Hoe maak je je afzuigkap schoon? Tips en tricks voor een frisse keuken

Een afzuigkap is een onmisbaar apparaat in elke keuken. Het zorgt ervoor dat kookluchtjes, vet en vocht worden afgevoerd naar buiten of gefilterd door een koolstoffilter. Maar wist je dat je je afzuigkap regelmatig moet schoonmaken om hem goed te laten werken en om nare geurtjes te voorkomen? Op deze adviespagina geven we je tips en tricks voor het schoonmaken van je afzuigkap, zodat je keuken weer fris en hygiënisch wordt.

Afzuigkap schoonmaken

Waarom moet je je afzuigkap schoonmaken?

Je afzuigkap heeft een belangrijke functie in je keuken: het verwijderen van kookdampen, vet en vocht. Maar als je je afzuigkap niet regelmatig schoonmaakt, kan dit leiden tot een aantal problemen, zoals:

 • Een verminderde afzuigcapaciteit, waardoor je keuken sneller vies en vochtig wordt.
 • Een verhoogd brandgevaar, doordat het opgehoopte vet in de afzuigkap kan ontvlammen bij hoge temperaturen.
 • Een onaangename geur, doordat het vuil in de afzuigkap gaat rotten of schimmelen.
 • Een slechte luchtkwaliteit, doordat de afzuigkap bacteriën, schimmels en allergenen verspreidt in je keuken en je huis.

Daarom is het belangrijk om je afzuigkap minstens één keer per maand schoon te maken, of meer als je veel en vet kookt. Zo houd je je afzuigkap in optimale conditie en zorg je voor een gezonde en frisse keuken.

Benodigheden reinigen afzuigkap

Hoe maak je je afzuigkap schoon?

Het schoonmaken van je afzuigkap is niet moeilijk, maar het vergt wel wat tijd en aandacht. Je hebt hiervoor de volgende benodigdheden nodig:

 • schroevendraaier
 • emmer met warm water en afwasmiddel
 • een spons of doek
 • oude tandenborstel
 • schaar
 • ovenreiniger of ontvetter
 • droge doek

Volg dan de volgende stappen om je afzuigkap schoon te maken:

Stap 1: Haal de stekker uit het stopcontact

Stroom uitgeschakeld voor het reinigen

Voordat je begint met het schoonmaken van je afzuigkap, moet je ervoor zorgen dat de stroom is uitgeschakeld. Haal de stekker uit het stopcontact of schakel de groep uit waar de afzuigkap op is aangesloten. Zo voorkom je dat je een schok krijgt of dat de afzuigkap per ongeluk aangaat tijdens het schoonmaken.

Stap 2: Verwijder de filters

Afzuigkap filters verwijderen

De filters van je afzuigkap zijn de onderdelen die het meeste vuil opvangen. Daarom moet je deze als eerste schoonmaken. De filters zitten meestal vast met schroeven of klemmen. Draai de schroeven los of maak de klemmen open en haal de filters eruit. Let op: sommige afzuigkappen hebben metalen filters, andere hebben papieren of synthetische filters. De metalen filters kun je hergebruiken, de papieren of synthetische filters moet je vervangen.

Stap 3: Reinig de metalen filters

Schoonmaken afzuigkap filter

Als je metalen filters hebt, kun je deze schoonmaken met warm water en afwasmiddel. Vul een emmer met warm water en voeg een flinke scheut afwasmiddel toe. Leg de metalen filters in de emmer en laat ze een paar uur weken. Schrob ze daarna met een spons of doek om het vet en vuil te verwijderen. Gebruik een oude tandenborstel om de moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Spoel de filters af onder de kraan en droog ze af met een droge doek.

Stap 4: Vervang de papieren of synthetische filters

Vervangen papieren synthetische filters

Als je papieren of synthetische filters hebt, kun je deze niet schoonmaken, maar moet je ze vervangen. Je kunt nieuwe filters kopen bij een bouwmarkt of online. Knip de filters op maat met een schaar en plaats ze in de afzuigkap. Zorg ervoor dat de filters goed aansluiten en dat er geen kieren zijn.

Stap 5: Binnenkant van de afzuigkap schoonmaken

Binnenkant afzuigkap schoonmaken

Nu je de filters hebt schoongemaakt of vervangen, kun je de binnenkant van de afzuigkap schoonmaken. Dit is het gedeelte waar de motor, de ventilator en de verlichting zitten. Gebruik een ovenreiniger of een ontvetter om het vet en vuil los te weken. Spuit de ovenreiniger of ontvetter op de binnenkant van de afzuigkap en laat het een paar minuten inwerken. Veeg het daarna af met een spons of doek. Gebruik een oude tandenborstel om de moeilijk bereikbare plekken schoon te maken. Pas op dat je de elektrische onderdelen niet beschadigt of nat maakt.

Stap 6: Reinig de buitenkant van de afzuigkap

Afzuigkap ontvetten

De laatste stap is het schoonmaken van de buitenkant van de afzuigkap. Dit is het gedeelte dat zichtbaar is in je keuken. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een vochtige doek om de buitenkant van de afzuigkap af te nemen. Wrijf het daarna droog met een droge doek. Vermijd het gebruik van schuurmiddelen of schuursponsjes, want die kunnen krassen veroorzaken op de afzuigkap.

Tips afzuigkap schoonhouden

Hoe houd je je afzuigkap schoon?

Nu je je afzuigkap hebt schoongemaakt, wil je natuurlijk dat hij zo lang mogelijk schoon blijft. Daarvoor kun je de volgende tips volgen:

 • Maak je afzuigkap regelmatig schoon, minstens één keer per maand of vaker als je veel en vet kookt.
 • Zet je afzuigkap altijd aan als je gaat koken, ook als je alleen water kookt of iets opwarmt in de magnetron. Zo voorkom je dat er vocht en vuil in de afzuigkap blijft hangen.
 • Zet je afzuigkap niet te hoog, want dat kan juist meer vet en vuil aantrekken. Kies de juiste stand voor de hoeveelheid kookdampen die je produceert.
 • Vervang de papieren of synthetische filters elke drie tot zes maanden, of eerder als ze verzadigd zijn. Controleer de metalen filters regelmatig op vet en vuil en maak ze schoon als dat nodig is.
 • Houd je kookplaat en je pannen schoon, want dat vermindert de hoeveelheid vet en vuil die in de afzuigkap terechtkomt.
Klantwaardering
Kieskeurig
9,2
Qasa
9,4
Trustpilot
9,2

Nieuwe afzuigkap nodig?

Het schoonmaken van je afzuigkap is een klusje dat je niet moet vergeten. Het zorgt ervoor dat je afzuigkap goed blijft werken, dat je keuken fris en hygiënisch blijft, en dat je geen risico loopt op brand of gezondheidsproblemen. Met de tips en tricks op deze adviespagina kun je je afzuigkap eenvoudig schoonmaken en schoonhouden. Zo geniet je van een heerlijke kookervaring in je eigen keuken.

Is jouw afzuigkap aan vervanging toe en heb je een nieuwe nodig? Met een aanbod van meer dan 2000 afzuigkappen vind je bij Bemmel & Kroon altijd het perfecte afzuigsysteem voor jouw keuken. Volledig afgestemd op jouw keukenruimte, stijl en kookgedrag. Afzuigkappen van merken als: Siemens, Etna, ATAG, Pelgrim, Bosch, Wave, AEGNovy, Whirlpool en andere Top-merken koop je bij ons voor de laagste prijs! En kijk ook eens naar onze afzuigkap aanbiedingen voor modellen met extra kassakorting.

Afzuigkappen bekijken