Wasprogramma’s: welk wasmachine programma kiezen?

Elke wasmachine biedt een veelvoud aan wasprogramma’s. Maar welk wasprogramma kies je nu voor welke kleding? Zo zijn er standaard wasprogramma’s voor katoen, gemende was, fijnwas en synthetisch wasgoed. Daarnaast zijn er vaak nog speciale programma’s of voor een bepaald soort wasgoed. Controleer voor je jouw kleren gaat wassen altijd hoe je kleding gewassen mag worden. Dit doe je door de wassymbolen op het label in jouw kledingstuk te controleren. Hier pas je het wasprogramma vervolgens op aan.

Wasgoed sorteren? Jazeker, als je van je kleding houdt.

Wasgoed sorteren?

Waarom kan al mijn kleding in de wasmachine niet gewoon bij elkaar?
Wasgoed sorteren is een belangrijk onderdeel van het wassen van kleding. Want door de wasvoorschriften te negeren en alles bij elkaar in de wasmachine te stoppen krijg je niet de beste resultaten. Sorteer je was daarom op materiaal en kleur en kies vervolgens de juiste wasprogramma’s.

Zo zullen sommige stoffen als ze op een verkeerd programma worden gewassen beschadigen of vaal worden. Zeker bij stoffen als wol, zijde of viscose is de kans groot dat deze krimpen of beschadigd raken als deze met andere kledingstukken in de trommel worden gepropt. Er zijn zelfs weefsels die zó teer zijn dat ze helemaal geen water verdragen. Deze kunnen daarom alleen chemisch gereinigd worden bij een stomerij.

Controleer en sorteer

Check de wasvoorschriften in je kleding en sorteer je wasgoed op materiaal en kleur
De keuze voor een bepaald wasprogramma is afhankelijk van de soort wasgoed en de kleur. Daarom is het verstandig eerst de symbolen en wastemperatuur op de waslabels van je kledingstukken te controleren. Hierna sorteer je de was op katoen, synthetisch en fijn wasgoed. En gebruik je speciaal wasmiddel voor witte was, bonte was of donkere was, dan is het sorteren op kleur ook van belang. Maar ook bij het gebruik van een universeel wasmiddel, blijft wit wasgoed mooier als je het niet samen met donkere of gekleurde kleding wast. Na deze voorsortering kun je soortgelijk wasgoed met hetzelfde programma op dezelfde temperatuur wassen.

Heb je hierdoor niet voldoende wasgoed om je wasmachine te vullen of hebt en geen zin om je wasgoed te sorteren? Kies dan voor een gemengd programma op lage temperatuur. Omdat dit programma met een halvolle trommel wast is het geschikt voor een mix van katoen en synthetisch wasgoed. Delicate kleding zoals wol of zijde moet je altijd apart wassen.

Controleren de wasvoorschriften op het kledinglabel.Controleren de wasvoorschriften op het kledinglabel.
Je kleding langer als nieuw houden? Sorteer deze dan op materiaal en kleur.Je kleding langer als nieuw houden? Sorteer deze dan op materiaal en kleur.

De wassymbolen op het kledinglabel geven precies aan welk programma en welke temperatuur voor jouw kledingstuk geschikt is. Zo kun je de wastrommel gerust helemaal vullen met beddengoed om deze op zestig graden met een katoenprogramma te wassen. Echter moet je gordijnen bijna altijd in een half gevulde trommel met een antikreukprogramma op dertig graden wassen.

Wasmachine kopen?

Ben je toe aan een nieuwe wasmachine? Lees dan op deze pagina welke wasprogramma’s er zijn en beslis vervolgens welke wasprogramma’s voor jou belangrijk zijn. Kies daarna een wasmachine die aan al jouw wasbehoeften voldoet. Bij Bemmel & Kroon heb je keuze uit een enorme aanbod van A-merken als Miele, Bosch, AEG, Samsung, Siemens en LG. Deze koop je bij ons bovendien voor de laagste internetprijs. Ook vind je bij onze wasmachine aanbiedingen. Op deze modellen ontvang je extra kassakorting.

