Symbolen op je wasmachine en wassymbolen in kleding.

Symbolen wasmachine en wassymbolen

Ontdek alles over de symbolen op je wasmachine en wassymbolen op het etiket van je kleding

Bij wassymbolen maken we onderscheid tussen symbolen op de wasmachine en symbolen op de wasvoorschriften van het kledinglabel. De ‘wasmachine symbolen’ vind je op de wasmiddellade en kom je tegen bij het instellen van je wasmachineprogramma. Daarnaast zijn er de ‘wassymbolen’ die zich op het label met wasvoorschiften in je kledingstukken bevinden. Deze verschillende symbolen in de vorm van tekens en icoontjes kunnen ontzettend verwarrend zijn! Daarom hebben we vrijwel alle symbolen en was-iconen voor je op een rijtje gezet.

Wasmachine symbolen

Als eerste komen de symbolen die je op de wasmachine vindt aanbod. Deze ‘wasmachine symbolen’ vind je op de wasmiddellade en kom je tegen bij het kiezen en instellen van de wasprogramma’s.

Symbolen op de wasmiddellade toegelicht

Tekens en symbolen op de wasmiddellade (zeeplade)

In de meeste wasmiddellades zitten drie vakken: een voor de voorwas, een voor de hoofdwas en een voor de wasverzachter. Alleen als je kleding vlekken heeft of erg vuil is, gebruik je het vakje voor de voorwas (1). Het vakje voor de hoofdwas (2) gebruik je het meest. Doe hierin de juiste hoeveelheid wasmiddel en voorkom overdosering. Het vakje voor de wasverzachter (3) gebruik je alleen als je je was zachter wilt maken.
Icons voor de voorwas, hoofdwas en wasverzachter vakjes in de wasmachinelade.

Symbolen bij instellen wasmachine

Symbolen bij het instellen van wasmachineprogramma's

Tijdens het instellen van een wasprogramma op je machine kom je ook enkele symbolen tegen. Afhankelijk van het merk en wasmachinemodel kunnen deze icons ook als tekst zijn weergegeven. De 3 belangrijkste icons hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Hierbij gaat het om de  centrifugesnelheid, was temperatuur en het katoen-symbool. Bekijk voor meer instelmogelijkheden de handleiding van je wasmachine.
Icon voor centrifugesnelheid, wastemperatuur en katoen bij het instellen van het wasprogramma.

Wassymbolen kaart downloaden

Wasvoorschriften: alle wassymbolen op een rijtje

Het is niet altijd makkelijk om je kleding goed te verzorgen en te reinigen. Soms krimpt je wollen trui enorm in de droger of smelt je mooie blouse door het hete strijkijzer. Als je wilt dat je gevoelige kledingstuk lang mooi blijft en van goede kwaliteit, moet je goed opletten op de wasvoorschriften van het waslabel. Dit is vooral belangrijk voor kledingstukken van zijde of wol, maar ook voor gekleurde katoenen kleding en synthetische materialen.

Download onze wassymbolen kaart
Wil jij volledig gekrompen, verkleurde of beschadigde kleding voortaan voorkomen? Download hier dan alvast onze wassymbolenkaart met daarop een overzicht van alle icoontjes. Je kunt deze dan uitprinten en bij je wasmachine leggen zodat je ze tijdens het wassen altijd bij de hand hebt.

Wassymbolen kaart downloaden

Wassymbolen voor het wassen

Het eerste symbool op het waslabel is het wasvoorschrift. Dit wasicoontjes geeft weer of het product in de wasmachine mag worden gewassen, en zo ja bij welke temperatuur. Hierbij geeft het getal in de wastobbe de maximale watertemperatuur in graden Celsius aan. Als je de kwaliteit van jou kledingstuk wilt behouden mag deze temperatuur niet worden overschreden. Staat er op het etiket in jouw kleding een symbool voor handwas? Dan mag je deze in jouw wasmachine alleen wassen met het handwasprogramma.

