Keukenkast scharnieren en open mechanismes

Keukenkasten zijn essentiële onderdelen van elke keuken. De functionaliteit en toegankelijkheid van deze kasten worden in hoge mate bepaald door de gebruikte scharnieren en open mechanismes. Op deze keukenadvies pagina worden verschillende soorten scharnieren en open mechanismes voor laden en keukenkastjes besproken, inclusief de voordelen van elk type. Dit helpt bij het maken van een weloverwogen keuze bij het ontwerpen of renoveren van uw keuken.

Installatie opliggende potscharnieren keukenkast

Keukenkast scharnieren

In de wereld van keukenontwerp worden scharnieren vaak over het hoofd gezien, maar hun belang kan niet worden onderschat. Keukenkast scharnieren zijn cruciaal voor de functionaliteit en duurzaamheid van keukenkasten. Deuren van keukenkasten zijn vaak voorzien van potscharnieren. Zij zijn de verborgen werkpaarden die zorgen voor het soepel openen en sluiten van de kastdeuren. Dit type scharnier biedt in vergelijking met keukendeur en pianoscharnieren de volgende voordelen:

 • Aanpasbaarheid: Potscharnieren zijn in drie richtingen verstelbaar. Hierdoor sluiten ze perfect aan bij de deur en het kastframe.
 • Sterkte: Ze zijn zeer sterk en duurzaam, ideaal voor het dragen van zware keukenkastdeuren.
 • Esthetiek: Onzichtbaar bij een gesloten deur, wat zorgt voor een strakke en moderne uitstraling van het meubel.
 • Soft-Close Optie: Beschikbaar met een soft-close mechanisme, wat zorgt voor een zachte en stille sluiting van de deur.

Verschillende soorten potscharnieren

Bij Bemmel en Kroon maken wij onderscheidt tussen drie verschillende soorten potscharnieren: opliggend, inliggend en half opliggend. Dit heeft te maken met de wijze waarop uw kastdeur in of op uw kast dichtvalt.

Opliggend/voorliggend scharnier voor kasten in de keuken
Inliggend potscharnier voor keukenkastjes
Halfopliggende keukenkast scharnieren
 • Opliggende scharnieren worden gebruikt wanneer de deur voor de zijwanden van de kast hangt.
 • Inliggende scharnieren zijn ontworpen voor deuren die tussen de zijwanden van de kast hangen.
 • Halfopliggende scharnieren vinden hun toepassing wanneer het frontpaneel voor een middenwand ligt.
Lift-Up mechanismen voor klapdeuren.

Lift-Up mechanismen voor klapdeuren

Lift-Up mechanismen voor keukenkastjes, ook bekend als klepliftsystemen, zijn ontworpen om het gebruiksgemak en de toegankelijkheid van bovenkasten in de keuken te verbeteren. Ze worden gebruikt voor kastdeuren die omhoog geopend worden in plaats van naar de zijkant. Dit gebeurt met behulp van gasveren of een klepscharniermechanisme dat de deur iets naar voren en dan omhoog tilt.

Voordelen Lift-Up systemen:

 • Makkelijk te openen, zelfs met volle handen.
 • Gemakkelijk in de kast kijken zonder uw hoofd tegen het deurtje te stoten.
 • Ideaal voor keukens met beperkte ruimte omdat ze geen extra ruimte nodig hebben voor deurtjes die naar buiten openen.
 • Omdat er bij push-to-open Lift-Up systemen geen handgrepen nodig zijn bieden ze een strakke en moderne uitstraling.

Schuifdeur mechanismen

Schuifdeur mechanismen voor keukenkasten zijn een slimme en ruimtebesparende oplossing die bijdraagt aan de functionaliteit en het design van moderne keukens. Deze systemen maken het mogelijk om kastdeuren zijwaarts te schuiven in plaats van ze open te zwaaien. Daarom worden schuifdeuren vaak gebruikt in keukens waar ruimtebeperking een probleem is.

Schuifdeur mechanisme bij onderkastjes van een kookeiland.Schuifdeur mechanisme bij onderkastjes van een kookeiland.
Frame Rack bovenkastjes met schuifdeur.Frame Rack bovenkastjes met schuifdeur.