Wasmachine aanbod tonen

Standaard wasprogramma’s

Hoewel elke wasmachine weer andere opties biedt, beschikken alle wasmachines over standaard wasprogramma’s. Deze programma’s bieden een betrouwbare manier om kleding schoon te maken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het beschadigen van de stof. Bekendste voorbeelden zijn het katoen, gemengd, wol en synthetisch wasprogramma. Hiervan heeft elk programma zijn eigen programmaduur, toerental, temperatuurverloop en bepaalde trommelbewegingen.

Katoenprogramma

Het katoenprogramma is ideaal voor handdoeken, beddengoed, katoenen kleding en linnen.

Het katoenprogramma gebruik je voor het wassen van katoenen wasgoed, zoals handdoeken, beddengoed, keukentextiel, katoenen kleding en linnen. Bij dit programma stel je de temperatuur zelf in. Om katoenen beddengoed, handdoeken, keukentextiel en onderbroeken hygiënisch te wassen, kies je voor 60 graden Celsius. Katoenen kleding zoals overhemden, broeken en shirts was je op 30 of 40 graden. Verder centrifugeer je katoen op 1400 of 1600 toeren, zodat deze sneller droog is. Overigens verbruikt een katoenwas het minste energie en water.

Synthetisch / Anti-kreuk / Kreukherstellend / EasyCare

Het synthetisch wasprogramma wordt ook wel anti-kreuk, kreukherstellend of EasyCare programma genoemd.

Gebruik het synthetisch programma voor synthetische stoffen zoals polyester, polyamide, acryl, nylon, etc. Synthetische kleding was je het beste op een lage temperatuur van hooguit 40°C. Want op hogere temperaturen kunnen synthetische stoffen krimpen. Overigens is het bij dit programma aan te raden de trommel maar voor de helft van het maximaal aantal kilo’s (vulgewicht) te vullen. Verder gebruiken sommige machines stoom om kreuken te verminderen. Of de trommel blijft in beweging tot je de was uit de machine haalt. Gemiddeld duurt het programma ruim 2 uur.

Wolprogramma

Het wolwasprogrammais geschikt voor kasjmier, lamswol, angora en andere wolsoorten.

Elke wasmachine heeft een wolwasprogramma. Dit wolprogramma draait alleen op lage temperaturen. Voor kasjmier, lamswol en angora is dit 30 graden, voor alle andere wolsoorten 40 graden. Wol kouder wassen heeft geen zin, aangezien de vezels van koud leidingwater schrikken. Hiervan gaat het wollen kledingstuk krimpen. Verder heeft wol om in de trommel rond te draaien veel ruimte nodig. Daarom belaad je de machine bij het wolprogramma maximaal voor een kwart of tot twee kilogram met wol. Indien er in een wollen kledingstuk teveel water achterblijft, kan het tijdens het drogen zijn vorm verliezen. Centrifugeer wol daarom op 1200 tpm (toeren per minuut).

Fijne was / delicaat / zijde

Het fijne was wasprogramma wordt ook wel een delicaat of zijde programma genoemd.

Het fijnwasprogramma is een programma voor fijne stoffen zoals zijde, viscose of andere delicate stof. Denk hierbij aan tere materialen, zoals lingerie, jurken en gordijnen. Verder wast dit programma op een lage temperatuur van 30 tot maximaal 40 graden. Overigens kun je het beste kleine hoeveelheden wassen. Zo voorkom je te veel wrijving tussen textiel met vroegtijdige slijtage van je kleding als gevolg. Daarom vul je de wastrommel bij fijne was maximaal tot de helft. Bij het fijnwasprogramma draait de trommel minder intensief en centrifugeert deze op een laag toerental. Op het waslabel herken je fijne was aan twee streepjes onder de wastobbe.

Het gemengde was programma is geschikt voor een mix van katoen, linnen en synthetisch wasgoed.

Gemengde was/mix programma

Voor als je een keer geen zin of tijd hebt om je wasgoed te sorteren.
Het mix- of gemengde was programma is geschikt voor een mix van katoen, linnen en synthetisch wasgoed. Hierbij is het verstandig je wasmachine maar voor de helft te vullen. Verder werkt dit programma tot 60 graden, maar kun je kleding beter op 30 graden wassen. Ook centrifugeert het gemengde was programma iets minder hard. Daardoor komt het wasgoed wat minder droog uit de trommel. Het mix programma duurt gemiddeld ruim 2 uur.

