Bemmel & KroonThuiswinkel Waarborg

Beste koop vaatwasser

Kies een betere vaatwasser dan de “Beste koop vaatwasser”

Door een vaatwasser te kiezen uit de Top 10 of winnaar van de ‘Best Geteste vaatwassers’ en ‘Beste Koop vaatwasser’ volgens de Consumentenbond ben je verzekerd van een uitstekende vaatwasser. Bij deze uitgebreide test van de Consumentenbond wordt bij de categorie ‘Best geteste vaatwasser’ geen rekening gehouden met de prijs. In het geval van de ‘Beste koop vaatwasser’ wordt er zoals de naam al doet vermoeden wel rekening gehouden met de prijs. De Beste koop vaatwasser bied je hierdoor de beste prijs kwaliteit verhouding.

De beste koop vaatwasser kan nog beter!

Ik hoor je denken “Hoe kan de beste koop nu beter worden?”. Welnu dit kan dus echt. Bij de testresultaten van de Consumentenbond zie je dat de Bosch SMV46CX05N met een richtprijs van €580,- de winnaar is in de categorie Beste koop vaatwasser. In de categorie Best getest staat deze vaatwasser echter op nummer 5 en staat de Siemens SN657X01PN op nummer 1.
De prijs van de Siemens SN657X01PN is echter €1.000,- waardoor de Bosch SMV46CX05N toch de beste koop is geworden.
Alle vaatwassers die bij de testresultaten hoger staan dan nummer 5 zijn dus beter dan de beste koop vaatwasser.

 

Betere koop vaatwasser

Wij bieden de nummer 3 in de categorie Beste Getest aan voor bijna dezelfde lage prijs als de Beste Koop vaatwasser. De Bosch SMV46IX04N is bij Bemmel & Kroon namelijk te koop voor €599,- (na €100,- kasskorting) Zo koop je dus een betere vaatwasser voor een nog betere prijs-kwaliteit verhouding. Kies voor een betere vaatwasser dan de “Beste koop inbouw vaatwasser”.

De Bosch SMV46IX04N heeft t.o.v. de Bosch SMV46CX05N o.a. de volgende voordelen:

 • Geluidsniveau van 44 dB in plaats van 46 dB
 • Beter wasresultaat
 • Beter droogresultaat
 • Rackmatic: in hoogte verstelbare bovenkorf 3 standen
 • VarioFlex korven (luxere korven 4 neerklapbare borden rekken i.p.v 2)
 • Vario Bestekkorf
 • Variospeed Plus i.p.v. Variospeed (Plus is beter en sneller)
 • Bekijk hieronder alle voordelen

Draai je telefoon voor een betere weergave van onderstaande tabel

Siemens SN657X01PN Best geteste vaatwasser Slimste koop vaatwasser Bemmel & Kroon - De Bosch SMV46IX04N Bosch SMV46CX05N beste koop vaatwasser Nummer 6 uit de test - De Siemens SN636X00IE
Vaatwasser  Siemens SN657X01PN
Bestellen
Bosch SMV46IX04N
Bestellen
Bosch SMV46CX05N
Bestellen
Siemens SN636X00IE
Bestellen
Winnaar Best Getest Allerbeste koop Beste Koop
Nummer in test 1 3 5 6
Testoordeel  7,9  7,3 6,9 6,9
Wassen 8,2 7,9 7,7 7,7
Drogen 9,8 8,3 7,1 7,5
Programmaduur 4,6 3,8 3,6 3,8
Energieverbruik 8,6 7,7 7,8 7,6
Waterverbruik 6,5 5,8 6,3 6,1
Gebruiksgemak 6,6 6,3 5,7 6,2
In- en uitruimen 6,9 6,9 5,5 6,2
Rekken 6,9 6,9 5,5 6,9
Geluid 6,9 6,9 6,2 5,6
Constructie/afwerking 6,9 6,9 6,9 5,5
Aantal couverts 13 13 13 13
Bestek korf × × ×
Flexibele korf ×
Bron: Consumentenbond

De juiste vaatwasser kiezen

Welke vaatwasser past het best bij jou

Welke inbouw vaatwasser het beste bij je past is net als bij andere inbouwapparatuur afhankelijk van jouw gezinssamenstelling. Ben je alleen of heb je een gezin met kinderen? Ben je een gepassioneerde thuiskok, een liefhebber van afhaaleten of eet je liever buiten de deur? Lees de volgende zes aandachtspunten die jou helpen bij het maken van de BESTE KEUZE.

