Logo Siemens Home Connect

FAQ – Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Home Connect.

Wanneer kan ik apparaten met Home Connect in de winkel kopen?
De eerste vaatwassers en ovens met Home Connect zijn medio 2015 beschikbaar. Andere huishoudelijke apparaten voor wassen, drogen, koffiezetten en koelen komen later.

Gaan ook andere merken huishoudelijke apparaten met Home Connect leveren?
Dat is de bedoeling! Om te beginnen zijn er apparaten van Siemens beschikbaar met Home Connect en volledig compatibel met het systeem. Het is de bedoeling dat er meer merken volgen. We zijn al in gesprek met partners en fabrikanten van andere merken.

Kan ik mijn bestaande apparaten voorzien van Home Connect?
Het is moeilijk om apparaten achteraf te voorzien van Home Connect. Een achteraf geplaatste oplossing is nooit zo goed als een die direct is ingebouwd. Het is ook relatief duur. Bovendien gelden er voor huishoudelijke apparaten speciale veiligheidsmaatregelen die gecontroleerd moeten worden, ook bij het vervangen van elektronica op locatie. We raden ook af om zogenaamde smart plugs, bedienbare verloopstekkers, te gebruiken omdat deze de stroomtoevoer kunnen onderbreken.

Kunnen er ook andere elementen zoals verlichting of verwarming worden opgenomen in Home Connect?
Dat is geen onderdeel van onze plannen. We richten ons volledig op huishoudelijke apparaten. We staan echter altijd open voor nieuwe ideeën en het is mogelijk dat het hele Home Connect systeem wordt opgenomen in een ander systeem voor woningautomatisering.

Welke merken brengen als eerste verbonden apparaten op de markt?
De eerste apparaten die u kunt zien op de IFA, worden aangeboden door onze hoofdpartner Siemens.

Kunnen de apparaten tegelijkertijd vanaf verschillende mobiele apparaten worden benaderd?
Ja, een huishoudelijk apparaat is toegankelijk vanaf verschillende mobiele apparaten.

Gelden er minimumeisen voor de wifi-router?
Het Home Connect systeem werkt met alle standaard verkrijgbare routers zolang deze niet ouder zijn dan ongeveer vijf jaar. Om veiligheidsredenen moet het wifi-netwerk beveiligd zijn (WPA of WPA2 encryptie). Als u een niet beveiligd wifi-netwerk heeft, dan kunt u uw apparaat niet registreren.

Hoe zit het met gegevensbescherming en gegevensbeveiliging?
We gebruiken de modernste encryptietechnieken en vragen regelmatig onafhankelijke experts om ons systeem grondig te testen.

Wat kenmerkt het speciale beveiligingsconcept van Home Connect?
Ons beveiligingsconcept bestaat uit een reeks maatregelen: de gegevensuitwisseling is gebaseerd op het Home Connect protocol. Alleen de benodigde gegevens worden op de Home Connect server opgeslagen en wel anoniem. Communicatie verloopt uitsluitend via beveiligde verbindingen; veilige certificaten, een firewall op de server en wachtwoordbeveiliging op de Home Connect app zorgen voor extra veiligheid.

Kan ik ook geheel voorkomen dat mijn apparaat gegevens verstuurt?
Ja. U kunt zelf kiezen of u de extra internetfuncties van uw apparaten wilt benutten of niet. De apparaten versturen en ontvangen alleen gegevens als u dat uitdrukkelijk wilt en u kunt ze zo instellen.

Hoe kan ik mijn Home Connect account verwijderen?
U kunt uw Home Connect account op ieder gewenst moment via de app verwijderen. Klik hiervoor op de knop instellingen rechtsboven. In de sectie met persoonlijke gegevens vindt u het punt “Account verwijderen”. U dient met uw wachtwoord te bevestigen dat u het account inderdaad wilt verwijderen.

Hebben de apparaten ook een LAN-aansluiting?
Nee, er zijn geen plannen voor een LAN-aansluiting. Home Connect gebruikt wifi voor het uitwisselen van gegevens. Het zou erg ingewikkeld zijn om alle apparaten te bekabelen. We hebben gekozen voor wifi omdat dit momenteel in vrijwel ieder huishouden beschikbaar is.

Heb ik behalve mijn apparaat met Home Connect functionaliteit en de wifi-router nog meer apparaten nodig?
Nee. De huishoudelijke apparaten communiceren via het wifi-netwerk met uw smartphone of tablet. U heeft geen andere apparaten nodig.

