Een slimme koelkast heeft een internetverbinding.

Wat is een slimme koelkast?

Een slimme koelkast kan via WiFi met internet communiceren. Daarom wordt een smart koelkast ook wel ‘internetkoelkast’ genoemd. Naast een internetverbinding beschikken slimme koelkasten over allerlei innovatieve extra functies. Zo kan de koelkast via een smartphone-app op afstand worden bediend. Daarnaast kan je via ingebouwde camera’s zien wat er in de koelkast ligt.

En wat dacht je van een touchscreen in de koelkastdeur dat als TV scherm of tablet kan dienen. Ook kan een slimme koelkast je helpen om groente en fruit langer vers te houden, energie te besparen en recepten te vinden.

Bekijk alle koelkasten

Slimme koelkasten zijn via een App met een smartphone of tablet op afstand te bedienen.

Bediening met App

Slimme koelkasten zijn via een App met een smartphone of tablet op afstand te bedienen. Hiermee zet je bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen de temperatuur alvast lager. Als je dan eenmaal thuis alles in de koelkast legt koelt je verse eten sneller af naar de juiste bewaartemperatuur. De meeste merken hebben hiervoor hun eigen App ontwikkeld. Zo maken Siemens en Bosch bijvoorbeeld gebruik van de Home Connect-app, LG de ThinQ app en Samsung de SmartThings-app. Al deze apps hebben één ding gemeen. Je kunt er alle informatie over je koelkast in vinden en op afstand instellingen mee aanpassen.

Maar de apps die slimme koel- en vriesapparaten gebruiken bieden meer handige functies. Sommige koelkasten zijn namelijk zo slim dat ze je relevante meldingen sturen. Zo waarschuwen ze bijvoorbeeld als de koelruimte te warm wordt, wanneer de melk over de datum is of als je de koelkastdeur open hebt laten staan.

Met een ingebouwde camera kijk je in de supermarkt welke boodschappen je nog in de koelkast hebt staan.

Ingebouwde camera

Ook zijn er slimme koelkasten die een ingebouwde camera hebben in de koelcabine . Zo kijk je in de supermarkt via je telefoon welke boodschappen je nog in de koelkast hebt staan. Zien de appels er een beetje beurs uit? Of zie je geen eieren meer staan? Dan kun je deze nu zonder twijfel direct weer kopen. Zo hoef je na het boodschappen doen niet opnieuw de deur uit om ontbrekende ingrediënten voor jouw appeltaart recept te halen. Het op afstand checken van de camerabeelden gaat via de mobiele app van de fabrikant.

Verder zou je producten kunnen inscannen (via de streepjescode) waarna de app de maximale houdbaarheidsdatum aangeeft. Dat kan handig zijn als je wekelijks boodschappen in huis haalt.

Samsung Family Hub koelkasten hebben een ingebouwd touchscreen scherm.

Slimme koelkast met touchscreen

Naast slimme modellen die je via een app op je telefoon bedient zijn er ook smart Amerikaanse koelkasten met een touchscreen. De Family Hub koelkasten van Samsung hebben namelijk een speciaal ingebouwde tablet. Hiermee kun je via een groot touchscreen op de deur verschillende functies gebruiken, zoal:

  • Bekijk de inhoud van je koelkast op afstand met de View Inside-camera.
  • Plan je boodschappen en recepten gemakkelijk met de Meal Planner.
  • Geniet van entertainment zoals muziek, tv en apps op het scherm.
  • Bedien je slimme apparaten in huis via de Smart Home-functie.
  • Deel berichten, foto’s, video’s, informatie en planningen met je gezin via de Family Board.

De Samsung Family Hub koelkast is dus meer dan alleen een koelkast. Het is een hub voor je familie om verbonden te blijven, georganiseerd te zijn en plezier te hebben.

Het handige transparant InstaView venster licht op na 2 x kloppen.

Koelkast met transparant venster

De InstaView Door-in-Door is een type Amerikaanse koelkast van LG met een aantal slimme en handige functies. Zo hebben deze slimme Amerikaanse koelkasten een transparant venster in de deur. Dit glazen InstaView paneel licht op als je er twee keer op klopt. Op deze manier bekijk je de inhoud van de koelkast zonder de deur te openen. Dit bespaart energie en voorkomt dat koude lucht ontsnapt. Je kunt ook op de deur tikken om informatie te krijgen over de producten die erin zitten, zoals de voedingswaarde, de prijs of de herkomst.

En wat dacht je van het Door-in-Door deurvak van deze Amerikanen? Hierin plaats je producten die je vaak gebruikt, zodat je niet steeds de hele koelkast hoeft te openen en energie bespaart. Natuurlijk zijn de LG InstaView Door-in-Door koel-vriescombinaties ook op afstand te bedienen. Dit gebeurt via de SmartThinQ app waarmee de koelkast ook belangrijke meldingen kan versturen.

Slimme koelzones voor optimale bewaaromstandigheden van vers voedsel.

Koelkasten met slimme koelzones

Een slimme koelkast kan je ook helpen om groente, fruit, vlees en vis langer vers te houden. Hiervoor beschikken de koelkasten over speciale vershoudzones. In een vershoudzone worden groente, fruit, vlees en vis onder de optimale temperatuur en luchtvochtigheid bewaard. Zo geniet je langer van de smaak, kleur en voedingswaarde van je verse producten.

Bij een smart koelkast kan je de luchtvochtigheid meestal via je smartphone aanpassen. Daardoor geniet je altijd van een gezonde maaltijd met groenten, vis, fruit of vlees. Kortom, als je jouw etenswaren langer vers wilt houden is een koelkast met vershoudzone een slimme keuze.

Bekijk alle koelkasten met vershoudzones

Technologieën van een slimme koelkast

Een slimme koelkast maakt gebruik van verschillende innovatieve technologieën om zijn smart functies uit te voeren. De belangrijkste hebben we hieronder kort voor je toegelicht: