Recirculatie afzuigkappen: wat zijn ze en hoe werken ze?

Een recirculatie afzuigkap is een afzuigkap die de lucht in je keuken filtert en schoon terugblaast. Dit is handig als je geen luchtafvoer naar buiten hebt of wilt. Maar hoe werkt een recirculatie afzuigkap precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke soorten en modellen zijn er? Op deze adviespagina geven we je antwoord op al deze vragen.

Werking recirculatie afzuigkap.

Hoe werkt een recirculatie afzuigkap?

Een recirculatie afzuigkap zuigt de lucht boven het fornuis of de kookplaat op. De kookdampen en etensgeurtjes worden vervolgens door een of meerdere filters geleid. Hierbij heb je de keuze uit een koolstoffilter of plasmafilter. In aanschaf is het koolstoffilter het voordeligste filter. Dit filter absorbeert het vuil en de geurtjes uit de lucht. Koolstof heeft namelijk de eigenschap om vuil op te nemen. De gefilterde lucht wordt vervolgens weer de ruimte in geblazen. De lucht circuleert dus in je keuken. Vandaar de naam ‘recirculatie afzuigkap’.

Plasma filters werken op stroom en zijn duurder in aanschaf. Maar daar staat tegenover dat een plasmafilter vrijwel nooit hoeft te worden vervangen. Zo bespaar je de kosten van het kopen en vervangen van een koolstoffilter.

3 voordelen van een recirculatie afzuigkap?

Een recirculatie afzuigkap heeft een aantal voordelen ten opzichte van een luchtafvoer afzuigkap:

  • Een luchtafvoer afzuigkap voert de lucht naar buiten via een afvoerbuis. Dit betekent dat je een gat in de muur of het plafond moet hebben om de kookdampen en etensluchtjes af te voeren. Bij een recirculatie afzuigkap is dit niet nodig. Je kunt de afzuigkap dus overal plaatsen waar je wilt. Dit is vooral handig in appartementen of nieuwbouwhuizen, waar er niet altijd een luchtafvoersysteem aanwezig is.
  • Verder heb je bij recirculatie afzuigkappen geen last van warmte verliest. Dit in tegenstelling tot een luchtafvoer afzuigkap die de warme lucht uit je keuken naar buiten blaast. Bij een afzuigkap met luchtafvoer moet je dus meer stoken om je huis warm te houden. Omdat een recirculatie afzuigkap de warmte binnen houdt is dit beter voor het milieu en je energierekening.
  • Ook heb je bij een recirculatiemodel afzuigkap geen last van tocht. Als de wind precies op de afvoerbuis staat kan er bij een luchtafvoermodel namelijk koude lucht je keuken in waaien. Dit kan onaangenaam zijn in de winter. Met een recirculatie afzuigkap heb je hier geen last van, omdat er geen lucht naar buiten gaat.
Luchtafvoer gat in de buitenmuur.Bij recirculatie is een gat in de buitenmuur voor luchtafvoer overbodig.
Design recirculatiemodel eiland afzuigkap van Wave.Vrij te plaatsen recirculatiemodel eiland afzuigkap van Wave.

2 nadelen van een recirculatie afzuigkap?

Een recirculatie afzuigkap heeft ook een aantal nadelen ten opzichte van een luchtafvoer afzuigkap:

  • Een nadeel is dat je de koolstoffilters regelmatig moet vervangen. Gemiddeld gaat een koolstoffilter 6 maanden mee. Daarna is het filter verzadigd met vuil en geurtjes en werkt deze niet meer goed. Je moet dan dus nieuwe filters kopen en plaatsen. Dit kost tijd en geld.
  • Verder is het een nadeel dat een recirculatiemodel minder goed werkt dan een afzuigkap met luchtafvoer. Een recirculatie afzuigkap filtert rond de 85 procent van de geurtjes uit de kooklucht. Dit is minder dan bij een luchtafvoer afzuigkap, die bijna alle geurtjes verwijdert. Bovendien is de zuigkracht van een afzuigkap die recirculeert minder goed dan die van een luchtafvoer afzuigkap. De zuigkracht vermindert namelijk met 20 tot 30 procent als je de afzuigkap niet met luchtafvoer gebruikt. Dit betekent dat er meer kans is op vet- en vochtaanslag op je keukenkastjes en muren.
Voorbeelden van verschillende koolstoffilters.Voorbeelden van verschillende koolstoffilters.
Regeneratie design afzuigkap boven kookeiland.Een recirculatie afzuigkap werk minder goed maar biedt wel meer ontwerpvrijheid.

Welke afzuigkappen zijn geschikt voor recirculatie?

De meeste afzuigkappen die geschikt zijn voor luchtafvoer zijn ook geschikt voor recirculatie. Het ombouwen van een reguliere afzuigkap naar een recirculatiemodel doe je door een filter te plaatsen of gebruik te maken van een recirculatieset. Er zijn verschillende soorten en modellen afzuigkappen. Zo heb je onder andere de keuze uit wandschouw, schuine en eiland afzuigkappen. Deze zullen we hieronder dan ook in het kort toelichten. Daarnaast heb je bij Bemmel & Kroon keuze uit alle bekende merken, zoals Siemens, Etna, ATAG, Pelgrim, Bosch, Wave, AEGNovy en Whirlpool. Elk merk heeft zijn eigen kenmerken, zoals de vorm, de kleur, de breedte, de mogelijkheden en het energielabel. Hierbij is het van belang om een recirculatie afzuigkap te kiezen die bij je keuken en je wensen past.

Recirculatie wandschouw afzuigkap

Recirculatie wandschouw afzuigkap

Wandschouw afzuigkappen zijn afzuigkappen die aan de muur worden bevestigd. Ze hebben meestal een schuine of rechte vorm. Ze zijn geschikt voor kookeilanden of kookplaten die tegen de muur staan.

Schuine recirculatie afzuigkap

Recirculatie schuine afzuigkap

Schuine afzuigkappen zijn afzuigkappen die schuin aan de muur hangen. Ze hebben een modern design en geven je meer ruimte boven je kookplaat. Daarnaast zijn ze makkelijker schoon te maken dan rechte afzuigkappen.

Recirculatie eiland afzuigkap

Recirculatie eiland afzuigkap

Eiland afzuigkappen zijn afzuigkappen die boven een kookeiland hangen. Meestal hebben ze een ronde of vierkante vorm. Omdat ze de kooklucht van alle kanten opvangen zijn deze modellen ideaal voor open keukens.

Recirculatieset voor het ombouwen van een Etna afzuigkap.

Hoe bouw je een luchtafvoer afzuigkap om tot een recirculatie afzuigkap?

Je kunt een luchtafvoer afzuigkap ook ombouwen tot een recirculatie afzuigkap. Dit doe je door een recirculatieset te kopen en te installeren. Een recirculatieset bestaat uit een koolstoffilter en een afdekplaat. De afdekplaat sluit de afvoerbuis af, zodat de lucht niet naar buiten gaat. Het koolstoffilter plaats je in de afzuigkap, zodat de lucht gefilterd wordt. Je moet wel opletten dat je een recirculatieset koopt die geschikt is voor jouw afzuigkap. Want niet elke set past op elke afzuigkap.

Koolstoffilter VS Plasma filter

Koolstoffilter of Plasma filter?

Welk soort filter heeft jou voorkeur?
Bij een recirculatie afzuigkap wordt de lucht gezuiverd door een of meerdere filters. Hierbij kies je uit twee verschillende soorten filters, elk met zijn voor- en nadelen.

  • Het koolstoffilter neemt de vuile lucht op die door de afzuiging wordt opgezogen. Hierbij wordt het vuil in de opgezogen lucht geabsorbeerd. Vervolgens wordt de gezuiverde schone lucht weer in de ruimte teruggeblazen. Koolstof heeft namelijk de eigenschap om van zichzelf vuil op te nemen. Omdat dit vuil op de koolstoffilter achterblijft moet dit filter om de werkzaamheid te behouden regelmatig worden vervangen.
  • Plasma filters werken op stroom om kookluchtjes te zuiveren. Hoewel Plasma filters in aanschaf duurder zijn hoeven ze bijna nooit te worden vervangen. Zo bespaar je de kosten voor het kopen en vervangen van een koolstoffilter. Daarnaast elimineert het plasma filter niet alleen geuren maar ook de fijnstof, allergenen en ziekteverwekkers in jouw woning.
Klantwaardering
Kieskeurig
9,2
Qasa
9,4
Trustpilot
9

Nieuwe afzuigkap kopen?

Heb je in jouw keuken geen luchtafvoer naar buiten en wil je geen gat in jouw muur of plafond maken. Dan is een recirculatie afzuigkap voor jou wellicht de beste afzuigoplossing. Bijkomend voordeel is dan dat je geen last hebt van warmteverlies en tocht via het luchtafvoerkanaal. Wil je een nieuwe afzuigkap kopen zorg er dan voor dat de afzuigcapaciteit voldoende is voor jouw  keuken. Daarnaast moet hij natuurlijk aansluiten bij jouw keukenstijl, interieur en persoonlijke wensen.

Gelukkig vind je bij Bemmel & Kroon het grootste afzuigkappen aanbod met merken als Siemens, Novy, Etna, Pelgrim, Bosch, AEG, ATAG, Whirlpool en Wave. Bovendien koop je deze A-merken bij ons voor de laagste internetprijs. Verder vind je bij onze afzuigkap aanbiedingen recirculatie modellen met extra kassakorting.

Afzuigkappen bekijken