
Keukenindeling: Tips voor de ideale indeling van uw keuken
Wat is de ideale keukenindeling? Bij de ideale indeling van een keuken zijn alle elementen op de juiste manier opgesteld. De eerste stap is het kiezen van de keukenopstelling. Vervolgens is de plaatsing van de kookplaat, spoelbak en koelkast binnen de gekozen opstelling aan de beurt. Samen vormen deze de werkdriehoek of keukendriehoek. Hoe beter de indeling, hoe minder afstanden u tijdens het koken hoeft af te leggen en hoe sneller en nauwkeuriger u kunt werken.
Een perfecte keukenindeling voorkomt dus dat u te veel loopt, te veel handelingen moet uitvoeren of op een andere ongezonde of niet-ergonomische manier bezig bent in de keuken. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar uw huidige keuken en bedenk wat u in de nieuwe situatie graag anders zou willen. Welke keukenapparatuur gebruikt u vaak en in welk keukenkastjes komt u nooit? Met de volgende tips werkt u in uw nieuwe keuken prettiger en overzichtelijker dan ooit!
De keukendriehoek: ideale indeling van de keuken
Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid is tijdens het koken heel belangrijk. Keukenfabrikanten hebben daarom onderzoek gedaan naar de afstand die mensen tijdens hun keukenactiviteiten afleggen. Hierbij is vastgesteld dat zij tijdens het koken vooral bewegen tussen de koelkast, de spoelbak en het fornuis of de kookplaat. Hier is een vanzelfsprekend verklaring voor. Bij het koken haalt u eerst voedsel uit de koelkast, dan spoelt u het af en tot slot doet u het in een pan op de kookplaat. De koelkast, spoelbak en kookplaat (of fornuis) vormen gezamenlijk de werkdriehoek of keukendriehoek.
Natuurlijk pakt u ook boodschappen uit en doet u nog meer in de keuken. Dit val echter buiten de zojuist besproken ‘werkdriehoek’, zoals de vakmensen ‘m noemen.