Speciale wasprogramma’s

Naast standaard wasprogramma’s vind je op je wasmachine vaak nog veel meer programma’s. Bij de meeste nieuwe wasmachines zien we onderstaande speciale programma’s dan ook steeds vaker terug. Afhankelijk van wat en hoe je precies wast bieden deze wasprogramma’s een mooie aanvulling op jouw wasroutine.

Voorwasprogramma

Een voorwasprogramma spoelt teveel stof of zand weg.

Als de kleding erg vies is, wordt een voorwas aanbevolen. Dit wasprogramma zal het wasgoed eerst laten inweken waardoor het ergste vuil oplost. Gebruikt tijdens de voorwas slechts een kwart van de hoeveelheid aan wasmiddel die je normaal gebruikt. De meeste wasmachines beschikken tegenwoordig over een voorwasprogramma. Ook is het programma te combineren met een wasprogramma voor de donkere of gekleurde was, fijne was en het handwas programma. Daarnaast kan dit wasprogramma gebruikt worden voor grotere stukken textiel, zoals gordijnen.

Anti-allergie / Hygiëne-programma

Het anti-allergie of hygiëne-programma is ideaal voor het wassen van babykleertjes.

Het anti-allergie of hygiëne-programma wast voor langere tijd op hoge temperatuur. Om het wasgoed goed uit te spoelen gebruikt dit wasprogramma meer water. Hierdoor blijven er geen wasmiddelresten op de kleding achter. Daarom is dit programma ideaal om hygiënisch te wassen. Maar ook om allergenen zoals huismijt, pollen of dierenharen uit kleding te verwijderen. Om bacteriën te doden wast het anti-allergie programma bovendien op een hogere temperatuur. Dit programma is daarom ideaal voor het wassen van babykleertjes, of als je niet goed tegen wasmiddel kunt.

Eco-programma om energie te besparen

Gebruik het eco-programma om energie en water te besparen.

Wil je zuiniger wassen, kies dan een Eco-programma. Dit programma bespaart op water en energie, maar duurt wel langer dan een standaard programma. Moderne wasmachines hebben een Eco 40-60 graden programma of een eco-stand die je met een andere wasprogramma kan combineren. Oudere machines hebben vaak een Eco-katoen programma. Daarmee was je tot maximaal 60 graden Celsius. Over het  algemeen bespaar je door op een lagere temperatuur te wassen veel energie. Immers is voor het wassen van kleding 30 graden voldoende.

Kort programma / Speed / Quick / Express

Met een kort, speed, quick of express programma was je een stuk sneller dan normaal.

Wanneer je haast hebt en nog snel schone kleding nodig hebt kies je voor een kort programma. Daarmee was je een stuk sneller dan normaal. Bijna alle wasmachines hebben tegenwoordig een kort programma van 15 of 30 minuten. Hiermee fris je een muf shirt op dat geen vlekken heeft. Maar houd er wel rekening mee dat je was minder goed wordt gespoeld en dat je meer energie verbruikt.

Stoomprogramma voor minder kreukels

Wasmachine trommel met stoom functie.

Bij wasmachines met een stoomprogramma worden kreukels met stoom verminderd. Bijvoorbeeld als je overhemden wast en niet van strijken houdt. De wasmachine voegt tijdens of na het wassen stoom toe waardoor je sneller klaar bent met strijken. Er zijn ook wasautomaten die de stoomfunctie gebruiken om een muf shirt op te frissen en muffe luchtjes te verwijderen.

Wasgoed specifieke wasprogramma’s

Sommige wasmachines beschikken over wasgoed specifieke wasprogramma’s. Deze programma’s zijn speciaal geschikt voor een bepaald type materiaal of wasgoed. Vaak mag je zo’n speciaal wasprogramma niet draaien met een volle trommel. Een aantal van deze programma’s zullen we hieronder kort toelichten:

Jeans programma

Het jeans-programma is speciaal voor spijkerbroeken en donkere kleding.

