorloop je de volgende stappen:

Waterslot wasmachine aansluiten
  1. Haal de stekker van de wasmachine uit het stopcontact. Zo voorkom je dat je een elektrische schok krijgt.
  2. Draai nu de kraan dicht die water naar de wasmachine stuurt.
  3. Zitten er al slangen aan je wasmachine, dan moet je deze mogelijk losdraaien. Dit doe je zowel aan de kraan- als aan de wasmachinekant.
  4. Bevestig daarna het waterslot. Doe dit op het punt waar de slangen van de kraan aan de wasmachine moeten worden bevestigd. Veelal is dit aan de achter- of zijkant van de wasautomaat.
  5. Verbind nu de slangen van de kraan met de aansluitingen van het waterslot. Let hierbij goed op de markeringen voor warm water (rood) en koud water (blauw). Draai de slangen goed vast, maar niet te strak.
  6. Vervolgens bevestig je de losse einden aan de juiste inlaatkleppen op de wasmachine. Zorg dat deze goed vastzitten.
  7. Tenslotte controleer je of alle rubberen ringen op hun plaats zitten en of er geen water lekt.
  8. Je kunt nu de kraan voor de watertoevoer weer open draaien en de stekker weer in het stopcontact steken. Om te controleren of er geen water lekt en of alles correct is aangesloten kun je een kort wasprogramma draaien.
Klantwaardering
Kieskeurig
9,2
Qasa
9,4
Trustpilot
9,2

Nieuwe wasmachine met waterslot kopen?

Een waterslot voor een wasmachine is een handig onderdeel dat je beschermt tegen lekkage en waterschade. Na het lezen van bovenstaande adviespagina weet je inmiddels dat er verschillende soorten watersloten zijn. Elk met hun eigen werking, voor- en nadelen. Het is belangrijk om een waterslot te kiezen dat past bij je wasmachine, je budget en je wensen. Zo kun je met een gerust hart je wasautomaat gebruiken.

Is jouw wasmachine aan vervanging toe en wil je en nieuwe wasmachine kopen? Let dan bij de aanschaf goed op over wat voor soort waterstop de wasmachine beschikt. Kies voor een machine met het beste waterslot voor jouw situatie? Hierbij heb je keuze uit een enorm wasmachine aanbod van merken als SiemensMiele, ASKO, Bosch, AEG, Samsung  en LG. Deze A-merken koop je bij ons voor de laagste internetprijs. En kijk ook even bij onze wasmachine aanbiedingen. Want bij deze modellen ontvang je namelijk ook nog extra kassakorting.

Wasmachine aanbod bekijken

Wasmachine met waterslot kopen in een echte winkel.Koop jouw nieuwe wasmachine met waterslot bij één van onze echte winkels.
Online een wasmachine met waterslot bestellen.Of bestel jouw wasmachine met waterslot online in onze webshop.