Afmetingen koelkast per soort.

Wat zijn de afmetingen van een koelkast?

Een koelkast is een onmisbaar apparaat in elke keuken. Maar hoe groot moet je koelkast zijn? En welk model past het beste bij jouw wensen en ruimte? Op deze advies pagina geven we je alle informatie over de afmetingen van een koelkast. Hierbij maken we onderscheid tussen de binnen maat (de inhoud) en de buiten maten. Als we het over het formaat van de buitenkant hebben gaat het om de breedte, hoogte en diepte van de koelkast in centimeter.

Verder zijn er koelkasten in vele soorten en afmetingen. Zo is het verschil in afmeting van bijvoorbeeld een Amerikaanse koelkast en een tafelmodel erg groot. Daarom laten we je de afmetingen per soort zien.

Bij de grootte van een koelkast wordt onderscheid gemaakt tussen de afmetingen in de koelkast en de buitenmaten.

Grootte van een koelkast

Bij de grootte van een koelkast wordt onderscheid gemaakt tussen de afmetingen in de koelkast en de buitenmaten. De koelkast afmetingen aan de binnenzijde wordt aangegeven als de “netto inhoud in liters”. Het formaat aan de buitenzijde wordt weergegeven als hoogte, breedte en diepte in centimeters.

Zo is de standaardhoogte vaak tussen de 140 en 200 centimeter hoog. Verder loopt de breedte meestal van 50 tot 90 centimeter en is de diepte tussen de 50 en 80 centimeter diep. Bij Bemmel & Kroon vind je koelers en koel-vriescombinaties in verschillende afmetingen. Van een compacte tafelmodel koelkast tot zeer ruime en luxe Amerikaanse koelkasten met een water en ijsklontjes dispenser. Gebruik onze filters om de grootte te selecteren van een koelkast die perfect aansluit op jou wensen en huishouden.

Houd bij het opmeten van de hoogte, breedte en diepte maten ook rekening met de vertilatieruimte.

Hoe meet je de afmetingen van een koelkast?

De afmetingen van een koelkast worden meestal uitgedrukt in hoogte, breedte en diepte. Deze maten kun je eenvoudig zelf opmeten met een rolmaat of een meetlint. Let er wel op dat je de buitenmaten meet, dus inclusief de deur en de handgreep.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de draairichting van de deur en de ventilatieruimte rondom de koelkast. Voor een goede werking en een lange levensduur heeft een koelkast minimaal 5 centimeter ruimte nodig aan de achterkant, 3 centimeter aan de zijkanten en 10 centimeter aan de bovenkant. Welke koelkast je ook kiest, meet de beschikbare ruimte vooraf goed op, zodat je een apparaat met de juiste afmetingen koopt.

Afmetingen koel-vriescombinatie.

Koel-vriescombinatie afmetingen

Een koel-vriescombinatie is een koelkast met een apart vriesgedeelte onder of boven het koelgedeelte. Dit type koelkast is geschikt voor mensen die veel diepvriesproducten gebruiken of bewaren. Koel-vriescombinaties zijn leverbaar in verschillende formaten. Hiervan worden de koelvriescombinaties met een breedte van 70 cm ook wel XXL koelkasten genoemd. Dit is vanwege hun grotere inhoud waarbinnen je heel veel levensmiddelen kunt bewaren en invriezen.

 • Hoogte: een koel-vriescombinatie is tussen de 125 en 203 centimeter hoog.
 • Breedte: koel-vriescombinaties zijn tussen de 47 en 80 centimeter breed.
 • Diepte: een koelkast vriescombinatie is tussen de 52 en 80 centimeter diep.

Bekijk alle koel-vriescombinaties

Afmetingen Amerikaanse koelkast

Afmetingen Amerikaanse koelkast

Een Amerikaanse koelkast is een grote koelkast met twee deuren naast elkaar, waarbij het vriesgedeelte aan één kant zit en het koelgedeelte aan de andere kant. Dit type koelkast is geschikt voor grote gezinnen of mensen die veel ruimte en luxe willen. Amerikanen zijn door hun kenmerkende dubbele deuren een stuk breder en vaak ook dieper dan de meeste koelkasten. Meet daarom voor je dit brede apparaat koopt de ruimte waar je hem wilt plaatsen goed op.