De voordelen van schuifdeur systemen:

 • De deuren glijden over metalen rails of geleiders, vaak aan de boven- en onderkant van de kast. Dit zorgt voor een soepele en stille beweging.
 • Gemaakt van materialen zoals staal of aluminium, zijn ze ontworpen om het dagelijks gebruik te weerstaan en lang mee te gaan.
 • Schuifdeuren bieden een strakke en moderne uitstraling en kunnen aan elke keukenstijl worden aangepast.
 • Ze bieden gemakkelijke toegang tot de inhoud van de kast zonder dat de deuren in de weg zitten.
 • Eenvoudig te personaliseren om aan specifieke designvoorkeuren te voldoen.

Pocketsysteem voor keukenkasten

Kasten met een pocketsysteem, ook wel bekend als inschuifdeurkasten, zijn een innovatieve oplossing voor ruimtebesparing en esthetiek in moderne interieurs. In dit systeem verdwijnen de kastdeuren volledig in de zijwanden van de kast wanneer ze geopend worden. Hierdoor ontstaat er een naadloze en opgeruimde uitstraling. Het pocketsysteem mechanisme is ideaal voor moderne keukens waar efficiënt ruimtegebruik en een strak design hoog in het vaandel staan.

Het pocketsysteem met gesloten kastdeuren.Pocketsysteem met gesloten kastdeuren.
Schuifdeuren openen al na een lichte aanraking.Schuifdeuren openen al na een lichte aanraking.
De deuren van de keukenkas verdwijnen door licht te schuiven ib de zijkant van het corpus.Deuren verdwijnen in de zijkant van het corpus.
In geopende toestand toont de kast zijn volledige functionaliteit.Geopend toont de kast zijn volledige functionaliteit.

Voordelen van een Pocketsysteem

Het pocketsysteem met inschuifdeuren.
 • Maximale ruimtebenutting
  Een pocketsysteem maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Doordat de deuren in de kast verdwijnen, blijft de volledige kastbreedte bruikbaar zonder dat deuren in de weg staan.
 • Strak en minimalistisch ontwerp
  Met een pocketsysteem behoren uitstekende kastdeuren tot het verleden. Dit zorgt voor een strakke en naadloze uitstraling, ideaal voor moderne en minimalistische keukenontwerpen.
 • Gemakkelijk toegankelijk
  De inhoud van de kast is eenvoudig toegankelijk doordat de deuren volledig verdwijnen. Dit maakt het makkelijker om bij de opbergplek te komen zonder dat u deuren hoeft te ontwijken.

Toepassingen van een Pocketsysteem

Pocketsysteem met barvakken (barkast)
 • Moderne keukens
  In een moderne keuken draagt een pocketsysteem bij aan een strakke, opgeruimde look. Het minimalistische design zonder zichtbare deuren past perfect bij hedendaagse interieurtrends.
 • Ruimtebesparende oplossingen
  Voor keukens met beperkte ruimte is een pocketsysteem een uitkomst. Deuren die in de kast verdwijnen nemen geen extra ruimte in beslag, wat vooral handig is in kleine keukens of appartementen.
 • Multifunctionele Ruimtes
  In multifunctionele ruimtes, zoals een open keuken die overloopt in de woonkamer, zorgt een pocketsysteem voor een georganiseerde en nette uitstraling, zelfs als de keuken in gebruik is.
Keukenkastjes met roldeurtjes.

Roldeuren voor keukenkasten

Roldeuren voor keukenkasten bieden een unieke en praktische oplossing voor het opbergen van keukenbenodigdheden. In plaats van traditionele scharnierende deuren, bewegen roldeuren verticaal of horizontaal en rollen ze in een compacte behuizing op. Dit type deur is ideaal voor keukens waar ruimte-efficiëntie en modern design van groot belang zijn. De belangrijkste voordelen van roldeuren hebben we hieronder voor u opgesomd:

 • Ruimtebesparend: Doordat de deuren in de kast verdwijnen nemen roldeuren bij het openen en sluiten geen extra ruimte in beslag. Dit maakt ze ideaal voor kleine keukens of keukens met beperkte bewegingsruimte.
 • Moderne en Strakke Uitstraling: Roldeuren geven keukens een modern en strak uiterlijk en zorgen voor een opgeruimd en georganiseerd aanzicht. Dit past perfect bij hedendaagse en minimalistische keukens.
 • Eenvoudig te Gebruiken: Roldeuren zijn gemakkelijk te openen en te sluiten, zelfs met één hand. Dit is vooral handig in drukke keukens waar snelheid en efficiëntie belangrijk zijn.
Soft-close keukenlades.

