Hoeveel stroom verbruikt een koelkast?

Hoeveel stroom verbruikt een koelkast?

Alles over het energieverbruik bij koelkasten
Een koelkast is een onmisbaar apparaat in elke keuken, maar het is ook een van de grootste energieverbruikers in huis. Hoeveel energie verbruikt een koelkast eigenlijk per jaar? En hoe kun je besparen op het verbruik van je koelkast? Bij Bemmel & Kroon krijg je antwoord op deze vragen en geven we je tips om je koelkast zo zuinig mogelijk te gebruiken. En wil je een nieuwe koelkast kopen, gebruik dan onze “Energieverbruik bereken tool”. Zo bereken je eenvoudig hoeveel geld je hiermee bespaart.

Toon energiezuinige koelkasten

Hoeveel energie verbruikt een koelkast per jaar?

Hoeveel energie een koelkast precies gebruikt lees je op het energielabel. Hierop wordt het energieverbruik weergegeven als het aantal kWh (kilowattuur) dat het apparaat per jaar verbruikt. Het verbruik van een koelkast hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld het soort koelkast, de grootte van de koelkast, het energielabel, de temperatuurinstelling en hoe vaak je de deur opent en sluit. Koelkasten verbruiken tussen de 65 kWh en 450 kWh per jaar. Dit komt neer op ongeveer € 26 tot € 180 aan energiekosten per jaar, uitgaande van een gemiddelde prijs van € 0,40 per kWh.

Om te weten hoeveel energie jouw koelkast precies verbruikt, kijk je naar het energielabel dat op het apparaat staat. Het energielabel geeft aan hoe zuinig de koelkast is in vergelijking met andere modellen van dezelfde grootte en soort. De meest zuinige koelkasten hebben energielabel A en de minst zuinige hebben label F. Verder verbruikt een A koelkast tot 70% minder energie dan een F koelkast.

Energieverbruik koel-vriescombinatie per jaar.Energieverbruik A-klasse koel-vriescombinatie per jaar.

Energieverbruik koel-vriescombinaties

EnergieklasseGemiddeld verbruik in kWh per jaarKosten per jaar*
A105 kWh€ 42,-
B130 kWh€ 52,-
C160 kWh€ 64,-
D190 kWh€ 76,-
E220 kWh€ 88,-
F250 kWh€ 100,-

* De kosten zijn berekend met een stroomtarief van € 0,40 per kWh.

Zo bereken je de energiekosten van een koelkast.

Energiekosten berekenen

Op het energielabel staat het gemiddelde energieverbruik van een koelkast in kWh (kilowattuur) per jaar. Hoeveel je hiervoor uiteindelijk betaalt is afhankelijk van de energiekosten. Als je deze prijs per kilowatt uur opvraagt bij jouw energieleverancier kun je dit eenvoudig zelf berekenen. Als we uitgaan van een prijs van € 0,40 per kWh dan betaal je voor een koelkast die 200 kWh per jaar verbruikt elk jaar € 80,- aan energiekosten.

Hoe groener het label, hoe minder kWh per jaar. Zoek je een energiezuinige koelkast? Dan kun je het beste gaan voor een machine met energieklasse A, B, C of D. De aanschaf van een duurder en zuiniger apparaat is in veel gevallen terug te verdienen. Hoe lang je daarover doet, hangt wel van de prijs en je verbruik af.

Toelichting energielabel

Deze factoren beïnvloeden het energieverbruik.

Deze factoren beïnvloeden het energieverbruik

Het energieverbruik van een koelkast wordt door verschillende factoren beïnvloed. De belangrijkste verbruik factoren lichten we hieronder kort voor je toe:

 • Grootte: hoe meer koel- en vriesruimte de koelkast heeft, hoe meer stroom deze verbruikt.
 • Leeftijd: een oude koelkast verbruikt over het algemeen meer energie dan een nieuwe koelkast.
 • Temperatuurinstelling: een koelkast of koel-vriescombinatie die te koud staat ingesteld verbruikt meer stroom dan een goed ingestelde koelkast.
 • Isolatie: goed geïsoleerde koelkasten verbruiken minder stroom dan slecht geïsoleerde koelkasten.
 • Inhoud: in volle koelkast verbruikt minder energie dan een koelkast die halfleeg is.
 • Plaatsing: een koelkast die in de zon staat of naast een warmtebron, zoals centrale verwarming of een oven, verbruikt meer energie dan een koelkast die op een koele plek staat.
Oude koelkasten verbruiken veel stroom. Bereken daarom hoeveel je met een nieuwe kunt besparen.

Verbruik oude koelkast

Is jouw koelkast ouder dan 10 jaar? Kijk dan eens of je deze oude koelkast niet beter kunt vervangen. Immers verbruikt oudere koel- en vriesapparatuur meer stroom. Dit zorgt maandelijks voor hogere kosten, wat zonde is van je geld. Reken maar eens uit wat je kunt besparen als je jouw oude koelkast vervangt door een nieuwe? Het aankoopbedrag van je nieuwe koelkast is hierdoor soms in zijn geheel terug te verdienen.

