Wasmachine centrifugeert niet: 5 oorzaken en oplossingen

Je hebt net een was gedraaid, maar je kleding komt nog helemaal nat uit de trommel. Je wasmachine centrifugeert niet meer. Dit is een vervelend probleem, dat verschillende oorzaken kan hebben. Gelukkig kun je in veel gevallen zelf het probleem oplossen, zonder dat je een monteur hoeft te bellen. Op deze adviespagina lees je wat de mogelijke oorzaken zijn en hoe je ze kunt verhelpen.

Filter of schoep verstopt

Filter of schoep verstopt

De meest voorkomende oorzaak van een wasmachine die niet centrifugeert, is een verstopte filter of schoep bij de pomp. Dit kan komen door een ophoping van pluisjes, knopen, muntjes of andere kleine voorwerpen die in de wasmachine terecht zijn gekomen. Om dit te controleren en op te lossen, moet je de volgende stappen volgen:

  • Haal de stekker van de wasmachine uit het stopcontact.
  • Zoek de pomp van de wasmachine. Deze bevindt zich meestal onderaan achter een klepje.
  • Als er een afvoerslang is, zet er dan een bak onder om het water op te vangen.
  • Draai het filter van de pomp los en maak het schoon.
  • Controleer of de schoep achter het filter goed kan bewegen. Als deze geblokkeerd is, verwijder dan de voorwerpen die de schoep blokkeren.
Trommel draait niet

Trommel draait niet

Als de trommel van de wasmachine niet draait, kan dat ook de reden zijn dat de wasmachine niet centrifugeert. Dit kan komen doordat de koolstofborstels van de wasmachine versleten zijn. De koolstofborstels zorgen voor de stroomtoevoer naar de motor van de wasmachine. Als deze te kort zijn geworden, kan de motor niet meer draaien.

Je kunt de koolstofborstels zelf vervangen, maar daarvoor moet je wel de wasmachine openmaken en een aantal onderdelen los schroeven. Dit is een klusje voor de gevorderde doe-het-zelver. Als je dit niet ziet zitten, kun je beter een monteur inschakelen.

Water wordt niet afgepompt

Water wordt niet afgepompt

Een andere mogelijke oorzaak van een wasmachine die niet centrifugeert, is dat het water niet wordt afgepompt. Dit kan komen doordat de afvoerslang of de afvoer verstopt is. Als er water in de trommel blijft staan, kan de wasmachine niet centrifugeren. Om dit te controleren en op te lossen, moet je de volgende stappen volgen:

  • Haal de stekker van de wasmachine uit het stopcontact.
  • Controleer of de afvoerslang correct is geplaatst, zonder knikken of klemmen.
  • Haal de afvoerslang uit de afvoer en doe er water in. Als de afvoer overstroomt, is deze verstopt. Giet dan kokend water of een ontstoppingsmiddel in de afvoer om deze te ontstoppen.

Afvoer wasmachine verstopt

Trommel te vol of te leeg

Trommel te vol of te leeg

Soms kan het ook zo zijn dat de wasmachine niet centrifugeert, omdat de trommel te vol of te leeg is. Als er te veel of te weinig wasgoed in de trommel zit, kan de wasmachine de inhoud niet in balans krijgen. Dit kan leiden tot trillingen, lawaai of een stoppend programma. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je de trommel niet te vol of te leeg laadt.

Houd altijd een handbreedte aan ruimte over tussen het wasgoed en de trommel. Verdeel het wasgoed ook goed over de trommel, zodat het niet in elkaar verstrikt raakt.

Te veel zeepresten

Te veel zeepresten

Een laatste mogelijke oorzaak van een wasmachine die niet centrifugeert, is dat er te veel zeepresten in de wasmachine zitten. Dit kan komen doordat je te veel wasmiddel gebruikt, of een verkeerd soort wasmiddel. Te veel zeep kan leiden tot schuimvorming, die de werking van de wasmachine kan verstoren. Om dit te voorkomen, moet je de juiste hoeveelheid en soort wasmiddel gebruiken.

Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking en op het waslabel van je kleding. Gebruik ook regelmatig een wasmachine reiniger om je wasmachine schoon en fris te houden.

Ontdek alle wassymbolen

Nieuwe wasmachine kopen?

Een wasmachine die niet centrifugeert, is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Zoals je op deze adviespagina hebt gelezen kun je het probleem vaak zelf oplossen. Zo hoef je geen monteur te bellen en bespaar je reparatie kosten. Hopelijk heb je hier iets aan gehad en kun je nu weer genieten van een goed gecentrifugeerde was.

Helpen onze oplossingen voor jouw centrifugeprobleem niet? Of is je wasmachine kapot gegaan en vind je het niet de moeite waard om je oude machine door een professional te laten repareren? Dan is het tijd voor een nieuwe wasmachine of was-droogcombinatie. Bij Bemmel & Kroon vind je het grootste aanbod met wasmachines van A-merken voor de laagste internetprijs. Verder vind je bij onze wasmachine aanbiedingen modellen met extra kassakorting.

Wasmachine kopen