Soft-close lades

Soft-close lades zijn een populaire keuze in moderne keukens vanwege hun geavanceerde technologie die het sluiten van lades soepel en geruisloos maakt. Dit mechanisme, dat een demper gebruikt om de sluiting te vertragen, verhoogt het gebruiksgemak en draagt bij aan de duurzaamheid van zowel de lades als de keukenkasten.

Een keukenlade met een soft-close mechanisme biedt een combinatie van comfort, functionaliteit en duurzaamheid. Dit geruisloze en soepele sluitmechanisme maakt het een uitstekende keuze voor elke moderne keuken.

Of het nu gaat om onderkasten, hoge kasten of besteklades, soft-close lades verbeteren het dagelijks gebruiksgemak en dragen bij aan een georganiseerde en efficiënte keukenomgeving. Met een breed scala aan materialen en ontwerpen zijn deze lades aan te passen aan elke keukenstijl. Hierdoor zijn ze een waardevolle toevoeging aan elk keukendesign.

Meer open mechanismes

Naast de hierboven beschreven scharnieren en open mechanismes bieden we bij Bemmel & Kroon nog veel meer systemen voor het openen en sluiten van kasten en lades. Hiervan zijn de push-to-open, knock-to-open en tip-on systemen ideaal bij een greeploos keukenontwerp. Het verschil tussen deze mechanismen ligt in de manier waarop ze reageren op aanrakingen en hoe ze de lades of kastdeuren openen:

Push-to-open

Push-to-open mechanisme
 • Dit systeem maakt het mogelijk om lades en kastdeuren te openen met een zachte druk op het oppervlak.
 • Er zijn geen handgrepen of knoppen nodig, wat zorgt voor een strakke en moderne uitstraling.
 • Het mechanisme werkt vaak met een veer of magnetisch systeem dat de deur automatisch opent wanneer er lichtjes op gedrukt wordt.

Knock-to-open

Knock to open mechanisme
 • Hier opent u de lades of kastdeuren door erop te kloppen, vaak twee keer.
 • Het bevat een sensor die de trilling van het kloppen detecteert en vervolgens het mechanisme activeert om de deur of lade te openen.
 • Dit is handig wanneer u uw handen vol heeft en is ook een stijlvolle toevoeging aan een modern keukenontwerp.

Tip-On

Tip-On keukenlade
 • Dit is een mechanische openingsondersteuning voor greeploze lades en kastdeuren.
 • Een lichte druk op het front van de lade of deur is voldoende om het te openen.
 • Tip-On systemen zijn vaak uitgerust met een synchronisatiemechanisme dat zorgt voor een betrouwbare werking, zelfs bij bredere lades.
Klantwaardering
Kieskeurig
9,2
Qasa
9,4
Trustpilot
9
Maak een volledig vrijblijvende afspraak voor keukenadvies.

Vrijblijvend keukenadvies

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er diverse scharnieren en open mechanismes beschikbaar voor keukenkasten, elk met hun eigen voordelen en specifieke toepassingen. Bij het kiezen van het juiste type scharnier of mechanisme moet rekening worden gehouden met factoren zoals gebruiksgemak, esthetiek en ruimtebeperkingen. Door de juiste keuze te maken, kan de functionaliteit en levensduur van keukenkasten aanzienlijk worden verbeterd.

Wilt u advies om de perfecte oplossingen voor uw keuken te vinden? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek met onze keukenadviseurs. Zij helpen u graag bij ontwerpen van een functionele droomkeuken, met een op uw keukenruimte afgestemde praktische indeling.

Maak gelijk een afspraak

Onze keukenkast gids

Duik dieper in de wereld van keukenkasten met onze uitgebreide lijst van gerelateerde informatie. Of u nu zoekt naar de afmetingen van keukenkastjes, de nieuwste trends in kastdesigns wilt ontdekken, of advies nodig hebt over het kiezen van het juiste materiaal voor uw keukenkastjes, hieronder vindt u alles wat u moet weten.