Bemmel & KroonThuiswinkel Waarborg
Energielabel koelvriescombinatie

Energielabel koelvriescombinatie

Een A+++ koelvriescombinatie kan op het nieuwe label zomaar energieklasse C worden
Het energielabel voor koel-vriescombinaties krijgt vanwege nieuwe richtlijnen in maart 2021 een nieuw jasje. Een koelvriescombinatie met energielabel A+++ of A+++-30% behoort hierdoor tot het verleden. Voortaan zal de energieklasse lopen van A tot en met G. Hierdoor blijft een A+++ koel vries combinaties net zo energiezuinig, maar kan deze op het nieuwe energielabel energieklasse C krijgen. Daarnaast zullen nieuwe methodes worden gebruikt om het stroomverbruik te meten en de klasse te bepalen. Om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer zuinige koelvriescombinaties, blijft de zuinigste klasse (A) zoveel mogelijk leeg. Hierdoor zal een nieuwe A-label koel-vriescombi nog even op zich laten wachten.

Waarom veranderen de energielabels?

Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de koelvriescombinatie vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige koel-vriescombinatie betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen. Naar verloop van tijd is het energielabel aangepast door de toevoeging A+, A++ en A+++ labels. Het gevolg was dat consument door de bomen het bos niet meer zag.

Dit is de reden deze A+, A++ en A+++ labels bij koel-vriesapparatuur, wasautomaten, was-droogcombinaties en een aantal andere productgroepen verdwijnen. Het nieuwe systeem zal de energieklasse A t/m G hanteren. De nieuwe regelgeving is voor Europese consumenten en zal ook toegepast worden in landen die geen lid zijn van de Europese Unie (bijvoorbeeld Noorwegen, Zwitserland).

Het nieuwe energielabel voor koel-vriescombinaties

Hoe moet ik het nieuwe energielabel van de koel-vriescombinatie lezen?
De procedure om te bepalen tot welke energieklasse een koel-vriescombinatie behoort is nu uitgebreider. Er wordt rekening gehouden met het type apparaat, de werking, de kamertemperatuur en het aantal en de grootte van de compartimenten. De rest van de elementen op het nieuwe energielabel voor koel- en vriesapparatuur blijven grotendeels hetzelfde. Het energieverbruik wordt nog steeds aangegeven in kWh per jaar (‘annum’). Het label geeft ook informatie over de totale inhoud van alle koelcompartimenten en, indien aanwezig, alle vriescompartimenten, alsmede over het geluidsniveau en de bijbehorende klasse.

Toelichting energielabel koel vries combinatie

  1. QR-code
  2. Energie-efficiëntieklasse
  3. Energieverbruik in kWh/jaar (gemeten onder nieuwe standaard omstandigheden)
  4. Totale inhoud van alle vriescompartimenten (in liters)
  5. Totale inhoud van alle koelcompartimenten (in liters)
  6. Geluidsniveau (in dB(A) re 1 PW) en geluidsniveauklasse

QR-code op het energielabel

Waarom staat er een QR code op het energielabel van de koelvriescombinatie?

Op het nieuwe energielabel dat sinds 1 maart 2021 wordt gebruikt staat een QR code. Deze verstrekt consumenten aanvullende – officiële (niet commerciële) – informatie zodra de QR-code met een smartphone wordt gescand.

De code verwijst je dan door naar een database van de Europese Unie. Hier kun je specificaties bekijken en downloaden voor alle apparaten die over het nieuwe energielabel beschikken. Deze database (EPREL EU database) is ook via het internet te bereiken.

Vergelijking oude en nieuwe labels

Vergelijk het oude label niet met het nieuwe energielabel
Het vergelijken van het oude label met het nieuwe energielabel is hetzelfde als “Appels met Peren vergelijken”. Het is namelijk goed mogelijk jouw zuinige A+++ koellast vriescombinatie op een nieuw energielabel slechts een D krijgt. Je hoeft hier niet van te schrikken, jouw apparaat is niet ineens minder energiezuinig.

Ze zijn precies hetzelfde, alleen een paar dingen zijn aangepast:

  • Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld. Hierdoor komt je koelkast in een lagere energieklasse.
  • Soms is de methode om energieverbruik te berekenen aangepast. Hierdoor sluit deze beter aan op de gebruikssituatie.

Energie labels van andere productgroepen

Andere productgroepen met een nieuw label
Naast koelvriescombinaties hebben de volgende productgroepen sinds 1 maart 2021 ook een nieuw energielabel.

Wasmachines

Meer informatie

Was-droogcombinaties

Meer informatie

Vaatwassers

Meer informatie

Koelkasten

Meer informatie

Wijnkasten

Meer informatie
Copyright © 2002 - 2023 - Bemmel & Kroon
Volg ons op: