Koelkast temperatuur: hoe stel je het goed in?
De temperatuur in je koelkast is belangrijk voor de houdbaarheid en veiligheid van je etenswaren. Een te hoge of te lage koelkast temperatuur kan leiden tot voedselverspilling, bederf en gezondheidsrisico’s. Maar hoe stel je de temperatuur van je koelkast goed in? En welke producten kun je het beste waar in de koelkast bewaren?
In dit artikel geven we je een aantal tips om de optimale temperatuurinstelling voor je koelkast te bereiken en te behouden.

Wat is de beste koelkast temperatuur?
De beste temperatuur voor een koelkast is 4°C. Bij deze temperatuur blijven verse producten zoals groenten, vlees en zuivel lang houdbaar en groeien bacteriën minder snel. Als de koelkast geen luchtcirculatie heeft, is het verstandig om etenswaren die snel bederven onder in de koelkast te leggen, want daar is het het koudst.
Een temperatuur boven de 5°C is te warm voor een koelkast. In een koelkast die onvoldoende koelt, blijven etenswaren minder lang houdbaar. Daarnaast is er het risico dat bij een te hoge temperatuur de bacteriegroei onvoldoende wordt geremd. Hierdoor loop je kans op een voedselvergiftiging.
Maar ook een temperatuur onder de 3°C is voor het koelgedeelte niet wenselijk. Een te lage temperatuur verbruikt meer stroom en kan sommige producten beschadigen. Zo kan sla bevriezen en kapot gaan, en kunnen zuivelproducten gaan schiften als ze bevroren zijn geweest.