1. Het formaat van de vaatwasser

De ruimte die de vaatwasser binnen de keukenopstelling in mag nemen is uiteraard doorslaggevend bij de keuze van het formaat. Het standaard formaat van een vaatwasser is 60 x 82 cm. Dit formaat past in een normaal keukenkastje. Wil je hier echter geen heel keukenkastje voor opofferen, kies dan voor een smalle vaatwasser van 45 cm. Helaas betekent een smalle vaatwasser niet een voordeligere vaatwasser. In de meeste gevallen zijn smalle vaatwasser minder zuinig.
Ben je lang dan bestaat de kans dat je een hoger aanrechtblad hebt in de keuken. De pootjes van een standaard vaatwasser zijn uit te draaien tot 87 cm. Indien er dan nog een gat valt tussen de bovenkant van de vaatwasser en de onderkant van het aanrechtblad, dan is dit met balkjes en verhoogde plinten op te lossen. Als het aanrechtblad aan de onderkant hoger is dan 86,5 cm dan kun je echter beter voor een hoge vaatwasser kiezen. Een hoger model heeft een grotere kuip en past onder keukenbladen tot 92 cm hoog. Bij de testresultaten van de Consumentenbond komen ook een 8-tal hoge inbouwvaatwassers aan bod.

Vaatwasser formaten
60 cm en 45 cm vaatwasser

2. Het type vaatwasser

Naast het formaat is ook het type vaatwasser een belangrijke keuzeoptie. Zo is een vrijstaande vaatwasser eenvoudiger te verhuizen en moet er voor een inbouw-vaatwasser binnen de keukenopstelling wel ruimte beschikbaar zijn. Bij het type vaatwasser wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende vier types:

 • Volledig integreerbare vaatwassers
  Bij het vaatwasser type ‘volledig geïntegreerd’ bevindt het bedieningspaneel zich aan de binnenzijde. Hierdoor wordt het van buitenaf aan het zicht onttrokken. Aangezien er aan de voorzijde een regulier keukenfront wordt bevestigd sluit de volledig geïntegreerde vaatwassers naadloos aan op het design van je keuken.
 • Half integreerbare vaatwassers
  Bij de half integreerbare vaatwasser bevindt het bedieningspaneel zich aan de buitenkant van de deur. Het zichtbare bedieningspaneel wordt bij een half geïntegreerde vaatwassers op een elegante wijze met de stijl van je keuken gecombineerd. Dit type wordt ook wel ‘integreerbaar’, ‘geïntegreerd’ of ‘half integreerbaar’ genoemd.
 • Onderbouw vaatwassers
  Een onderbouwvaatwasser heeft net als een vrijstaande vaatwasser wel een eigen deur, maar geen bovenblad. Je bouwt hem dus in onder het aanrechtblad. Voor sommige is een onderbouw vaatwassers een stijlvolle blikvanger onder het keukenblad.
 • Vrijstaande vaatwassers
  Een vrijstaande vaatwasser staat helemaal los en heeft een afgewerkte buitenkant. De afwerking is meestal wit of RVS-kleurig. Vrijstaande vaatwassers bieden bij de plaatsing een maximale vrijheid.
Volledig integreerbare vaatwasser
Volledig integreerbaar
Half integreerbare vaatwasser
Half integreerbaar
Onderbouw vaatwasser
Onderbouw
Vrijstaande vaatwasser
Vrijstaand

3. Hoeveel couverts

Een belangrijk punt bij het kiezen van de juiste vaatwasser is de hoeveelheid vaat die er in één wasbeurt in kan. Dit wordt vaak aangegeven in het aantal passende couverts. Één couvert is staat voor een steje eetgerei voor één persoon. In een vaatwasser met een standaard formaat passen 12 tot 15 couverts. In een vaatwasser voor 12 couverts gaan bijvoorbeeld 12 lepels, messen en vorken, 6 grote borden, 6 kleine borden, 6 glazen, 6 kopjes, een aantal pannen en schalen, en nog wat andere keuken serviesonderdelen. Het inruimen van een vaatwasser wordt zo nog een hele uitdaging. Indien het bovenste rek helemaal omhoog staat, blijft er onderin ongeveer 30 cm over voor borden en pannen. Bij een hoger model heb wat meer ruimte en kun je ook grotere pannen en borden kwijt. Een hogere vaatwasser betekend overigens niet dat er automatisch ook meer couverts in passen. In een smalle vaatwasser passen daartegenover wel minder couverts (9 a 10).

Zowel de Beste koop vaatwasser, de Best geteste vaatwasser als in de overige vaatwassers die via deze pagina worden verkocht passen 13 couverts.

4. Bestekkorf of besteklade?

De meeste vaatwasser worden geleverd met een korf waar het bestek wordt geplaatst. Ongeveer een derde van de door de Consumentenbond beschikt over een besteklade bovenin. Voor de was en droogprestaties maakt het geen verschil, mits het bestek los van elkaar staat en vervuilde oppervlakken van lepels en vorken elkaar niet raken. De lade heeft hiervoor speciale pinnetjes en de bestekkorf gaten in het dekseltje. Het is voor het inruimen handig als de korf in het onderste rek op meerdere plaatsen kan staan. Je kunt zo efficiënter meerdere pannen inruimen. Let hiervoor bij de specificaties op een “flexibele bestekkorf”. Met een besteklade is er meer ruimte beschikbaar in het onderste rek. Hiervoor lever je amper hoogte in. Vaatwassers vanaf 14 couverts hebben vaak een besteklade. Bij het uitruimen van de vaatwasser is het is handig als een deel van de lade  eruit kan en naast de keukenla gelegd kan worden.
De beste koop vaatwasser beschikt over een bestekkorf en de door ons voorgestelde betere koop vaatwasser over een flexibele korf.

Flexibele bestekkorf van een vaatwasser
Flexibele bestekkorf van een vaatwasser
Besteklade van een vaatwasser
Besteklade van een vaatwasser

5. De indeling van de rekken

Een belangrijk aandachtspunt is het gemak waarmee een vaatwasser kan worden ingeruimd. Bij een flexibele indeling van de rekken kunnen er veel meer verschillende soorten vaat in. Alle pinnetjes en houders zijn hierbij naar wens in- en uit te klappen. Je kunt zo grotere vaat plaatsen of vaat bij ongebruikelijk servies efficiënter indelen. Hier vind je grote verschillen. Waar bij de ene vaatwasser geen enkele flexibele optie heeft, is bij de andere vrijwel alles in te klappen, te verstellen en te verwijderen. Het is handig als er glazen van verschillende formaten inpassen en als er een extra rekje is voor het opbergen van lange messen. Voor het behoud van de glazen is het van belang dat deze tijdens het vaatwasprogramma niet tegen elkaar tikken. Hiervoor zijn soms siliconen pinnetjes en greepjes beschikbaar die de steel vastklemmen. Hiervoor zijn ook losse wijnglazenhouders te koop. Deze nemen echter nogal wast ruimte in beslag.

Bij hoge glazen of pannen is de hoogte van het bovenste rek vaak te verstellen. Dit is bij alle vaatwassers in de test mogelijk. Meestal gaat dit eenvoudig met een hendeltje. Bij een aantal vaatwasser moet je het gehele rek eruit halen om het er hoger of lager weer in te schuiven. Dit zijn onder andere de vaatwassers die een onvoldoende scoren op ‘rekken’. Hoe soepel de rekken in- en uitrollen telt hierbij ook mee. AEG kwam onlangs met een vernieuwd systeem, ComfortLift, waarbij je bij het inruimen van het onderste rek niet meer hoeft te bukken. Het rek is bij deze modellen eenvoudig omhoog te trekken waarna het voor het bovenste rek blijft hangen. Inruimen is hierdoor een stuk gemakkelijker geworden.

6. Beschikbare opties

Vaatwassers beschikken tegenwoordig bijna allemaal over de volgende standaard vaatwasprogramma’s:

 • Normaal/dagelijks programma: 55°-65° voor normaal bevuilde en niet erg ingedroogde vaat.
 • Automatische programma: 50°-70°, deze past temperatuur, watergebruik en programmaduur aan de bevuiling van de vaat aan.
 • Ecoprogramma: ongeveer 50°, duurt langer dan het gewone programma, maar gebruikt minder energie door de lagere temperatuur.
 • Intensief programma: 70°-75°, voor zwaar bevuilde en flink aangekoekte potten en pannen.
 • Kort programma: 40°-45°, ongeveer dertig minuten voor licht bevuilde vaat of vaat die je snel weer nodig hebt.