Het wifi-signaal bij mijn huishoudelijk apparaat is zwak, want het staat ver weg van de wifi-router. Betekent dit dat ik Home Connect niet kan gebruiken?
Er zijn verschillende mogelijkheden. U kunt het bereik van uw netwerk vergroten met een range extender. Als u de range extender tussen het apparaat en de router plaatst, dan zou wifi-ontvangst bijvoorbeeld in de kelder geen enkel probleem moeten zijn. U kunt ook een powerline-adapter gebruiken om de internetaansluiting naar het huishoudelijke apparaat te brengen. U kunt dan met uw huishoudelijke apparaat rechtstreeks op internet inloggen en het op die manier bedienen. Onze klantendienst geeft u in beide gevallen met alle plezier advies en helpt u verder met de hardware die u eventueel nodig heeft.

Kan ik mijn huishoudelijk apparaat aansluiten via WPS, hoewel ik een repeater gebruik als signaalversterker?
Ja, repeaters ondersteunen deels WPS-pairing. Als het niet werkt, kunt u het huishoudelijke apparaat ook handmatig verbinden (zie Handmatig bij het netwerk registreren).

Hoe kom ik erachter of mijn netwerk tot aan mijn apparaat reikt?
Er bestaan apps zoals wifi analyser, waarmee u de ontvangst ter plaatse van het apparaat kunt controleren. U kunt de signaalsterkte ter hoogte van het apparaat ook controleren met uw smartphone of tablet

Welke routers (WLAN & LTE) leveren een verbinding vanbijzonder hoge kwaliteit voor huishoudelijke apparaten met Home Connect?
In principe zijn alle routers geschikt om de huishoudelijke apparaten te verbinden met de app. Uit ervaring blijkt dat onder andere routers van het merk AVM (Fritz! Box), Deutsche Telekom (Speedport) en Apple (AirPort Express) een heel goede internetverbinding opleveren.

Voor welke besturingssystemen is Home Connect beschikbaar?
De app is beschikbaar voor iOS en Android.

Biedt de huidige partner Siemens ook een eigen bedieningsapparaat (tablet) aan?
Nee, dat is niet voorzien, want het zou tot extra kosten voor een extra bedieningsapparaat leiden. Er zijn tal van merken tablets en smartphones te koop. Daarom hebben we onze Home Connect oplossing zo ontworpen dat deze met vrijwel alle verkrijgbare modellen werkt.

Wat kost de app en waar kan ik hem downloaden?
De app is gratis. U kunt hem downloaden in de Apple App Store of de Google Play Store.

Kan ik het profiel van andere gebruikers wijzigen?
Ja. Gebruikers met uitgebreide gebruikersrechten kunnen ook het profiel van andere gebruikers van de app beheren. U kunt de toegangsrechten van deze gebruikers wijzigen voor alle gangbare apparaten.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van een pdf-bestand of een handleiding op papier?
De digitale gebruikershandleiding in de app is, anders dan een pdf-bestand, geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. U kunt gemakkelijk zoeken naar bepaalde punten, door de hoofdstukken stappen en inzoomen op afbeeldingen en tekst.

Zijn deze digitale handleidingen gratis te downloaden?
De digitale handleidingen zijn onderdeel van de Home Connect app. U kunt ze rechtstreeks op uw mobiele apparaat raadplegen.

Krijg ik ook een handleiding op papier?
Uw apparaat wordt geleverd met een handleiding op papier. Op welke platforms kan ik de digitale handleidingen raadplegen? Aangezien de digitale handleidingen onderdeel zijn van de app, kunt u ze op dezelfde platforms inzien: iOS of Android.

Waar komen de recepten vandaan?
Ervaren specialisten op het gebied van huishoudelijke apparaten hebben de recepten ontwikkeld en ze speciaal voor onze partners aangepast voor apparaten met Home Connect functionaliteit.

Kan ik opgeven dat ik bijvoorbeeld vegetariër, veganist ben of een lactose-intolerantie heb?
U kunt de recepten in de Home Connect app filteren op bepaalde criteria.

Hebben de recepten een link met mijn koelkast?
In de toekomst krijgen de recepten een link met uw koelkast. U kunt dan een boodschappenlijst maken en zien wat u nog nodig heeft voor een bepaald recept.

Kan ik nieuwe recepten downloaden?
Als er een nieuw recept verschijnt, dan is het automatisch in de Home Connect app beschikbaar.

Siemens Home Connect huishoudelijke en keuken apparaten