Composiet aanrechtblad

Wat is composiet? Een composiet aanrechtblad is hét alternatief voor aanrechtbladen van natuursteen. Composiet bestaat namelijk uit een mengsel van korrels natuursteen, bindend hars en pigment. Bovendien heeft het dezelfde uitermate luxe uitstraling als natuursteen en zijn ook de eigenschappen vergelijkbaar.

Composiet keukenbladen hebben een natuurlijke uitstraling en zijn beschikbaar in vele kleuren en structuren. Aanrechtbladen van composiet passen hierdoor in elke keuken. Het is bovendien eenvoudig op maat te maken omdat het niet gedolven wordt, maar wordt geproduceerd. De consistentie in kleur en decor is hierdoor beter vast te houden dan bij natuursteen. Kleurverschillen op bijvoorbeeld naden zullen hierdoor minder zichtbaar zijn.

Ook bij composiet raden we u daarom aan het blad regelmatig te onderhouden. U kunt bij een aanrechtblad van composiet kiezen uit vele tinten, van glanzend tot mat. Wilt u een composiet aanrechtblad kopen? Lees dan hieronder eerst meer over de randafwerking, voordelen, aandachtspunten en tips om composiet jarenlang mooi te houden!

 

Voorbeelden aanrecht en keukenbladen van composiet

Composiet aanrechtblad gepolijst
Composiet aanrechtblad randafwerking
Composiet aanrechtblad gezoette afwerking
Wit composiet aanrechtblad gepolijst

Voordelen composiet keukenblad

Composiet heeft een hoop voordelige eigenschappen. We hebben deze voordelen van een composiet aanrechtblad hieronder voor u op een rijtje gezet:

 • Veel designs: aangezien het materiaal is samengesteld uit kwarts, graniet en bindmiddel zijn er veel verschillende designs mogelijk. Bij graniet zit u vast aan de kleuren en designs die de natuur te bieden heeft. In het geval van composiet zijn de kleuren ontwikkeld aan de hand van de wensen van de klant.
 • Erg sterk. Composiet is erg sterk doordat het kwarts en de stukjes graniet onder hoge druk wordt samengeperst. Het is hierdoor mogelijk om het materiaal op een dikte van 12 mm al stevig te laten zijn terwijl dit bij graniet pas het geval is vanaf 20 mm.
 • Hygiënisch door de homogene toplaag. Aangezien de toplaag een stuk minder poreus is dan de toplaag van graniet is het voor voedingswaren lastiger om in de poreuze gedeeltes achter te blijven. Dit betekent overigens niet dat het materiaal totaal niet poreus is: er zitten altijd hele minuscule putjes in de toplaag. Deze zijn echter kleiner dan bij werkbladen van natuursteen.
 • Slijtvast, krasbestendig en stootvast doordat het is samengeperst en in meerdere lagen is gepolijst. Er zal met het blad bij normaal gebruik niets gebeuren. Wanneer u echter een pan op het blad laat vallen dan is het natuurlijk wel mogelijk dat er een stukje steen afspringt. Stootvast betekent dus niet dat het zo stevig is als staal.
 • Een aanrechtblad van composiet zet niet uit omdat het materiaal ‘niet werkt‘ zoals bij natuursteen.
Concluderend kunnen we zeggen dat een composiet aanrechtblad door deze goede eigenschappen uitstekend is toe te passen in de hedendaagse keuken.
Zwart composiet aanrechtblad keukenblad gepolijst

Aandachtspunten bij een composiet aanrechtblad

Hoewel composiet zeer goede eigenschappen heeft zijn er ook enkele aandachtspunten bij het gebruik van dit materiaal. Hieronder treft u deze aan:

 • Vlekgevoeligheid: het is niet onmogelijk dat er vlekken in het blad trekken. Ondanks de polijstlagen is  het oppervlak altijd nog een beetje poreus. Indien u bij een licht blad een glas rode wijn op het blad laat liggen bestaat de mogelijkheid dat het blad verkleurt. Wees hier dus voorzichtig mee, zeker met lichte composiet kleuren.
 • Gevoeligheid voor hitte: composiet is een van de meest hittegevoelige materiaal. Op een keukenblad van keramiek of RVS is het mogelijk om een pan direct op het blad te plaatsen. In het geval van graniet is dit op zich mogelijk maar raden wij het niet aan. Bij een aanrechtblad van composiet moet u echt oppassen: het bindmiddel van het materiaal kan door de hitte verkleuren. Bovendien kunnen er breuken ontstaan door een thermoshock wanneer het blad te snel opwarmt door de hitte.

Al met al kunnen we stellen dat wanneer u oppast met gekleurde vloeistoffen en onder de pan altijd even een onderzetter gebruikt, dat het composiet in de keuken moeiteloos is in te zetten.

Voordelen en aandachtspunten composiet op een rijtje

Voordelen:

 • Composiet is verkrijgbaar in veel kleuren en designs
 • Hygiënisch door de hoge dichtheid van de toplaag
 • Een composiet aanrechtblad zet niet uit
 • Zeer sterk (kwarts en de stukjes graniet zijn geperst onder hoge druk)
 • Stootvast, slijtvast en krasbestendig
 • Eenvoudig te reinigen met wat zeep

Aandachtpunten:

 • Gevoelig voor bijtende middelen
 • Composiet is hittegevoelige materiaal
 • Gekleurde vloeistoffen kunnen vlekken veroorzaken

Onderhoudstips voor composiet aanrechtbladen

Composiet aanrechtbladen zijn eenvoudig te onderhouden wanneer je alert bent op de hierboven genoemde aandachtspunten. Indien u vlekken snel verwijdert en zorgt dat pannen op een onderzetter staan kunt u eindeloos van uw composiet aanrechtblad genieten.
U kunt composiet aanrechtbladen schoonmaken met warm water en een mild schoonmaakmiddel. Om het blad mooi te laten blijven is een dagelijkse zeepbeurt is genoeg.
Het gebruik van een natuursteenreiniger is ook een aanrader. Gebruik nooit aceton of thinner! Indien dit, of een ander bijtend middel, per ongeluk op het werkblad terecht komt dient u het blad direct met veel water af te spoelen. Het werkblad jaarlijks impregneren maak het extra dicht. Hierdoor hoeft u iets minder oplettend te zijn.

Composiet aanrechtblad landelijke keuken

Keukenbladen in andere materialen

Naast ´keukenbladen van composiet´ kunt u bij ons voor het werkblad van uw keuken kiezen uit vele andere materialen. Ieder materiaal heeft zijn kenmerkende eigenschappen met zijn eigen voor- en nadelen. Vergelijk het kunststof aanrechtblad dus ook met bladen in andere materialen. Kies vervolgens welk type werkblad het best bij uw stijl, wensen en budget past.

 • Kunststof; voordelig en verkrijgbaar in oneindig veel kleuren en dessins
 • Natuursteen of graniet; bijzonder duurzaam en ziet er fantastisch uit
 • Composiet; hét altermatief voor natuursteen met een luxe uitstraling
 • Massief hout; voor een warme natuurlijke uitstraling in uw keuken
 • RVS; duurzaam materiaal dat zorgt voor een tijdloze uitstraling
 • Keramiek; hitte bestendig en voor een zeer luxe moderne uitstraling
 • Beton; zorgt voor een stoer en robuust uiterlijk van uw keuken.
 • Gehard glas; stoot en krasvast, eenvoudig in onderhoud en zeer hygienisch

Heeft u vragen over de verschillende materialen en wilt u weten welk keukenblad het best aansluit bij uw wensen en budget?
Kom gerust langs in een van onze showrooms en stel uw vraag aan één van onze keukenadviseurs.

Kies uw Showroom