Hoe kun je je koelkast het beste indelen?

Tips en trucs voor een optimale koelkast indeling.
Een koelkast is een essentieel apparaat in elk huishouden, maar het is niet altijd makkelijk om hem goed te organiseren. Een verkeerde koelkast indeling kan leiden tot voedselverspilling, energieverlies en gezondheidsrisico’s. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je koelkast het beste kunt indelen om je voedsel vers, veilig en overzichtelijk te houden. In dit artikel geven we je een aantal handige tips voor een optimale koelkastindeling. Een indeling die is gebaseerd op de verschillende koelzones, de luchtvochtigheid en de temperatuur in je koelkast.

De juiste koelkast temperatuur instellen

De juiste temperatuur instellen

De eerste stap voor een goede koelkast indeling is het instellen van de juiste temperatuur. De ideale temperatuur voor een koelkast is ongeveer 4 graden Celsius, maar dit kan per gebied in de koelkast verschillen. Onderin en achterin is het namelijk vaak kouder dan bovenin en voorin. Je kunt een thermometer gebruiken om de temperatuur in verschillende delen van je koelkast te meten en eventueel aan te passen. Want een te hoge of te lage temperatuur kan ervoor zorgen dat je voedsel sneller bederft of bevriest. De koelkast temperatuur is dus een belangrijke factor voor een optimale indeling van je koelruimte.

Zo stel je de juiste temperatuur in

De koelkastdeur indelen doe je met sauzen, sappen en frisdrank.

Koelkastdeur indelen:

ideaal voor sauzen, sappen en frisdrank

De koelkastdeur is de meest ‘warme’ plek in de koelkast, omdat de deur regelmatig opengaat wanneer je er iets uithaalt. Dit betekent dat je hier geen producten moet bewaren die snel bederven of een constante temperatuur nodig hebben, zoals zuivel, vlees of eieren. Je kunt de koelkastdeur beter gebruiken voor sauzen, boter, sappen en geopende frisdrank. Deze producten kunnen beter tegen temperatuurschommelingen en hebben geen hoge luchtvochtigheid nodig.

Indeling bovenste plank met kaas en zuivelproducten.

De bovenste plank:

voor kaas, yoghurt, vleeswaren en open potjes

De bovenste plank van de koelkast is meestal iets warmer dan de lagere planken. Hier kun je producten bewaren die niet zo snel bederven of die je binnenkort gaat gebruiken, zoals kaas, yoghurt, vleeswaren en open potjes. Zet de open potjes vooraan op de plank, zodat je ze niet vergeet en makkelijk kunt pakken. Voor het opbergen van kaas en vleeswaren kun je ook speciale vleeswarenbakken gebruiken om ze langer vers te houden.

Op de middelste plank bewaar je eieren, melk en kliekjes.

De middelste plank(en):

voor eieren, melk en kliekjes

Het midden van de koelkast heeft een temperatuur tussen de 4 en 6 graden Celsius. Deze temperatuur is ideaal voor eieren, melk en kliekjes van de dag ervoor. Let er wel op dat je kliekjes altijd goed afdekt en snel in de koelkast zet nadat ze zijn afgekoeld. Zo voorkom je dat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen en dat andere producten in de koelkast besmet raken. Eieren kun je het beste in de doos in de koelkast bewaren, al beweren sommigen dat je eieren ook prima op het aanrecht kunt bewaren. De keuze is dus aan jou. Bij het indelen van je koelkast of koel-vriescombinatie is de middelste plank dus een veilige plek om je producten te bewaren.

De onderste plank in de koelkast is de beste bewaarplek voor rauw vlees, vis en andere bederfelijke producten.

De onderste plank:

voor rauw vlees, vis en andere bederfelijke producten

De onderste plank is vaak de koudste plek in de koelkast, ongeveer tussen de 0 en 4 graden Celsius. Daarom kun je hier het beste rauw vlees, vis en andere producten die snel bederven leggen. Let altijd wel op dat je deze niet tegen de achterwand aanlegt, anders kunnen ze vastvriezen.

Ook is het belangrijk dat je deze producten goed verpakt of in een afgesloten bakje bewaart. Zo voorkom je dat vocht of bacteriën naar andere producten in de koelkast kunnen lekken. Vooral op rauw voedsel zoals vlees, kip of vis en in hun druipvocht kunnen ziekmakende bacteriën zitten die kruisbesmetting veroorzaken. Verder is het belangrijk om rauw vlees en vis binnen twee dagen te gebruiken. Als je ze langer wilt bewaren moet je ze invriezen.

In de groentelade kun je een groot deel van je groenten, fruit en verse kruiden bewaren.

De groentelade:

voor groenten, fruit en verse kruiden

De groentelade is de laatste koelruimte bij het indelen van je koelkast. Hierin kun je een groot deel van alle groenten, fruit en verse kruiden. Maar er zijn ook soorten die je beter buiten de koelkast kunt houden. De meeste koelkasten hebben een groentelade met een hogere luchtvochtigheid dan de rest van de koelkast. Dit is de beste plek om producten zoals broccoli, bloemkool, druiven, champignons, sla, prei en kruiden te bewaren. Deze producten blijven langer vers en knapperig als ze niet uitdrogen. Bewaar ze los of in open plastic zakken in de groentelade.

Tomaten, bananen, avocado’s, citroenen en appels kun je juist beter buiten de koelkast bewaren, omdat ze anders hun smaak verliezen of sneller rijpen. Daarom leg je deze producten beter in een fruitmand of op het aanrecht.

Het belang van een goede koelkast indeling

Een goede koelkast indeling is niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van gezondheid, duurzaamheid en efficiëntie. Door je koelkast op de juiste manier in te delen, houd je voedsel langer vers en veilig, verbruik je minder energie en creëer je meer overzicht in de koelruimte. Op deze adviespagina hebben we je een aantal tips gegeven voor een optimale koelkast indeling, gebaseerd op de verschillende koelzones, de luchtvochtigheid en de temperatuur in je koelkast. Doe er je voordeel mee en deel je koelkast indien nodig opnieuw in.