Een comfortabele jeans mag in geen enkele kledingkast ontbreken. Hoewel Jeans erg duurzaam is vereist het wassen ervan wel een specifieke aanpak. Daarom hebben sommige wasmachines een speciaal wasprogramma voor je jeans/spijkerbroek. Dit programma gebruikt meer water en telt meer spoelgangen. Hiermee wordt voorkomen dat er zichtbare wasmiddelresten achterblijven. De eerste keer was je je jeans het best alleen zodat de kleuren niet uitlopen. Daarna kan je hem samen met donkere kleren wassen. Keer het wasgoed binnenstebuiten en gebruik het liefst vloeibaar wasmiddel. Laat jeans plat op een handdoek drogen.

Tip: was je jeans enkel als het écht moet. Hoe minder vaak je je jeans wast, hoe langer hij zijn vorm behoudt. Dat geldt in het bijzonder voor jeans die niet werd voorgewassen.

Outdoor wasprogramma

Het outdoor wasprogramma is speciaal voor functionele kleding.

Het Outdoor wasprogramma is ideaal voor het wassen van functionele waterbestendige kleding zoals werkkleding, outdoorkleding en skikleding. Met dit programma behoudt zelfs veel gedragen kleding op de lange termijn de effectieve eigenschappen, zoals het ademende, sneldrogende of waterdichte vermogen.

Wil je je kleding juist waterdicht maken, voeg dan impregneermiddel toe. Hiermee maak je jouw kleding weer helemaal waterafstotend. Zo maak je je regenjas, winterjas, skijas, motorjack, zeilkleding, regenbroek of fleecejack weer helemaal klaar voor het nieuwe buitenseizoen. Bij een waterdichtheidsbehandeling is de maximale lading van de wasmachine vaak 1 kg. Het waterafstotende middel voeg je toe in het vakje voor de wasverzachter.

Gordijnen en vitrage

Omdat je gordijnen en vitrage niet zo vaak wast worden ze op den duur erg stoffig.

Omdat je gordijnen en vitrage niet zo vaak wast worden ze op den duur erg stoffig. Daarom wast dit wasprogramma de gordijnen eerst goed voor en spoelt ze vervolgens grondig na.

Overhemden programma

Bij het overhemden-programma wordt wasgoed voorzichtiger gewassen en gecentrifugeerd.

Bij een speciaal overhemden-programma wordt wasgoed voorzichtiger gewassen en gecentrifugeerd. Dit wasprogramma werkt vaak met een lager toerental, zodat overhemden minder gekreukt uit de trommel komen. Dit bespaart je een lange strijksessie.

Opties wasprogramma aanpassen

Elk wasprogramma heeft zijn eigen toerental, temperatuurverloop, waterverbruik, programmaduur en trommelbewegingen. Met onderstaande opties pas je een wasprogramma op 1 of meer van die onderdelen naar wens aan.

Met deze optie wordt er een voorwas aan het programma toegevoegd. Dit is vooral handig om stof of zand weg te spoelen, voordat het wasprogramma begint.

Deze optie gebruikt meer water voor de wasbeurt. Kies voor deze optie als er zichtbare wasmiddelresten op je wasgoed achterblijven, of als de wasmachine (te) spaarzaam water gebruikt.

Met deze optie wordt het geselecteerde wasprogramma verkort. Hoeveel tijd er van het programma af gaat is afhankelijk van het gekozen programma. Andere namen voor deze optie zijn ook wel: SpeedPerfect, VarioSpeed, Fast Plus, FlexTime of gewoon Tijdbesparen.

Hoewel het programma ermee wordt versneld maakt het je wasgoed wel minder goed schoon. Verder spoelt en centrifugeert de machine minder waardoor je geen energie bespaart. Daarom is deze optie alleen geschikt voor was die niet zo vuil is.

Hiermee laat het wasprogramma zuiniger draaien. Daarvoor wast het programma op een lagere temperatuur waardoor het energie bespaart.

Omdat de machine met deze optie minder hard centrifugeert is hij stiller. Hierdoor duurt het wasprogramma vaak wel langer.

Deze optie is vooral geschikt voor kwetsbare kleding. Hiermee maakt de trommel minder bewegingen en duurt het wasprogramma korter.

Ook met deze optie centrifugeert de machine minder hard. Omdat het wasgoed natter uit de trommel komt kreukt het minder. Het kan dan kreukvrij aan de waslijn drogen.

Opties om je wasprogramma op 1 of meerdere onderdelen aan te passen.