Energielabel vriezers

Energielabel vriezer

Een A+++ vriezer kan op het nieuwe label zomaar energieklasse C worden
Het energielabel voor vriezers krijgt vanwege nieuwe richtlijnen in maart 2021 een nieuw jasje. Een vriezer met energielabel A+++ of A+++-30% behoort hierdoor tot het verleden. Voortaan zal de energieklasse lopen van A tot en met G. Hierdoor blijft een A+++ diepvriezer net zo energiezuinig, maar kan deze op het nieuwe energielabel energieklasse C krijgen. Daarnaast zullen nieuwe methodes worden gebruikt om het stroomverbruik te meten en de klasse te bepalen. Om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer zuinige vrieskasten, blijft de zuinigste klasse (A) zoveel mogelijk leeg. Hierdoor zal een nieuwe A-label vrieskast nog even op zich laten wachten.

Energieklasse vriezer Nieuw vs. Oud

Waarom veranderen de energielabels?

Het oude energielabel is twintig jaar geleden geïntroduceerd. Hierbij beloonde een A de vriezer vanwege haar energie efficiëntie, terwijl een F aangaf dat het geen energiezuinige diepvriezer betrof. Zo werden fabrikanten aangemoedigd om meer energiebesparende innovaties toe te passen. Naar verloop van tijd is het energielabel aangepast door de toevoeging A+, A++ en A+++ labels. Het gevolg was dat consument door de bomen het bos niet meer zag.

Dit is de reden deze A+, A++ en A+++ labels bij vriezers, wasautomaten, was-droogcombinaties en een aantal andere productgroepen verdwijnen. Het nieuwe systeem zal de energieklasse A t/m G hanteren. De nieuwe regelgeving is voor Europese consumenten en zal ook toegepast worden in landen die geen lid zijn van de Europese Unie (bijvoorbeeld Noorwegen, Zwitserland).

Het nieuwe energielabel voor vriezers

Hoe moet ik het nieuwe energielabel van de vriezer lezen?
De procedure om te bepalen tot welke energieklasse een vriezer behoort is nu uitgebreider. Er wordt rekening gehouden met het type apparaat, de werking, de kamertemperatuur en het aantal en de grootte van de compartimenten. De rest van de elementen op het nieuwe energielabel voor koel- en vriesapparatuur blijven grotendeels hetzelfde. Het energieverbruik wordt nog steeds aangegeven in kWh per jaar (‘annum’). Het label geeft ook informatie over de totale inhoud van alle vriescompartimenten en, indien aanwezig, alle koelcompartimenten, alsmede over het geluidsniveau en de bijbehorende klasse.

Toelichting energielabel vriezer

Toelichting energielabel vriezer

  1. QR-code
  2. Energie-efficiëntieklasse
  3. Energieverbruik in kWh/jaar (gemeten onder nieuwe standaard omstandigheden)
  4. Totale inhoud van alle vriescompartimenten (in liters)
  5. Geluidsniveau (in dB(A) re 1 PW) en geluidsniveauklasse
QR-code op vriezer energielabel scannen

QR-code op het energielabel

Waarom staat er een QR code op het vriezer energielabel

Op het nieuwe energielabel dat sinds 1 maart 2021 wordt gebruikt staat een QR code. Deze verstrekt consumenten aanvullende – officiële (niet commerciële) – informatie zodra de QR-code met een smartphone wordt gescand.

De code verwijst je dan door naar een database van de Europese Unie. Hier kun je specificaties bekijken en downloaden voor alle apparaten die over het nieuwe energielabel beschikken. Deze database (EPREL EU database) is ook via het internet te bereiken.

Het oude en nieuwe label vergelijken is hetzelfde als "Appels met Peren vergelijken".

Vergelijking oude en nieuwe labels

Vergelijk het oude label niet met het nieuwe energielabel
Het vergelijken van het oude label met het nieuwe energielabel is hetzelfde als “Appels met Peren vergelijken”. Het is namelijk goed mogelijk jouw zuinige A+++ vriezer op een nieuw energielabel slechts een D krijgt. Je hoeft hier niet van te schrikken, jouw vriezer is niet ineens minder energiezuinig.

Ze zijn precies hetzelfde, alleen een paar dingen zijn aangepast:

  • Het energieverbruik wordt strenger beoordeeld. Hierdoor komt je vriezer in een lagere energieklasse.
  • Soms is de methode om energieverbruik te berekenen aangepast. Hierdoor sluit deze beter aan op de gebruikssituatie.

Energie labels van andere productgroepen

Andere productgroepen met een nieuw label
Naast vriezers hebben de volgende productgroepen sinds 1 maart 2021 ook een nieuw energielabel.