Energielabel koelkast

Energielabel koelkast

Een A+++ koelkast kan op het nieuwe label zomaar energieklasse C worden
Het energielabel voor koelkasten en koel-vriescombinaties heeft vanwege nieuwe richtlijnen in maart 2021 een nieuw jasje gekregen. Een koelkast met energielabel A+++ of A+++-30% behoort hierdoor tot het verleden. Voortaan loopt de energieklasse lopen van A tot en met G. Hierdoor is een A+++ koel vries combinatie net zo energiezuinig gebleven, maar heeft deze op het nieuwe energielabel energieklasse C. Daarnaast worden er nieuwe methodes gebruikt om het stroomverbruik te meten en de klasse te bepalen. Om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer zuinige koelkasten, is de zuinigste klasse (A) zoveel mogelijk leeg. Hierdoor zal een nieuwe A-label koelkast nog even op zich laten wachten.

Energieklasse koelkast - Nieuw vs. Oud

Waarom veranderen de energielabels?

Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koelkast betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen. Naar verloop van tijd is het energielabel aangepast door de toevoeging A+, A++ en A+++ labels. Het gevolg was dat consument door de bomen het bos niet meer zag.

Dit is de reden deze A+, A++ en A+++ labels bij koelkasten, wasautomaten, was-droogcombinaties en een aantal andere productgroepen verdwijnen. Het nieuwe systeem zal de energieklasse A t/m G hanteren. De nieuwe regelgeving is voor Europese consumenten en zal ook toegepast worden in landen die geen lid zijn van de Europese Unie (bijvoorbeeld Noorwegen, Zwitserland).

Het nieuwe energielabel voor koelkasten

Hoe moet ik het nieuwe energielabel van de koelkast lezen?
De procedure om te bepalen tot welke energieklasse een koelkast behoort is nu uitgebreider. Er wordt rekening gehouden met het type apparaat, de werking, de kamertemperatuur en het aantal en de grootte van de compartimenten. De rest van de elementen op het nieuwe energielabel voor koel- en vriesapparatuur blijven grotendeels hetzelfde. Het energieverbruik wordt nog steeds aangegeven in kWh per jaar (‘annum’). Het label geeft ook informatie over de totale inhoud van alle koelcompartimenten en, indien aanwezig, alle vriescompartimenten, alsmede over het geluidsniveau en de bijbehorende klasse.

Toelichting energielabel koelkast

Toelichting energielabel koelkast

  1. QR-code
  2. Energie-efficiëntieklasse
  3. Energieverbruik in kWh/jaar (gemeten onder nieuwe standaard omstandigheden)
  4. Totale inhoud van alle koelcompartimenten (in liters)
  5. Geluidsniveau (in dB(A) re 1 PW) en geluidsniveauklasse
QR-code op koelkast energielabel scannen

QR-code op het energielabel

Waarom staat er een QR code op het koelkast energielabel

Op het nieuwe energielabel dat sinds 1 maart 2021 wordt gebruikt staat een QR code. Deze verstrekt consumenten aanvullende – officiële (niet commerciële) – informatie zodra de QR-code met een smartphone wordt gescand.

De code verwijst je dan door naar een database van de Europese Unie. Hier kun je specificaties bekijken en downloaden voor alle apparaten die over het nieuwe energielabel beschikken. Deze database (EPREL EU database) is ook via het internet te bereiken.

Het oude en nieuwe label vergelijken is hetzelfde als "Appels met Peren vergelijken".

Vergelijking oude en nieuwe labels

Vergelijk het oude label niet met het nieuwe energielabel
Het vergelijken van het oude label met het nieuwe energielabel is hetzelfde als “Appels met Peren vergelijken”. Het is namelijk goed mogelijk jouw zuinige A+++ koelkast op een nieuw energielabel slechts een D krijgt. Je hoeft hier niet van te schrikken, jouw koelkast is niet ineens minder energiezuinig.

Ze zijn precies hetzelfde, alleen een paar dingen zijn aangepast:

  • Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld. Hierdoor komt je koelkast in een lagere energieklasse.
  • Soms is de methode om energieverbruik te berekenen aangepast. Hierdoor sluit deze beter aan op de gebruikssituatie.

Energie labels van andere productgroepen

Andere productgroepen met een nieuw label
Naast koelkasten hebben de volgende productgroepen sinds 1 maart 2021 ook een nieuw energielabel.