Symbolen voor wasgoed bij machinewas.
  1. Mag in de wasmachine.
  2. Mag niet in de wasmachine. Voorwerpen kunnen niet tegen waswater of zijn te groot voor huishoudelijke wasmachines.
  3. Normale machinewas, op de aangegeven maximum temperatuur: tussen 30°C (in het voorbeeld) en 95°C.
  4. Machinewas op de aangegeven maximumtemperatuur, maar met minder centrifugeren en minder wasgoed in de trommel.
  5. Machinewas op de aangegeven maximumtemperatuur, maar met kortere was- en centrifugecycli. De hoeveelheid wasgoed in de trommel van de machine mag niet zijn meer dan tweederde van de maximale vulcapaciteit.
Symbolen voor wasgoed bij handwas.
  1. Handwas op een temperatuur van niet hoger dan 40°C, afhankelijk van het kledingstuk. Begin met het oplossen van een mild schoonmaakmiddel in een bak water. Laat de stoffen het water absorberen en schud ze voorzichtig; niet wrijven, trekken of wringen. Spoel de stoffen vervolgens grondig uit, druk ze voorzichtig aan om overtollig water te verwijderen en rek ze voorzichtig uit om de vorm te herstellen. Behandel gekleurde en gevoelige voorwerpen snel. Als je wasmachine een “handwas” programma heeft, was dan koud.
  2. Het kledingstuk mag worden uitgewrongen
  3. Het kledingstuk mag niet worden uitgewrongen.

Symbolen voor het drogen van wasgoed

Hoe je een kledingstuk of ander textiel na het wassen het beste kunt drogen, vind je in het vierkantje. Dit is het derde symbool op het waslabel en laat zien of je de kleding in een droogtrommel of op natuurlijke wijze moet laten drogen.

Droogsymbolen voor drogen in de machine.

Symbolen voor drogen in de machine

  1. Mag op de hoogste temperatuur in de droogtrommel.
  2. Niet in de droogtrommel drogen.
  3. Je kunt op een lage temperatuur en een korte cyclus in de droogtrommel drogen.
  4. Mag op een normale temperatuur en een normale cyclus in de droogtrommel (tot 80°C).
  5. Kan op een hoge temperatuur en een lange cyclus in de droogtrommel.
  6. Alleen zonder warmte in de droogtrommel.
  7. Op een fijnwasprogramma in de droogtrommel te drogen.
Symbolen voor een natuurlijke droogwijze.

Symbolen voor natuurlijk drogen

  1. Je kunt de kledingstukken zowel binnen als buiten ophangen.
  2. Hang de kleding aan de waslijn na het normaal wassen (vooral de felle kleuren).
  3. Na een korte droogbeurt aan de waslijn drogen. Leg de kledingstukken plat neer zodat ze niet kreuken (vooral gewatteerde kledingstukken, jassen, slaapzakken, zijden hemden, enz.)
  4. Kledingstukken kunnen worden opgehangen, maar moeten in de schaduw worden bewaard.
  5. Voorzien voor textiel dat kan verkleuren of vergelen in de zon. Daarom na het wassen in de schaduw laten drogen.
  6. Drogen in de schaduw na het wassen zonder voorafgaand centrifugeren in de machine (vooral delicate stoffen zoals zijde).
  7. Op een vlakke ondergrond drogen. Geschikt voor wol, breisels en stoffen die door hun gewicht vervormd kunnen raken.
  8. Drogen op een vlakke ondergrond zonder voorafgaand machinaal centrifugeren. Geschikt voor uiterst breekbare of fijne wolsoorten (kasjmier of alpaca).
  9. In de schaduw op een vlakke ondergrond drogen. Geschikt voor wol en delicate stoffen.
  10. Op een vlakke ondergrond in de schaduw laten drogen. Voorafgaand niet machinaal centrifugeren.

Symbolen voor het strijken van kledingstukken

Van alle symbolen op het waslabel van kledingstukken is het symbool van het strijkijzer het eenvoudigst te herkennen. Deze geeft niet alleen weer of een kledingstuk mag worden gestreken maar ook op welke temperatuur. Hoe meer puntjes er in het strijkijzer staan, hoe heter het gestreken mag worden.

Strijk-symbolen voor het strijken van kledingstukken.
  1. Strijken met een lage temperatuur (tot 110 ºC) en bij voorkeur zonder stoom. Geschikt voor polyacryl, polyamide (nylon) of acetaatstoffen.
    Onze tip: Moet je donkere kledingstukken of kledingstukken die door de druk kunnen gaan glimmen strijken? Strijk dan binnenstebuiten of gebruik een dunne katoenen handdoek.
  2. Geschikt om te strijken bij middelhoge temperatuur (tot 150ºC). Voor wol, zijde, polyester of viscose. Gebruik ook hier een licht vochtige katoenen handdoek op de stof. Stoom kan gebruikt worden, maar druk niet te hard.
  3. Strijken bij hoge temperatuur (tot 200 ºC). Geschikt voor katoenen of linnen stoffen, die nog licht vochtig moeten zijn. Stoom kan gebruikt worden. Voor donkere kleding of kleding die kan glimmen door de druk, strijk je binnenstebuiten of gebruik je een dunne katoenen handdoek.
  4. Geschikt om te strijken.
  5. Niet geschikt om te strijken.
  6. Geen stoom gebruiken tijdens het strijken.
Wassymbolen voor het bleken.