Bij de verderop getoonde testresultaten is gebruik gemaakt van een combinatie het normale of automatische programma en het ecoprogramma. De vaatwasser die als Beste uit de test is gekomen wast met beide programma’s perfect schoon, droogt als de beste en doet dit zuinig en betrekkelijk snel. Een vaatwasprogramma moet volgens ons niet langer duren dan twee uur. Een aantal vaatwasser redden dit wel met hun hoofdprogramma, maar redden dit met hun eco-programma’s niet. Slechts één vaatwasser in de test (de Pelgrim GVW461ONY) haalt voor programmaduur een onvoldoende.

Extra wasprogramma’s

Uitgebreide vaatwassers beschikken over extra wasprogramma’s. Het delicaat/glasprogramma voor kwetsbare glazen, het hygiëneprogramma voor babyflesjes en speentjes of een programma om slecht de helft van de vaat te wassen. De uitgestelde start en het nachtprogramma maken het mogelijk tegen nachttarief te wassen. Als het nog even duurt voor je de vaat doet beschikt de helft van de vaatwassers over een voorspoel programma. Hiermee kun het ergste vuil er alvast vanaf spoelen. Ook handig is de optie om te zien hoelang het programma nog duurt. Sommige vaatwassers van Siemens en Bosch projecteren de resttijd op de vloer. Dit is ook het geval bij de Beste uit de Test. Vervolgens is er nog de optie om gebruik te maken van de alles-in-één vaatwastablet.

Vaatwasser inruimen

De meest efficiënte manier om een vaatwasser in te ruimen

Iedereen ruimt de vaatwasser op zijn eigen manier in. Een vaatwasser inruimen is niet moeilijk, maar als je het goed doet komt je vaat er nog schoner uit. Daarnaast kan een goed ingeruimde vaatwasser je energie en tijd besparen, zodat je het meeste uit elke wasbeurt haalt. Misschien heb je een eigen werkwijze, maar het is ook mogelijk dat je van de hieronder vermelde inruimtips wat op steekt. Wie weet zetten deze nieuwe ideeën jou inruimroutine zelfs helemaal op zijn kop.

Bovenste rek met glazen, kopjes en schoteltjes.
Bovenste rek met glazen, kopjes en schoteltjes.
Inruimen borden en pannen in het onderste rek
Borden pannen en bestek in het onderste rek

Inruimtips:

 • Zet de borden in de onderste rekjes van de vaatwasser.
  Zet de borden met het eetvlak naar het midden toe. Leunen ze een bepaalde kant op, laat ze dan naar binnen en beneden leunen. Dit is beter aangezien de slangen, stralen en bewegende delen het water vanuit het midden naar buiten toe spuiten. Het water komt van bovenaf naar buiten en naar beneden. Probeer alle oppervlakken los van elkaar te zetten, zodat de waterstraal deze altijd goed kan bereiken. Plaats grote en kleine borden eventueel om en om.
 • Zorg dat kopjes, glazen en schaaltjes water van onderen krijgen.
  Zet kopjes, glazen en schaaltjes zo neer dat ze water van onderen krijgen. Op deze manier kan wasmiddel de binnenkant van de schaaltjes goed kan bereiken blijft er geen water staan.
 • Zet de vaatwasser niet te vol – als het niet goed past, was het dan met de hand af. 
  Was grote dingen eventueel met de hand af indien dit voorkomt dat je nog een vaat moet draaien.
 • Zet Tupperware bakjes en andere plastic voorwerpen in het bovenste rek.
  Bij de meeste vaatwassers zitten de verwarmingselementen onderin. Hierdoor kan het plastic smelten of vervormen als je het in het onderste rek plaatst.
 • Zet bestek met de handvatten naar beneden, en scheid de voorwerpen zoveel mogelijk.
  Plaats messen, vorken en lepels met de handvatten omlaag in het bestekmandje. Zet het bestek los van elkaar en zorg dat vervuilde oppervlakken van lepels en vorken elkaar niet raken, zodat de sproeiers er goed bij kan komen. Het geheim zit hem in het scheiden.
 • Zorg dat de sproeiers niet geblokkeerd worden.
  Lange voorwerpen kunnen er voor zorgen dat sproeiers niet mee kunnen draaien. Daarnaast kunnen gestapelde pannen het water uit de sproeiers blokkeren voor vaat die eronder staat.
 • Plaats pannen onderin.
  Waterstralen onderin de vaatwasser hebben de meeste kracht. Zet pannen daarom in het onderste rek.
Copyright © 2002 - 2023 - Bemmel & Kroon
Volg ons op: