Nadelen van een écht betonnen aanrechtblad
Zelf een betonnen aanrechtblad maken wordt op internet ruimschoots besproken. Hier wordt dan uitgelegd hoe u een mal maakt ter grootte en ter hoogte van het gewenste aanrechtblad. In deze mal giet u vervolgen beton (met bewapening). Vervolgens moet u vier weken wachten om het compleet te laten uitharden. Omdat beton loodzwaar is kunnen de keukenkastjes het aanrechtblad echter niet dragen. Een extra draagconstructie wordt dan ook aanbevolen.
Door de hieronder vermelde nadelen worden betonnen werkbladen in de keukenwereld niet vaak toegepast.
- Zwaar: een betonnen aanrechtblad is erg zwaar. Dat is ook direct de reden waarom betonnen keukenbladen niet vaak worden verkocht. Een zwaar keukenblad zonder een extra draagconstructie beschadigt uw keukenkastjes.
- Breekbaar: een werkblad van gegoten beton breekt veel sneller dan een blad van ander materiaal. Dit kan deels worden afgevangen door het beton te bewapenen.
- Vlekgevoelig: omdat beton van nature poreus is, is het erg vlekgevoelig en gevoelig voor zuren.
- Veel onderhoud: om een betonnen aanrecht tegen vlekken en zuren te beschermen is goed onderhoud noodzakelijk. Een keukenblad van beton moet daarom regelmatig van een nieuwe beschermlaag worden voorzien.
- Kwetsbaar en krasgevoelig: hoewel beton een hard materiaal is, is het niet zo dicht van structuur als natuursteen of composiet. Om krassen te voorkom moet u daarom bij het bereiden van voedsel altijd een snijplank gebruiken.
Gelukkig zijn er talloze duurzame materialen beschikbaar als alternatief voor beton. Deze materialen beschikken vaak wel over de gewenste eigenschappen. Betonlook werkbladen zijn veel lichter en bovendien een stuk onderhoudsvriendelijker. U heeft dan geen last van de nadelen maar geeft uw keuken wel de gewenste tijdloze, warme en robuuste ‘look and feel’ van beton.