Keukenkast verlichting

Transformeer uw keuken met slimme lichtoplossingen
Keukenkast verlichting is meer dan alleen een praktische toevoeging; het is de sleutel tot een functionele en sfeervolle keuken. Of u nu uw werkbladen optimaal wilt verlichten, een gezellige sfeer wilt creëren of de inhoud van uw kasten beter zichtbaar wilt maken, de juiste verlichting maakt het verschil. In dit artikel ontdekt u de diverse soorten keukenkast verlichting en hoe deze uw keuken kunnen transformeren tot een stijlvolle en efficiënte ruimte.

Soorten verlichting keukenkast

Er zijn diverse soorten verlichting die worden gebruikt om keukenkasten te verlichten, elk met hun eigen specifieke toepassingen en voordelen. Door te kiezen voor de juiste keukenkast verlichting creëert u eenvoudig unieke lichtsituaties. Werklicht of sfeerlicht, volledig afgestemd op uw individuele stemming. Hieronder hebben we de belangrijkste soorten verlichting voor keukenkasten kort voor u toegelicht.

Onderbouwverlichting

Onderbouwverlichting

Onderbouwverlichting, ook wel werkbladverlichting genoemd, wordt geïnstalleerd onder de bovenkasten om het werkblad te verlichten. Dit type verlichting is ideaal voor taken zoals snijden en voorbereiden van voedsel, omdat het direct licht biedt zonder schaduwen.

Binnenkastverlichting

Binnenkastverlichting

Binnenkastverlichting is ontworpen om de inhoud van de kasten te verlichten. Hierdoor wordt het vinden en te organiseren van keukengerei een stuk gemakkelijker. Voor dit type verlichting zijn LED-strips en puck-lampen populaire opties.

Bovenkastverlichting

Bovenkastverlichting

Bovenkastverlichting wordt bovenop de kasten geplaatst en creëert een zachte gloed. Dit geeft de keukenruimte een warme en uitnodigende sfeer. Omdat dit type verlichting meer decoratief is wordt het vaak gebruikt in combinatie met andere verlichtingsopties.

Greeplijstverlichting

Greeplijstverlichting

Greeplijstverlichting biedt een subtiele en stijlvolle manier om keukenkasten te accentueren, met LED-strips die een zwevend effect creëren en de sfeer verhogen. Het is zowel praktisch als esthetisch een verrijking voor elke keuken.

Ladeverlichting

Ladeverlichting

Ladeverlichting in de keuken zorgt voor een heldere inhoudsweergave, waardoor u gemakkelijk keukengerei kunt vinden en pakken. Deze verlichting is vaak geïntegreerd met sensoren die automatisch aan- en uitgaan bij het openen en sluiten van lades.

Vitrinekast verlichting

Vitrinekast verlichting

Vitrinekast verlichting, vaak gerealiseerd met LED-strips, verbetert de zichtbaarheid en schoonheid van uw tentoongestelde items. Het biedt een sfeervolle gloed en maakt uw vitrinekast het middelpunt van aandacht.

Meer keukenverlichting

Hierboven hebben we voor u de verschillende soorten keukenkast verlichting toegelicht. Elk type heeft zijn eigen unieke toepassingen en voordelen. Voor een uitgebreider overzicht van keukenverlichting, inclusief andere soorten verlichting voor in de keuken, verwijzen we u graag naar onze keukenadvies pagina “Keukenverlichting”. Hier komen ook de nis verlichting, plintverlichting, regaalverlichting, de plafondlamp, wandlamp en andere verlichtingsbronnen voor de keuken uitgebreid aan bod.

Ontdek alle keukenverlichting

Waarom is keukenkast verlichting belangrijk?

Keukenkast verlichting speelt een cruciale rol in het verbeteren van zowel de functionaliteit als de esthetiek van uw keuken. Hier zijn enkele redenen waarom het zo belangrijk is:

De juiste lichtkleur voor keukenkast verlichting

De lichtkleur, ook wel bekend als kleurtemperatuur, wordt gemeten in Kelvin (K) en heeft een aanzienlijke invloed op de sfeer en functionaliteit van uw keuken. Hier zijn de drie belangrijkste categorieën van lichtkleur:

Warm Wit (2700K - 3000K)

Warm wit keukenlicht (2700K - 3000K)
 • Sfeer: Warm wit licht creëert een gezellige en uitnodigende sfeer, ideaal voor woonruimtes zoals de keuken.
 • Gebruik: Deze kleurtemperatuur is perfect voor sfeerverlichting in keukenkasten, zoals bovenkast verlichting of accentverlichting in vitrinekasten.
 • Voorbeeld: Het geeft een gelige tint die vergelijkbaar is met traditionele gloeilampen, wat een huiselijke en comfortabele omgeving bevordert.

Neutraal Wit (3500K - 4100K)

Neutraal Wit keukenlicht (3500K - 4100K)
 • Sfeer: Neutraal wit licht biedt een gebalanceerde en natuurlijke lichtweergave die helder maar niet te koel is.
 • Gebruik: Ideaal voor werkverlichting onder kasten en in keukenkasten waar helder en duidelijk licht nodig is.
 • Voorbeeld: Deze kleur is vergelijkbaar met daglicht op een bewolkte dag en is uitstekend geschikt voor algemene verlichting in de keuken.

Koel Wit (5000K - 6500K)

Koel wit keukenlicht (5000K - 6500K)
 • Sfeer: Koel wit licht heeft een heldere, blauwachtige tint die een energieke en moderne uitstraling geeft.
 • Gebruik: Geschikt voor taakverlichting waar maximale helderheid vereist is, zoals werkbladen en kookeilanden.
 • Voorbeeld: Deze kleurtemperatuur lijkt op helder daglicht en wordt vaak gebruikt in commerciële keukens en werkruimtes.

Hoe helderheid de sfeer beïnvloedt

De helderheid van de verlichting wordt gemeten in lumen (lm) per vierkante meter en bepaalt hoe intens het licht is. De juiste helderheid is afhankelijk van de specifieke toepassing en de hoeveelheid licht die nodig is in verschillende delen van de keuken.

Accentverlichting voor een gezellige sfeer in uw keuken.Accentverlichting benadrukt decoratieve elementen en creëert een gezellige sfeer.
Werkverlichting voor voedselbereiding en andere keukentaken.Verlichting onder bovenkasten en op werkbladen moet tijdens het koken helder genoeg zijn.

Accentverlichting (150 – 300 lm per vierkante meter)

 • Toepassing: Accentverlichting in vitrinekasten, bovenkasten of plinten dient om decoratieve elementen te benadrukken en een gezellige sfeer te creëren.
 • Aanbeveling: Kies voor verlichting met een lagere lumen output om een subtiele en uitnodigende gloed te geven zonder te fel te zijn.

Werkverlichting (300 – 500 lm per vierkante meter)

 • Toepassing: Verlichting onder bovenkasten en op werkbladen moet helder genoeg zijn om voedselbereiding en andere keukentaken veilig en efficiënt uit te voeren.
 • Aanbeveling: Gebruik heldere LED-strips of spots met een hoge lumen output voor een goed verlichte werkruimte.

Algemene Verlichting (200 – 400 lm per vierkante meter)

 • Toepassing: Voor algemene verlichting binnen keukenkasten en lades is een middelmatige helderheid voldoende om de inhoud goed zichtbaar te maken zonder te overweldigen.
 • Aanbeveling: Inbouwspots of LED-panelen met een gemiddelde lumen output zijn ideaal voor dit doel.
Combineren van lichtkleur en helderheid.

Combineren van lichtkleur en helderheid

Voor de beste resultaten in uw keuken is het belangrijk om lichtkleur en helderheid strategisch te combineren:

 • Warm wit licht (2700K – 3000K) met lage tot middelmatige helderheid (150 – 300 lm) voor sfeerverlichting.
 • Neutraal wit licht (3500K – 4100K) met middelmatige helderheid (200 – 400 lm) voor algemene verlichting in kasten en lades.
 • Koel wit licht (5000K – 6500K) met hoge helderheid (300 – 500 lm) voor werkverlichting op werkbladen en kookeilanden.

Door deze combinaties te gebruiken, kunt u een keuken creëren die niet alleen functioneel is, maar ook een aangename en esthetisch aantrekkelijke omgeving biedt. Of u nu aan het koken bent, een maaltijd serveert of gewoon van de sfeer wilt genieten, de juiste keukenkast verlichting maakt het verschil.

De voordelen van LED verlichting.

De voordelen van LED-verlichting

LED-verlichting biedt tal van voordelen voor zowel huishoudelijk als commercieel gebruik. Een van de grootste voordelen is de energie-efficiëntie:

 • LED-lampen verbruiken tot 80% minder energie dan traditionele gloeilampen, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op de energierekening.
 • Daarnaast hebben LED-lampen een veel langere levensduur, vaak tot wel 25.000 tot 50.000 uur, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden en bijdragen aan minder afval.
 • Ook produceert LED-verlichting ook minder warmte, wat de veiligheid verhoogt en het comfort verbetert, vooral in warme omgevingen.
 • Verder zijn LED-lampen verkrijgbaar in diverse kleuren en helderheidsniveaus, waardoor ze flexibel inzetbaar zijn voor verschillende toepassingen en sferen.
 • Tot slot bevatten LED-lampen geen schadelijke stoffen zoals kwik, wat beter is voor het milieu.