Wassymbolen voor het bleken

Het tweede symbool op het waslabel, de driehoek, geeft aan of je een kledingstuk kunt bleken of niet. Poeder wasmiddelen hebben meestal bleekmiddelen die heldere stoffen van vlekken ontdoen. Maar niet alle stoffen zijn bestand tegen bleek. Daarom moet je altijd eerst het waslabel controleren. Dit is vooral belangrijk voor gekleurde stoffen, want die kunnen verbleken door de bleek. Kleurwasmiddelen zijn dan een betere optie, want die hebben geen zuurstofbleek erin. Zo kies je het juiste wasmiddel voor de juiste stof.

  1. Je kunt elk type bleekmiddel voor de was gebruiken, op chloorbasis (zoals bleekwater) of op zuurstofbasis.
  2. Bleken is alleen mogelijk met producten op basis van zuurstof.
  3. Het kledingstuk is niet geschikt voor bleken of voorbehandeling van vlekken met chloor- of zuurstofhoudende producten. Controleer voor gebruik het etiket van schoonmaakmiddelen.

Symbolen voor professionele reiniging (stomen) van kleding

Symbolen voor professionele reiniging (stomen) van kleding.

De wassymbolen voor een professionele of chemische reiniging zijn herkenbaar aan een cirkel met daarin een letter. Als je zulke voorschriften op jouw waslabel ziet wordt een professionele reiniging aanbevolen. Om de kwaliteit van jouw kledingstuk te garanderen, kun je deze beter niet zelf proberen te wassen.

  1. Het kledingstuk moet bij de stomerij worden gereinigd. Hierbij geeft de letter binnen de cirkel informatie over de oplosmiddelen of reinigingstechnieken die door de stomerij kunnen worden gebruikt (P voor perchloorethyleen of F voor benzine of andere koolwaterstoffen).
  2. Normale reiniging met water, geen beperkingen.
  3. Niet chemisch reinigen. Gebruik geen vlekken verwijderaars die oplosmiddelen bevatten.
Is het waslabel verdwenen of slecht leesbaar? Houd hier dan rekening meer!

Geen waslabel, wat nu?

Heb je het waslabel uit je kledingstuk geknipt, of is het zo verwassen dat je het niet meer kunt lezen? Houd dan rekening met de volgende richtlijnen:

  • Weet je zeker dat het kledingstuk wel in de wasmachine mag, maar je weet niet op welke temperatuur? Kies dan altijd voor de laagste temperatuur en het minst intensieve wasprogramma.
  • Ben je er niet zeker van of een kledingstuk gewassen mag worden, vraag het dan na bij een stomerij.
  • Spijkerbroeken en andere zwaardere stoffen hebben een schurend effect op gevoelige stoffen zoals viscose-acetaat en zijde. Stop deze stoffen daarom nooit samen in de was (machine).
  • De stoffen katoen, linnen en viscose zijn gevoelig voor krimpen.
  • Is je kledingstuk gemaakt van een mix van stoffen, bijvoorbeeld wol en polyester, kies dan voor een wolwasprogramma.

Nieuwe wasmachine kopen?

Komt jouw wasgoed niet meer schoon uit de wasmachine, lees dan eens onze reinigingstips voor wasmachines. Helpen deze tips niet, mis je voor jouw kleding bepaalde wasprogramma’s of is je wasautomaat stuk? Wellicht is het dan tijd voor een nieuwe wasmachine of was-droogcombinatie. Gelukkig vind je bij Bemmel & Kroon het grootste wasmachine aanbod van de bekendste A-merken. Met merken als SiemensBoschMiele, AEG, Samsung en LG vind je bij ons altijd een geschikte wasautomaat. Bovendien koop je die bij ons voor de laagste internetprijs. Ook vind je bij onze wasmachine aanbiedingen modellen met extra kassakorting.

Wasmachine kopen