Koelkast temperatuur: hoe stel je het goed in?

Koelkast temperatuur: hoe stel je het goed in?

De temperatuur in je koelkast is belangrijk voor de houdbaarheid en veiligheid van je etenswaren. Een te hoge of te lage koelkast temperatuur kan leiden tot voedselverspilling, bederf en gezondheidsrisico’s. Maar hoe stel je de temperatuur van je koelkast goed in? En welke producten kun je het beste waar in de koelkast bewaren?

In dit artikel geven we je een aantal tips om de optimale temperatuurinstelling voor je koelkast te bereiken en te behouden.

De beste temperatuur voor een koelkast is 4°C.

Wat is de beste koelkast temperatuur?

De beste temperatuur voor een koelkast is 4°C. Bij deze temperatuur blijven verse producten zoals groenten, vlees en zuivel lang houdbaar en groeien bacteriën minder snel. Als de koelkast geen luchtcirculatie heeft, is het verstandig om etenswaren die snel bederven onder in de koelkast te leggen, want daar is het het koudst.

Een temperatuur boven de 5°C is te warm voor een koelkast. In een koelkast die onvoldoende koelt, blijven etenswaren minder lang houdbaar. Daarnaast is er het risico dat bij een te hoge temperatuur de bacteriegroei onvoldoende wordt geremd. Hierdoor loop je kans op een voedselvergiftiging.

Maar ook een temperatuur onder de 3°C is voor het koelgedeelte niet wenselijk. Een te lage temperatuur verbruikt meer stroom en kan sommige producten beschadigen. Zo kan sla bevriezen en kapot gaan, en kunnen zuivelproducten gaan schiften als ze bevroren zijn geweest.

De juiste koelkast temperatuur meten doe je met een thermometer in een glas water.

Hoe meet je de koelkasttemperatuur?

Om de temperatuur van je koelkast te meten, heb je een speciale koelkastthermometer nodig. Deze kun je kopen in een huishoudwinkel of online bestellen. Een gewone thermometer is niet geschikt, omdat deze vaak niet nauwkeurig genoeg is of niet bestand is tegen de kou.

Het meest betrouwbaar is om de koelkasttemperatuur te meten met een thermometer in een glas water. De temperatuur van de producten in de koelkast is namelijk constanter dan de temperatuur van de lucht in de koelkast. Zet het glas water op de onderste plank in het midden van de koelkast en laat het een halve dag of nacht staan. Kijk dan op de thermometer en controleer of deze 4°C aangeeft.

De temperatuur kan digitaal of met een draaiknop worden ingesteld.

Hoe stel je de koelkast temperatuur in?

De manier waarop je de koelkasttemperatuur kunt instellen, verschilt per model. Sommige koelkasten hebben een digitale display waarop je de gewenste temperatuur kunt invoeren. Andere koelkasten hebben een draaiknop met verschillende standen. In dat geval moet je meestal even experimenteren om de juiste stand te vinden.

Een ezelsbruggetje voor de draaiknop is: hoe hoger de stand, hoe meer hij koelt. Dus als je de temperatuur wilt verlagen, moet je de knop naar een hoger cijfer draaien. En als je de temperatuur wilt verhogen, moet je de knop naar een lager cijfer draaien.

Het kan zijn dat je de draaiknop af en toe moet bijstellen, afhankelijk van factoren zoals de buitentemperatuur, hoe vol de koelkast is en hoe vaak je hem opent. Controleer daarom regelmatig met een thermometer of de temperatuur nog goed is.

Verschillende temperatuurzones

Welke producten bewaar je waar in de koelkast?
Als je eenmaal de juiste temperatuur hebt ingesteld, is het ook belangrijk om te weten welke producten je waar in de koelkast moet bewaren. Omdat in sommige koelkasten de lucht niet circuleert of ronddraait, is de temperatuur in deze modellen namelijk niet overal gelijk. Onder in de koelkast, vlak boven de groentelade, is het in dat geval het koudst. Daarom is dit de ideale plek om etenswaren die het snelst bederven te bewaren. Daarnaast kunnen sommige producten elkaar qua smaak of geur beïnvloeden.

Temperatuurzones: welke producten bewaar je waar in de koelkast?

Een algemene indeling voor de koelkast is als volgt:

 1. Bovenin: producten die niet snel bederven, zoals kaas, boter, eieren, sauzen en dranken.
 2. Midden: producten die gekoeld moeten worden, maar niet te koud, zoals melk, yoghurt, vla en andere zuivelproducten.
 3. Onderin: producten die het snelst bederven of bacteriegevoelig zijn, zoals vers vlees, vis, kliekjes, gesneden groenten en fruit. Bewaar deze producten in een afgesloten bakje of verpakking om kruisbesmetting te voorkomen.
 4. Groentelade: verse, ongesneden groenten en fruit die je in de koelkast moet bewaren. Sommige groenten en fruit kun je beter buiten de koelkast bewaren, zoals tomaten, bananen, uien en knoflook.
Tips voor de juiste koelkasttemperatuur.

Tips voor de juiste koelkasttemperatuur

 • Voorkom ijsvorming in het vriesvak van een koelkast of vriesgedeelte van een koel-vriescombinatie.
 • Zorg dat de lucht in je koelkast goed kan circuleren, belaadt hem dus niet te vol.
 • Plaats geen producten tegen de achterwand. Deze belemmeren de luchtcirculatie.
 • Zorg voor een juiste temperatuurmeting met een koelkastthermometer.
 • Open de koelkastdeur zo min mogelijk en niet onnodig lang.
 • Zet bederfelijke producten direct na gebruik terug in de koelkast.
 • Stel de temperatuur in je koelkast bij voorkeur in op 4°C.
Voordelig een koelkast kopen? Ontdek onze laagste internetprijzen.

Koelkast kopen?

Als je bovenstaande informatie hebt gelezen weet je inmiddels alles over de ideale koelkasttemperatuur. Maar ook hoe je de temperatuur in het koelgedeelte het beste kunt meten en instellen. Daarnaast weet je nu meer over de verschillende temperatuurzones en welke producten je waar in de koelkast moet bewaren.

Ben je ook echt op zoek naar een nieuwe koelkast, dan wil je hiervoor natuurlijk niet teveel betalen. Gelukkig koop je ook koelkasten en koel-vriescombinaties bij ons voor de laagste internetprijs. Bovendien vind je bij Bemmel & Kroon het grootste koelkasten aanbod van A-merken zoals SMEG, Liebherr, Bosch, Samsung, Beko, EtnaSiemens, AEG en LG. Vergeet niet een kijkje te nemen bij onze koelkast aanbiedingen. Hier vind je modellen met extra kassakorting op onze laagste prijzen.

Koelkast kopen