Veelgestelde vragen over keukenkast verlichting

Door deze veelgestelde vragen en antwoorden te overwegen, kunt u beter geïnformeerd beslissingen nemen over de verlichting van uw keukenkasten. Hierdoor wordt uw nieuwe droomkeuken functioneler, energiezuiniger en aantrekkelijker.

De beste verlichting voor keukenkasten hangt af van uw specifieke behoeften en voorkeuren. LED-verlichting wordt vaak als de beste optie beschouwd vanwege de energie-efficiëntie, lange levensduur en veelzijdigheid. LED-strips zijn ideaal voor onderbouwverlichting en binnenkasten, terwijl LED-spots beter geschikt zijn voor gerichte taakverlichting.

Het installeren van keukenkast verlichting kan eenvoudig zijn, afhankelijk van het type verlichting. Hier zijn enkele basisstappen:

 1. Voorbereiding: Meet de ruimte op en bepaal waar de verlichting moet komen.
 2. Montage: Bevestig de verlichting (zoals LED-strips of spots) onder of in de kasten met behulp van de meegeleverde montagematerialen.
 3. Bekabeling: Verberg de bedrading netjes en sluit de verlichting aan op een stroombron. Gebruik eventueel een transformator voor LED-verlichting.
 4. Veiligheid: Schakel de stroom uit voordat u begint en controleer alles grondig na installatie.

De beste kleur licht voor keukenkast verlichting hangt af van de gewenste sfeer en functionaliteit:

 • Warm wit (2700K – 3000K): Creëert een gezellige en uitnodigende sfeer, ideaal voor sfeerverlichting.
 • Neutraal wit (3500K – 4100K): Biedt een gebalanceerde lichtkleur die geschikt is voor algemene verlichting en werkverlichting.
 • Koel wit (5000K – 6500K): Helder en energiek licht, perfect voor taakverlichting op werkbladen en kookeilanden.

Het onderhoud van keukenkast verlichting is relatief eenvoudig:

 1. Reiniging: Maak de lampen en armaturen regelmatig schoon met een zachte, droge doek om stof en vet te verwijderen.
 2. Controle: Controleer periodiek of alle lampen goed werken en vervang defecte lampen direct.
 3. Inspectie: Kijk na of de bedrading en bevestigingen nog stevig en veilig zijn.

Ja, veel LED-verlichting en sommige CFL-lampen zijn compatibel met dimmers. Het gebruik van dimbare verlichting biedt flexibiliteit om de lichtintensiteit aan te passen aan verschillende situaties, zoals fel licht voor koken en zacht licht voor een ontspannen sfeer.

Ja, sensorverlichting is een uitstekende optie voor keukenkasten, vooral voor lades en binnenkasten. Sensorverlichting gaat automatisch aan wanneer de kastdeur of lade wordt geopend en uit wanneer deze wordt gesloten, wat handig en energiezuinig is.

Om energie te besparen met keukenkast verlichting, kunt u:

 1. Kies LED-lampen: Deze zijn het meest energie-efficiënt.
 2. Gebruik sensoren: Hiermee gaat de verlichting alleen aan wanneer nodig.
 3. Installeer dimmers: Pas de helderheid aan naar de benodigde hoeveelheid licht.
 4. Maximaliseer natuurlijk licht: Maak gebruik van natuurlijk daglicht om de behoefte aan kunstmatige verlichting overdag te verminderen.
Veelgestelde vragen over keukenkast verlichting.
Klantwaardering
Kieskeurig
9,2
Qasa
9,4
Trustpilot
9
Maak een volledig vrijblijvende afspraak voor keukenadvies.

Vrijblijvend keukenadvies

Keukenkast verlichting speelt een cruciale rol in het verbeteren van zowel de functionaliteit als de sfeer van uw keuken. Door te kiezen voor energiezuinige opties zoals LED-lampen, en te letten op de juiste lichtkleur en helderheid, creëert u een efficiënte en uitnodigende keukenomgeving. Of het nu gaat om werkverlichting, sfeerverlichting of accentverlichting, de juiste keukenkast verlichting zorgt voor beter zicht, verhoogde veiligheid en een aangename sfeer.

Wilt u keukenadvies met een weldoordacht lichtplan voor uw keuken? Maak dan snel een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek met onze keukenspecialisten. Zij helpen u graag bij ontwerpen van een droomkeuken, met zowel functioneel werklicht als stijlvolle sfeerverlichting.

Maak gelijk een afspraak

Onze keukenkast gids

Duik dieper in de wereld van keukenkasten met onze uitgebreide lijst van gerelateerde informatie. Of u nu zoekt naar de afmetingen van keukenkastjes, de nieuwste trends in kastdesigns wilt ontdekken, of advies nodig hebt over het kiezen van het juiste materiaal voor uw keukenkastjes, hieronder vindt u alles wat u moet weten.