Granieten aanrechtblad

Wat is graniet? Een graniet aanrechtblad is een eeuwenoud product door zijn speciale eigenschappen veel in keukens wordt gebruikt als aanrechtblad of keukenblad op een kookeiland. Graniet is een stollingsgesteente dat uit lava is ontstaan gedurende vele honderden miljoenen jaren. De winning van graniet vind plaats in steengroeven die u bijna overal op de wereld kun vinden. Elk winningsgebied op de aarde biedt zijn eigen kleur en structuur. Deze kleur- en structuurverschillen zijn typerend voor alle soorten natuursteen. Het meerendeel van de granietsoorten is relatief grof van structuur. U moet er daarom rekening mee houden dat natuursteen, vooral bij strijklicht, oppervlakteputjes zal tonen. Dit is geen teken van mindere kwaliteit, maar een eigenschap van het natuurlijke product.

Graniet is in alle gevallen een extreem harde steensoort die op verschillende manieren bewerkt kan worden. Een aanrechtblad van graniet geeft uw keuken een schitterende luxe uitstraling. Het materiaal is zeer duurzaam waardoor u vele jaren kunt genieten van uw granieten blad. Wilt u een granieten aanrechtblad kopen? Lees dan hieronder eerst meer over de randafwerking, voordelen, aandachtspunten en tips om graniet te onderhouden!

 

Voorbeelden aanrecht en keukenbladen van graniet

Een granieten aanrechtblad in een tijdloze keuken
Een aanrechtblad van graniet is keihard
Granieten aanrechtblad met 2 spoelbakken
Massief licht granieten-aanrechtblad
Granieten aanrechtblad van zwart natuursteen
Granieten aanrechtbladen zijn hittebestendig
Een aanrechtblad van graniet is stoot en slijtvast
Elk aanrechtblad van graniet is uniek

Randafwerking granieten aanrechtblad

Bij aanrechtbladen van graniet kunt u naast de ruime keuze aan kleuren en structuren ook kiezen voor verschillende randafwerkingen van het blad. De randafwerking bepaald voor een groot deel het uiterlijk van uw aanrechtblad. In de moderne keuken zijn de massieflook afwerkingen van graniet en composiet niet meer weg te denken. Hierdoor krijgt uw keukenblad een massief uiterlijk. Vooral bij een moderne greeploze keuken wordt deze afwerking veel toegepast. Keukenbladen worden bij de massieflook aan de bovenzijde afgewerkt met een mooi facet.

Randafwerking granieten aanrechtblad

Voordelen granieten aanrechtblad

 • Graniet is keihard dankzij een uithardingsproces van soms wel duizenden jaren en hierdoor krasbestendig en snijvast.
  Mocht u een keer uitschieten met uw mes dan zal dit niet direct gevolgen hebben. Let wel op bij een gepolijst aanrechtblad. Hier wil wanneer u heel veel kracht zet nog wel eens een krasje op ontstaan.
 • Aangezien graniet een stollingsgesteente is kan het vrij goed tegen hitte. Graniet heeft hierdoor goede hittebestendige eigenschappen. Een hete schaal of pan kan dus zonder probleem op het aanrecht geplaatst worden. Snelle en extreme temperatuurswisselingen kunnen wel een probleem vormen. Bij een erg koud keukenblad waar opeens een gloeiend hete pan op wordt geplaatst is het mogelijk dat er een thermoshock optreed. Het graniet wordt dan te snel warm waardoor het kan barsten. Een onderzetter biedt hier eenvoudig uitkomst.
 • Een aanrechtblad van graniet is, net als composiet, ook stootvast en slijtvast. Indien u bijvoorbeeld een bord, bestek of glas op uw blad laat vallen dan zal dit niet snel breken. Alleen bij keukenproducten die harder zijn dan graniet zoals bijvoorbeeld een pan is het mogelijk dat er een stukje steen afspringt.
 • Elk blad heeft een uniek design. Een aanrechtblad van graniet is een 100% natuurproduct en daarom altijd uniek. Ieder keukenblad ziet er anders uit en geen twee stukken zijn te vergelijken. Uiteraard letten wij bij de productie van uw werkbladen op dat twee bladen steen er ongeveer gelijk uitzien. Toch zal, in tegenstelling tot bijvoorbeeld composiet, geen stuk steen ooit hetzelfde zijn.

Aandachtspunten bij een aanrechtblad van graniet

Een granieten werkblad heeft wat beperkingen. Hieronder treft u de aandachtspunten bij het gebruik van graniet voor uw aanrechtblad:

 • Graniet is een licht poreus materiaal waardoor vocht in het aanrechtblad kan indringen. Gekleurde vloeistoffen, zoals rode wijn, kunnen hierdoor voor vlekken zorgen. Afhankelijk van de afwerking van het aanrechtblad (gezoet of leather touch) heeft het blad zeker bij de lichtere steenstoorten wat meer aandacht nodig. Aangezien graniet poreuzer is dan composiet bestaat de kans dat er vlekken in het keukenblad trekken. Kiest u echter voor gepolijst blad in een donkere steensoort dan heeft u dit probleem niet. Een keertje knoeien is in dat geval gen enkel probleem.
 • De structuur van graniet kan vrij grof zijn. Het is hierdoor mogelijk dat er hele kleine oneffenheden en puntjes in het oppervlak voorkomen. Deze poreuze puntjes kunnen afhankelijk van de granietkleur en afwerking groot of klein zijn. Indien ze wat groter zijn is het voor vloeistoffen eenvoudiger om in het materiaal te trekken.
 • Graniet is zoals u bij de voordelen heeft kunnen lezen zeer hittebestendig, tenzij het blad erg koud is. Indien u een literbak roomijs op het aanrecht laat staan zal het blad hierdoor erg afkoelen. Als u direct raana een hete pan op dezelfde plek plaatst bestaat de kans op een thermoshock.
 • Omdat granieten aanrechtbladen uit magma zijn samengesteld, zijn ze zeer licht radioactief. De magmadeeltjes zorgen dat er radongas kan ontstaan. Dit radon gas brengt een (gering) risico met zich mee indien u het graniet aanrechtblad in uw keuken niet goed kunt ventileren. Zorg dus altijd voor goede ventilatiemogelijkheden in uw keuken.
 • Graniet is gevoelig voor bijtende middelen. Wees bij een een graniet aanrechtblad dus altijd voorzichtig met bijtende middelen. Voorbeelden van bijtende middelen zijn de meeste bleekmiddelen, ontkalkingsmiddelen en ontstoppingsmiddelen. Op de verpakking van het materiaal staat dit vaak vermeld met een icon.
 • Graniet heeft onderhoud nodig. Wij raden u aan om het aanrechtblad regelmatig te impregneren. Hoe u dit precies doet kunt u lezen bij onze onderhoudstips.

Van alle keukenblad materialen heeft graniet de meeste aandachtspunten. Dit komt doordat graniet een natuurlijk product is en niet vanuit een compositie van materialen of uit een chemische reactie wordt gemaakt. Dit maakt het product zeer uniek maar maar ook minder onderhoudsvriendelijk. Bij normaal gebruik blijft graniet echter een geweldige, keiharde steensoort waarvan de nadelen allemaal zijn te overzien.

Voordelen en aandachtspunten graniet op een rijtje

Voordelen:

 • Natuurproduct waardoor elk blad uniek is
 • Graniet is keihard en zeer krasvast
 • Zeer hittebestendig
 • Stootvast en slijtvast
 • Graniet geeft uw keuken een luxe uitstraling

Aandachtpunten:

 • Licht poreus
 • Gevoelig voor bijtende middelen
 • Zeer licht radioactief
 • Graniet heeft onderhoud nodig
 • Kleine kans op thermoshock
 • Gekleurde vloeistoffen kunnen vlekken veroorzaken

Onderhoudstips voor granieten aanrechtbladen

Indien u voor een granieten aanrechtblad kiest dan wilt u natuurlijk lang kunnen genieten van dit elementaire deel van de werkruimte in uw keuken. Zolang u rekening houdt met de mogelijkheden van een graniet werkblad in de keuken zult u van deze 100% natuurlijke bladen vele jaren kook- en eetplezier ervaren. Hieronder geven we wat tips voor een lange levensduur van uw granieten keukenblad. Voorkomen is immers beter dan genezen…

 • Uw keukenblad dagelijks afnemen met een vochtige doek en nadrogen is genoeg.
 • Voor hardnekkige vlekken in een granieten aanrechtblad zijn er speciale middelen te verkrijgen.
 • Een granieten keukenblad is niet waterdicht waardoor u uw regelmatig moet impregneren. Impregneermiddel maakt steen waterafstotend waardoor vocht niet in het van nature poreuze graniet kan doordringen.
Granieten aanrechtblad van een Landelijke keuken met massief houten fronten

Keukenbladen in andere materialen

Naast ´keukenbladen van graniet´ kunt u bij ons voor het werkblad van uw keuken kiezen uit vele andere materialen. Ieder materiaal heeft zijn kenmerkende eigenschappen met zijn eigen voor- en nadelen. Vergelijk het kunststof aanrechtblad dus ook met bladen in andere materialen. Kies vervolgens welk type werkblad het best bij uw stijl, wensen en budget past.

 • Kunststof; voordelig en verkrijgbaar in oneindig veel kleuren en dessins
 • Natuursteen of graniet; bijzonder duurzaam en ziet er fantastisch uit
 • Composiet; hét altermatief voor natuursteen met een luxe uitstraling
 • Massief hout; voor een warme natuurlijke uitstraling in uw keuken
 • RVS; duurzaam materiaal dat zorgt voor een tijdloze uitstraling
 • Keramiek; hitte bestendig en voor een zeer luxe moderne uitstraling
 • Beton; zorgt voor een stoer en robuust uiterlijk van uw keuken.
 • Gehard glas; stoot en krasvast, eenvoudig in onderhoud en zeer hygienisch

Heeft u vragen over de verschillende materialen en wilt u weten welk keukenblad het best aansluit bij uw wensen en budget?
Kom gerust langs in een van onze showrooms en stel uw vraag aan één van onze keukenadviseurs.

Kies uw Showroom