Quooker - De kokend-water-kraan

Quooker: de veiligste keuze in de keuken

Is kokend water direct uit de kraan wel veilig?

Deze vraag over de Quooker kokendwaterkraan wordt in onze keukenshowrooms het meest gesteld. Ons antwoord: een Quooker is de meest veilige keuze voor ieder huishouden. En wel hierom. Of een Quooker wel 100% veilig is, is een volkomen begrijpelijke vraag. Honderden mensen lopen jaarlijks brandwonden op door een ongeluk met kokend water. Vooral met jonge kinderen en kokend water is voorzichtigheid geboden. Bij Bemmel & Kroon kunnen we daarom niet vaak genoeg benadrukken dat een Quooker, náást heel handig, vooral ook een zeer veilige keuze is voor ieder huishouden. Dat heeft vier belangrijke redenen:

Een kindveilige bedieningsknop

De Quooker is voorzien van een uitgekiend beveiligingssysteem waardoor de Quooker nooit zomaar kokend water geeft. Voor kokend water moet je de bedieningsknop eerst twee keer indrukken en vervolgens draaien. Hierna stroomt het kokende water pas uit de kraan. Dit systeem is uitvoerig getest. Door de tegennatuurlijke druk-draai-beweging is de kans om de kokendwaterkraan ‘per ongeluk’ open te draaien zo goed als nihil. Door dit ingenieuze beveiligingssysteem zijn jonge, onderzoekende kinderen beschermd. Bovendien heeft de knop een lichtring. Deze lichtring gaat bij het tappen gloeien om de gebruiker te waarschuwen: pas op, ik geef kokend water!

Kraan beveiliging door een druk draaibewering en een lichtring

De Quooker heeft een geïsoleerde en draaibare kraanuitloop

Een geïsoleerde en draaibare kraan

Om het risico op verbranding door kolkend water nog kleiner te maken, zijn de Quookerkranen uitgerust met een paar subtiele handigheidjes. De kranen hebben een draaibare uitloop waarmee je heel precies kunt richten. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld een kruik of pan mat kokend water moet vullen. De uitloop is daarnaast bij alle modellen zeer goed geïsoleerd. Je kunt je hierdoor na het tappen van kokend water niet aan de uitloop van de Quooker branden.

Een Quooker kan niet omvallen

Een Quooker staat vast op het aanrechtblad waardoor hij niet omvallen. Een pan water die op het vuur staat kan dat wel, net als een waterkoker. Die twee veroorzaken verreweg de meeste ongelukken met kokend water. Jonge kinderen kunnen bijvoorbeeld het loshangende snoer van de waterkoker beetpakken en het water over zich heen trekken. Of doordat je de pan per ongeluk van het vuur stoot. zulke ongelukken zijn met een Quooker in huis simpelweg onmogelijk.

De kokendwaterstraal van de Quooker is niet massief maar bestaat uit allemaal kleine druppeltjes

Een niet-massieve kokendwaterstraal

Vanwege de beveiligde bedieningsknop en de gloeiende lichtring is het niet voor de hand liggend, maar stel dat je je handen onder de kokendwaterstraal houdt. Dan zul je nog vóórdat je je echt brandt je handen hebben teruggetrokken. Dat komt omdat de kokenwaterstraal weliswaar heet, maar niet massief is. Hij bestaat uit allemaal kleine druppeltjes. Dat maakt een enorm verschil met de massieve plens water die je over je heen krijgt als een waterkoker of pan met kokend water omvalt. Deze kunnen in één klap ernstige brandwonden veroorzaken.