Zo verbruikt een koelkast die 10 jaar oud is gemiddeld 300 kWh en is het verbruik van een koelkast van 20 jaar oud zelfs 400 kWh per jaar. Een nieuwe koelkast met energielabel A verbruikt gemiddeld slechts 120 kWh. Door te kiezen voor een zuinige koelkast en deze op een slimme manier te gebruiken, kun je veel besparen op het verbruik van je koelkast. Zo draag je bij aan een beter milieu en een lagere energierekening.

Jouw energiebesparing berekenen is eenvoudig bij Bemmel & Kroon.

Bereken je energiebesparing

Koelkasten staan de hele dag aan en zijn de afgelopen jaren door efficiëntere koeltechnologie en betere isolatie steeds zuiniger geworden. Daarom kun je met de aanschaf van een nieuwe koelkast veel geld besparen. Op deze adviespagina heb je al kunnen lezen hoeveel energie een koelkast verbruikt. Maar hoeveel geld kun je nu besparen als je jouw oude koelkast vervangt door een nieuw apparaat? Berekenen wat je per jaar (of over de gehele levensduur) kunt besparen kan immers vrij lastig zijn. Wat voor type koelkast heb je, wat is jouw huidige tarief per kWh, allemaal factoren die hier invloed op hebben.

Gelukkig gaat dit bij Bemmel & Kroon een stuk eenvoudiger.
Bij elke koelkast is de energiebesparing bij ons direct zichtbaar. Bovendien zijn de voor deze berekening gebruikte factoren door jou eenvoudig aan te passen. Zo bereken je exact hoeveel je met het door jou geselecteerde apparaat gaat besparen.

Hoe kun je besparen op het verbruik van je koelkast?

Als je wilt besparen op het verbruik van je koelkast, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Hieronder geven we je 8 tips om je koelkast zo zuinig mogelijk te gebruiken:

 1. Kies voor een zuinige koelkast. Als je toe bent aan een nieuwe koelkast, kies dan voor een model met een hoog energielabel, bij voorkeur A of B. Dit kan je op lange termijn veel geld besparen.
 2. Plaats je koelkast op een koele plek. Zet je koelkast niet naast een warmtebron, zoals een oven, een radiator of direct zonlicht. Hoe warmer de omgeving, hoe harder de koelkast moet werken om koud te blijven.
 3. Stel de juiste temperatuur in. De ideale temperatuur voor een koelkast is rond de 4°C. Voor een vriezer is dat tussen de -18°C en -20°C. Een lagere temperatuur zorgt voor meer energieverbruik en is bovendien niet nodig voor de voedselveiligheid.
 4. Maak de achterkant van de koelkast schoon. De achterkant van de koelkast bevat een rooster waar warmte wordt afgevoerd. Als dit rooster stoffig is, kan de warmte minder goed weg en moet de koelkast harder werken. Maak het rooster daarom regelmatig schoon met een stofzuiger of een borstel.
 5. Laat warm eten eerst afkoelen. Als je warm eten in de koelkast zet, moet de koelkast extra hard werken om het af te koelen. Dit kost meer energie en kan bovendien condensvorming veroorzaken, wat ook weer slecht is voor de efficiëntie van de koelkast. Laat warm eten daarom eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet.
 6. Open de deur zo kort mogelijk. Elke keer dat je de deur van de koelkast opent, gaat er koude lucht verloren en komt er warme lucht binnen. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt en dat de koelkast harder moet werken om weer op de juiste temperatuur te komen. Open de deur daarom zo kort mogelijk en bedenk van tevoren wat je nodig hebt.
 7. Vul de koelkast niet te vol. Een volle koelkast is zuiniger dan een lege koelkast, omdat de koude producten elkaar koel houden. Maar als je de koelkast te vol stopt, kan de koude lucht niet goed circuleren en kan de temperatuur ongelijk verdeeld zijn. Zorg daarom voor voldoende ruimte tussen de producten en laat de luchtgaten vrij.
 8. Ontdooi de vriezer regelmatig. Een laagje ijs in de vriezer zorgt ervoor dat de vriezer meer energie verbruikt, omdat het ijs als een isolatielaag werkt. Bovendien neemt het ijs ruimte in beslag, waardoor je minder producten kunt bewaren. Ontdooi de vriezer daarom minstens één keer per jaar of als het ijs meer dan een halve centimeter dik is.
De plaatsing van de koelkast heeft invloed op het verbruik.De plaatsing van de koelkast heeft invloed op het verbruik.
Houdt het warmte afvoerrooster schoon.Houdt het warmte afvoerrooster schoon.
Voorkom ijsvorming in de vriezer of het vriesvak.Voorkom ijsvorming in de vriezer of het vriesvak.

Nieuwe koelkast kopen?

Verbruikt jouw koelkast veel energie en ben je toe aan een nieuwe? Dan zie je bij ons direct hoeveel je met de koelkast van jouw keuze kunt besparen. Even stil staan bij het energieverbruik van jouw koelkast is altijd goed, of je nu om het milieu geeft of niet. Uiteindelijk zie je het ook terug in je portemonnee. Bij Bemmel & Kroon vind je het grootste koelkasten aanbod online met merken als Liebherr, Smeg, Miele, Bosch, Samsung, Beko, Etna en Siemens. Deze Top-merken koop je hier bovendien voor de laagste internetprijs. En als je er toch bent, kijk dan ook even bij onze koelkast aanbiedingen. Bij deze modellen ontvang je namelijk ook nog extra kassakorting.

Koelkasten bekijken