Energielabel vaatwasser

Energielabel vaatwasser

Een A+++ vaatwasser kan op het nieuwe label zomaar energieklasse C worden
Het energielabel voor vaatwassers krijgt vanwege nieuwe richtlijnen in maart 2021 een nieuw jasje. Een vaatwasser met energielabel A+++ of A+++-30% behoort hierdoor tot het verleden. Voortaan zal de energieklasse lopen van A tot en met G. Hierdoor blijft een A+++ vaatmachine net zo energiezuinig, maar kan deze op het nieuwe energielabel energieklasse C krijgen. Daarnaast zullen nieuwe methodes worden gebruikt om het stroomverbruik te meten en de klasse te bepalen. Om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer zuinige vaatwasmachines, blijft de zuinigste klasse (A) zoveel mogelijk leeg. Hierdoor zal een nieuwe A-label vaatwasser nog even op zich laten wachten.

Energieklasse vaatwasser Nieuw vs. Oud

Waarom veranderen de energielabels?

Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de vaatwasser vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige vaatmachine betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen. Naar verloop van tijd is het energielabel aangepast door de toevoeging A+, A++ en A+++ labels. Het gevolg was dat consument door de bomen het bos niet meer zag.

Dit is de reden deze A+, A++ en A+++ labels bij vaatwasmachines, was-droogcombinaties en een aantal andere productgroepen verdwijnen. Het nieuwe systeem zal de energieklasse A t/m G hanteren. De nieuwe regelgeving is voor Europese consumenten en zal ook toegepast worden in landen die geen lid zijn van de Europese Unie (bijvoorbeeld Noorwegen, Zwitserland).

Het nieuwe energielabel voor vaatwassers

Hoe moet ik het nieuwe energielabel van de vaatwasser lezen?
De energie-efficiëntieklasse voor een vaatwassers blijft gebaseerd op het Eco-programma. Alleen de testnorm is veranderd. Om zo dicht mogelijk bij het werkelijke gebruiksgedrag te blijven, worden nu bijvoorbeeld ook bekers, pannen en plastic servies gebruikt om de was- en droogprestaties te bepalen. Nieuw is de aanduiding van de duur van het Eco-programma. Dit programma is bijzonder milieuvriendelijk, ideaal voor normaal bevuild vaatwerk en het meest efficiënte programma in de combinatie ‘energie- en waterverbruik’. Net als bij wasmachines en was-droogcombinaties wordt het energieverbruik gebaseerd op 100 wascycli.

Toelichting energielabel vaatwasser

Toelichting energielabel vaatwasser

  1. QR-code
  2. Energie-efficiëntieklasse
  3. Energieverbruik in kWh/100 bedrijfscycli (met Eco-programma)
  4. Maximale laadcapaciteit (aantal standaardcouverts voor het Eco-programma)
  5. Waterverbruik in liter/bedrijfscyclus (met Eco-programma)
  6. Duur van het Eco-programma
  7. Geluidsniveau (in dB(A) re 1 PW) en geluidsniveauklasse
QR-code op vaatwasser energielabel scannen

QR-code op het energielabel

Waarom staat er een QR code op het vaatwasser energielabel

Op het nieuwe energielabel dat sinds 1 maart 2021 wordt gebruikt staat een QR code. Deze verstrekt consumenten aanvullende – officiële (niet commerciële) – informatie zodra de QR-code met een smartphone wordt gescand.

De code verwijst je dan door naar een database van de Europese Unie. Hier kun je specificaties bekijken en downloaden voor alle apparaten die over het nieuwe energielabel beschikken. Deze database (EPREL EU database) is ook via het internet te bereiken.

Het oude en nieuwe label vergelijken is hetzelfde als "Appels met Peren vergelijken".

Vergelijking oude en nieuwe labels

Vergelijk het oude label niet met het nieuwe energielabel
Het vergelijken van het oude label met het nieuwe energielabel is hetzelfde als “Appels met Peren vergelijken”. Het is namelijk goed mogelijk jouw zuinige A+++ vaatwasser op een nieuw energielabel slechts een D krijgt. Je hoeft hier niet van te schrikken, jouw afwasmachine is niet ineens minder energiezuinig.

Ze zijn precies hetzelfde, alleen een paar dingen zijn aangepast:

  • Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld. Hierdoor komt je vaatwasser in een lagere energieklasse.
  • Soms is de methode om energieverbruik te berekenen aangepast. Hierdoor sluit deze beter aan op de gebruikssituatie.

Energie labels van andere productgroepen

Andere productgroepen met een nieuw label
Naast vaatwassers hebben de volgende productgroepen sinds 1 maart 2021 ook een nieuw energielabel.