 • Hoogte: een Amerikaanse koelkast is tussen de 171 en 204 centimeter hoog.
 • Breedte: Amerikaanse koelkasten zijn 74 tot 92 centimeter breed.
 • Diepte: een Amerikaan is tussen de 60 en 79 centimeter diep.

Bekijk alle Amerikaanse koelkasten

Afmetingen tafelmodel koelkast

Afmetingen tafelmodel koelkast

Een tafelmodel koelkast is een lage koelkast die je onder het aanrecht kunt plaatsen. Haar naam dankt dit type koelkast echter aan het tafelblad aan de bovenkant van de koelkast. Hier kun je bijvoorbeeld kleine keukenapparaten zoals een koffiezetapparaat of waterkoker op zetten. Dit type koelkast is dankzij het bescheiden formaat vooral geschikt voor kleine ruimtes of als extra koelruimte. Zo zijn ze ideaal voor een studentenflat, zolderkamer, slaapkamer, boot of caravan.

 • Hoogte: een tafelmodel koelkast is altijd 85 centimeter hoog.
 • Breedte: tafelmodellen zijn tussen de 40 en 62 centimeter breed.
 • Diepte: een koelkast tafelmodel is 45 tot 64 centimeter diep.

Alle tafelmodel koelkasten tonen

Maten koelkast met 1 deur

Maten koelkast met 1 deur

Een 1-deurs koelkast heeft zoals de naam al doet vermoeden slechts één deur. Achter deze deur vind je een koelgedeelte. Daarom worden 1-deurs koelkasten zonder vriesvak ook wel ‘koelers’ genoemd. Sommige modellen hebben bovenin het koelgedeelte echter ook nog een klein vriesvakje. Dit type koelkast is vooral geschikt voor mensen die weinig ruimte hebben of weinig vriesruimte nodig hebben.

 • Hoogte: een 1-deurs koelkast is tussen de 105 en 193 centimeter hoog.
 • Breedte: koelkasten met 1 deur zijn tussen de 52 en 80 centimeter breed.
 • Diepte: een 1-deurs koelkast is tussen de 55 en 82 centimeter diep.

Bekijk alle 1-deurs koelkasten

Hoe kies je de juiste afmetingen voor jouw koelkast?

De afmetingen van een koelkast zijn belangrijk om te weten voordat je een nieuwe koelkast koopt. Je wilt immers een koelkast die past in je keuken en die genoeg ruimte biedt voor al je etenswaren. Om te bepalen welke afmetingen jouw ideale koelkast moet hebben, moet je rekening houden met twee factoren: je beschikbare ruimte en je benodigde inhoud.

Beschikbare ruimte

Meet eerst hoeveel ruimte je in je keuken hebt voor je een nieuwe koelkast koopt.

Meet eerst hoeveel ruimte je in je keuken hebt voor je nieuwe koelkast. Houd hierbij rekening met eventuele obstakels, zoals kastjes, leidingen of stopcontacten. Kies vervolgens een model dat binnen deze ruimte past, met voldoende ventilatieruimte. Als je een inbouwkoelkast wilt, moet je ook letten op de nismaten, oftewel de maten van de kast waarin je de koelkast wilt plaatsen.

Nismaten inbouwkoelkast opmeten

Benodigde inhoud

Inhoud koelruimte en vriesruimte bepalen

Bedenk ook hoeveel inhoud je nodig hebt voor je koelwaren en diepvriesproducten. Dit hangt af van het aantal personen in je huishouden, je eetgewoontes en je voorkeuren. Gemiddeld heb je per persoon zo’n 50 liter koelruimte en 20 liter vriesruimte nodig. Als je veel verse producten koopt, veel kookt of veel gasten ontvangt, kun je beter voor een grotere inhoud kiezen. Je hebt dan extra veel koelruimte om eten en drinken te koelen.

Bekijk alle grote koelkasten