Energielabel wijnkast

Energielabel wijnkast

Een A+++ wijnklimaatkast kan op het nieuwe label zomaar energieklasse C worden
Het energielabel voor wijnkasten krijgt vanwege nieuwe richtlijnen in maart 2021 een nieuw jasje. Een wijnkast met energielabel A+++ of A+++-30% behoort hierdoor tot het verleden. Voortaan zal de energieklasse lopen van A tot en met G. Hierdoor blijft een A+++ wijnklimaatkast net zo energiezuinig, maar kan deze op het nieuwe energielabel energieklasse C krijgen. Daarnaast zullen nieuwe methodes worden gebruikt om het stroomverbruik te meten en de klasse te bepalen. Om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer zuinige wijnklimaatkasten, blijft de zuinigste klasse (A) zoveel mogelijk leeg. Hierdoor zal een nieuwe A-label wijnkast nog even op zich laten wachten.

Energieklasse wijnkast Nieuw vs. Oud

Waarom veranderen de energielabels?

Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de wijnkast vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige wijnkast betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen. Naar verloop van tijd is het energielabel aangepast door de toevoeging A+, A++ en A+++ labels. Het gevolg was dat consument door de bomen het bos niet meer zag.

Dit is de reden deze A+, A++ en A+++ labels bij wijnklimaatkasten, koelkasten, wasautomaten, was-droogcombinaties en een aantal andere productgroepen verdwijnen. Het nieuwe systeem zal de energieklasse A t/m G hanteren. De nieuwe regelgeving is voor Europese consumenten en zal ook toegepast worden in landen die geen lid zijn van de Europese Unie (bijvoorbeeld Noorwegen, Zwitserland).

Het nieuwe energielabel voor wijnklimaatkasten

Hoe moet ik het nieuwe energielabel van de wijnkast lezen?
Gelijk aan de andere labels, verandert de schaal van de energie-efficiëntieklassen ook voor het label van wijnklimaatkasten. Daarnaast worden nu ook een QR-code en de geluidsniveauklassen vermeld. Net als in het verleden worden het jaarlijkse energieverbruik en het aantal standaard wijnflessen dat kan worden opgeslagen nog steeds weergegeven.

Toelichting energielabel wijnkast

Toelichting energielabel koelkast

  1. QR-code
  2. Energie-efficiëntieklasse
  3. Energieverbruik in kWh/jaar (gemeten onder nieuwe standaard omstandigheden)
  4. Aantal standaard wijnflessen dat opgeslagen kan worden
  5. Geluidsniveau (in dB(A) re 1 PW) en geluidsniveauklasse
QR-code op wijnkast energielabel scannen

QR-code op het energielabel

Waarom staat er een QR code op het energielabel van een wijnkast

Op het nieuwe energielabel dat sinds 1 maart 2021 wordt gebruikt staat een QR code. Deze verstrekt consumenten aanvullende – officiële (niet commerciële) – informatie zodra de QR-code met een smartphone wordt gescand.

De code verwijst je dan door naar een database van de Europese Unie. Hier kun je specificaties bekijken en downloaden voor alle apparaten die over het nieuwe energielabel beschikken. Deze database (EPREL EU database) is ook via het internet te bereiken.

Het oude en nieuwe label vergelijken is hetzelfde als "Appels met Peren vergelijken".

Vergelijking oude en nieuwe labels

Vergelijk het oude label niet met het nieuwe energielabel
Het vergelijken van het oude label met het nieuwe energielabel is hetzelfde als “Appels met Peren vergelijken”. Het is namelijk goed mogelijk jouw zuinige A wijnklimaatkast op een nieuw energielabel slechts een E krijgt. Je hoeft hier niet van te schrikken, jouw wijnkast is niet ineens minder energiezuinig.

Ze zijn precies hetzelfde, alleen een paar dingen zijn aangepast:

  • Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld. Hierdoor komt je wijnkast in een lagere energieklasse.
  • Soms is de methode om energieverbruik te berekenen aangepast. Hierdoor sluit deze beter aan op de gebruikssituatie.

Energie labels van andere productgroepen

Andere productgroepen met een nieuw label
Naast wijnkasten hebben de volgende productgroepen sinds 1 maart 2021 ook een nieuw energielabel.